TFF 1. Lig’de geçtiğimiz hafta tüm ülkenin malumu olan Altay-Göztepe maçının yankıları sürüyor.

Seyircisiz oynama cezaları, her maç öncesinde kontrollerin artırılması ve deplasman yasakları artmaya başladı. Bu ilk değil tabi. Caydırıcı cezalar olmadığı için sorunlar bitmek bilmiyor. Geçen sezon Trabzonspor-Antalyaspor maçı, bu sezon Ankaragücü-Beşiktaş maçında yaşanan olaylara hiçbir ceza vermezseniz, o taraftarda korner direğiyle kaleciye vurmayı kendine hak bilir. Sonuç olarak hiçbir caydırıcı ceza alan olmadı ve kısa süre içerisinde unutuldu gitti.

Şimdi ise artık gerçeklere bakmak lazım. Bu olayın ardından tüm dünya basınına malzeme oldu Altay ve Göztepe. Bunun sonuçları başlıca neler olacak? Sıralayalım;

  • Büyük imaj ve güvenilirlik kaybı
  • İmaj kaybıyla beraber sponsor ve yayın gelirlerinin büyük oranda düşmesi
  • Gelirlerin düşmesiyle birlikte transfer alanının daralması
  • Alan daralmasıyla birlikte kadro kalitesinin düşmesi
  • Hem güvenlik hem de kalitesizlik sebebiyle tribünlerin boş kalması
  • Bununla birlikte de gelirlerin daha da düşmesi
  • Sonunda da transfer yasağı ve alt liglere düşüş

Yaklaşık 5 yıl içerisinde yukarıda yazdıklarımın hepsini yaşamak istemesek de göreceğiz. Altay ve Göztepe özelinde değil, bu olay bütün alt ligleri etkileyecek. Göztepe’nin yeni sahiplerine sormak lazım, bu olay kulüp devredilmeden önce olsa yine Türkiye’ye yatırım yapıp bir kulüp satın alır mıydınız diye? Ben söyleyeyim, hiçbir akıllı yatırımcı böyle bir ortama yatırım yapmak istemez. Kimine göre çok basit gözüken bu olayın alt metni, ülkeye gelen yatırımcıya kadar uzanıyor. Basit bir tribün olayından gelinen nokta işte bu.

Alınan sonuçlara da değinmek gerekirse, Altınordu bildiğimiz gibi hiçbir gelişme kaydetmeden yine kayıplar. Bandırmaspor deplasmanında rakibine 1-0 mağlup olup ligin son sıralarında kendilerine yer buluyorlar. Göztepe ise Adanaspor ile çekişmeli geçen mücadelenin ardından Adana deplasmanından 2-2’lik sonuçla İzmir’e döndü. Kaleci Ekrem’in yaptığı kurtarışlarla oyuna tutunan Göz-Göz için verimli bir hafta oldu. Altay ise evinde ağırladığı ligin iddialı ekiplerinden Boluspor’u Salih, Eren, İbrahim, Paixao ve Zeki’nin golleriyle 5-1 mağlup ederek moral depoladı. Rakip takımın tek golünü ise Balde kaydetti. Bu skorlarla tamamlanan haftanın ardından Altay, ligde yerini sağlamlaştırma yolunda ilerliyor. Göztepe ise hala dalgalı bir grafikte seyrediyor. Altınordu’nun durumu ise kritik. Alınacak birkaç yenilginin ardından düşme tehlikesi ile karşı karşıya gelecekler. Buradan çıkmak için de hem fizik olarak hem de psikolojik olarak mücadele etmek zorunda kalacaklar.

***

Dünya Kupası kış aylarına hiç yakışmadı. Turnuvada gerçekleşen sürprizlere rağmen izlenme oranı en düşük organizasyon olarak Dünya Kupası tarihine geçeceğe benziyor.

Büyük yıldızların yer aldığı 2022 Katar Dünya Kupası, beklenen etkiyi yaratamadı. Gerek yerel liglerin yarıda kalması, gerek kış aylarının yaşanması alışılagelmiş turnuva etkisini yaşatamadı bizlere. Şahsen birçok maçı takip etmiyorum. Çeyrek finallerde ise Hollanda-Arjantin maçı ve İngiltere-Fransa maçı dikkat çekse de en çekişmeli geçeceğini düşündüğüm maç, Fas ve Portekiz arasında oynanacak maç olduğunu düşünüyorum. Turnuvada sadece 1 gol yiyen Fas ile turnuvanın en golcü takımlarından birinin maçını seyredeceğiz. Bireysel yetenek olarak yıldızlarla dolu Portekiz’e karşı takım savunması ve ekip oyunu ile öne çıkan bir takımın mücadelesi olacak.