TBMM’de  28 milletvekili ile temsil edilecek olan İzmir, şimdiye dek buradan hiç vekil çıkarmamış  veya yeni  kurulmuş partilerin vekillerini Ankara’ya göndermeye hazırlanıyor. Görünen o ki İzmir, geniş bir siyasi yelpaze ile temsil edilecek ve umuyorum bu da kentin zenginliği olacak. 

Misal, CHP listelerinden seçime giren Demokrat Parti, Deva, Gelecek Parti adayları muhtemelen seçilecek sıralarda olduğu için İzmir’i temsilen Meclis’e gidebilecek gibi görünüyor. Yani CHP’ye mührü basan her seçmen aynı zamanda dört partiden milletvekili seçiyor olacak. Aslında bu, Millet İttifakı’nın bir başarısı ve temsil gücünü göstermesi bakımından önemli. 

Yeşil Sol Parti olarak seçime giren HDP, iki seçim bölgesinde de liste çıkardı. Geçen seçimde 2 milletvekili çıkartan HDP, bu seçimde de iddialı ve vekil sayısını artırma hedefinde. Bu seçimin sürpriz partisi olan TİP, sadece 2. Bölgede aday listesi yaptı ve liste başı olan meslektaşımız İrfan Değirmenci ile seçimi zorlayacak, muhtemelen de Meclis’e gitmeyi başaracak gibi görünüyor. 

İyi Parti seçimin iddialı partisi. Özellikle AKP ve MPP seçmeni üzerinde çalışıyor, ‘sol’ diye CHP’ye oy vermekten kaçınan ama artık AKP’yi de terk eden muhafazakarlar ve MHP’den kopan milliyetçi  oyları toplamaya çalışıyor. Doğrusu da bu, İP’nin sahada ve siyasette rakibi CHP olmamalı, misyonu iktidar partilerinden kopan oyları toplamak olmalı.  İP’in , her iki seçim bölgesinde de vekil çıkartabilecek potansiyele sahip olduğunu söylemek yanlış olmaz sanırım. 

Bu seçimin ülke genelinde de,  İzmir özelinde de kaybeden iki partisi AKP ve MHP olacaktır. Sahadan gelen bilgiler ve gözlemler,  8 milletvekili olan AKP’nin en iyi ihtimalle 5 vekil çıkartabileceği yönünde. ‘4 bile olabilir’ diyenler var, göreceğiz!..

Önceki seçimde 2 milletvekili çıkartan ancak kendilerini geçtiğimiz yıllar içinde İzmir’de herhangi bir etkinlikte veya halkın arasında hiç görmediğimiz MHP’nin ise sıfır çekeceği, partilerin ortak kanaati. 

İzmir’de seçimin dinamosu elbette CHP.  Örgütün hedefi, her iki bölgeden sekizer vekil çıkarmak. Tabii iddialı bir hedef, ama Büyükşehir ve ilçe belediyeleri ile eğer kampanya döneminin hakkını verdilerse niye olmasın!.. Daha önce de yazdığım gibi, ilçesinde oyları artıran belediye başkanları, önümüzdeki yerel seçimlerde adaylık konusunda çok avantajlı durumda olacak, bunu biliyor olmalılar. 

İzmir’in 1. Bölgeden iddialı bir de bağımsız adayı var; Ferhan Ademhan. Özellikle turizm sektöründe yatırımları olan Mardinli bir iş adamı. Zaten ağırlıklı olarak İzmir’deki Mardinliler’i ve göçmenleri hedef alan bir kampanya sürdürüyor. Vekil olabilmesi için 82 bin oya ihtiyacı var, kendisi yüz bini bulduğunu söylüyor. Kazanırsa 60 yıldan sonra ilk kez bir bağımsız aday Meclis’e gitmiş olacak. 

Sonuç olarak 14 Mayıs’ta İzmir, farklı partilerden 28 vekili Ankara’ya göndermeye hazırlanıyor. Bu yelpaze, İzmir’in zenginliği  olacak ve her partinin temsilcisi önümüzdeki dönem göstereceği performansla değerlendirilecek.  Hepsinden beklentimiz, seçildikten sonra İzmir ile bağını güçlü tutması ve aldıkları oyun hakkını vermeleri. Zira, yapılacak çok iş, çözülecek çok sorun var!..