Huzurlu Seferihisar, canım Sığacık! Bu saldırıya da mı uğrayacaktınız?

Kolin Holding, Teos Yat Limanı yatırımla üzerinize çökmeye çalışıyor. ÇED raporlarında ne diyorlarsa ne vaat ediyorlarsa asla inanılmaz!

Nasıl inanılabilir ki? Soma Yırca’da yapmak istedikleri termik santral yatırımı sürecinde yöre halkına yaşattıklarını ve 6 bin 666 zeytin ağacını bir gecede nasıl köklediklerini biliyorsunuz. Zeytinliklerini korumağa çalışan köylüleri nasıl da yüz üstü yatırıp ters kelepçe taktılar! Bir dama hapsettiler köylüleri, zeytincileri. avukatları da bu işten aynı şekilde nasiplendi.

Hukuk, yasa, mahkeme kararı umurlarında değil bunların. Soma Yırca’da gördük, yaşadık bunları; yaşattılar. Köylüleri, zeytincileri, avukatları yerlerde süründürdükleri, ters kelepçe vurdukları gecenin sabahında yetkili mahkeme, bu yatırımın yapılamayacağı kararını açıkladı. Bunu önceden biliyorlardı ve o gece intikam almak üzere yaptılar tüm bu insanlık dışı muameleleri.

Oysa Kolin Holding’ in internet sitesinde cennetten söz ediyorlar. 'Sosyal Sorumluluk' başlığında şu ifadeler yer alıyor:

“Grup, faaliyet gösterdiği tüm iş alanlarında ve tüm coğrafyalarda bu sorumluluk bilinciyle hareket etmektedir.

Bu çerçevede;

Faaliyetlerinin çevreye etkisini asgari düzeyde tutmak, çevreyi ve ekolojik dengeyi koruyacak tedbirler almak,

Doğal kaynakların tüketimini asgari düzeyde tutmak,

Sosyal çevreye verilebilecek olumsuz etkileri minimize etmek,

Tarihi ve kültürel eserlere ve yapılara, yöresel kültürlere verilebilecek zararları önlemek,

Çevresel ve toplumsal bilincin gelişmesi ve yerleşmesi için çalışmak,

Kültürel hayatın ve eğitim altyapısının güçlendirilmesi için her türlü maddi ve manevi desteği sağlamak,

kuruluşundan bu yana Kolin Şirketler Grubu'nun kurumsal sosyal sorumluluk anlayışının temel değerlerini oluşturmaktadır."

İşte bu söylemlerde bulunan Holding’ in Soma Yırca’ da yaptıkları, Seferihisar’ da yapacaklarının teminatıdır.

Soma Yırca’daki yatırımları o yok ettikleri zeytinliklerde yaptırmadı direnen zeytinciler, köylüler.

Utanmadan arlanmadan 6 bin 666 zeytin ağacını kökleyenler, bu köklemenin, zeytincilerin zeytinliklerini yok edeceklerini ÇED Raporlarına yazmamışlardı. İşte böyle ÇED’e böyle Bakanlık. Arayan yok, soran yok, denetleyen hiç yok!

Ama elbette direnen zeytinciler ve onların yandaşları var. Mahkemede ÇED’de bu ağaç köklemenin olmadığı anlatıldı, itiraz edildi ve en önemlisi de zeytinliklerde nöbetler tutuldu. HALK BU YATIRIMA KATILMADIĞINI eylemlerle gösterdi. Elbette direnenler kazandılar.

Şimdi aynı yöntem ile Seferihisar Sığacık’a çökmeye hazırlanıyorlar!

Seferihisar o zeytinlikler gibi kültürüyle doğasıyla yok edilecek. Kolin Holding de kâr üstüne kâr katarak büyüyecek.

Yıkılışı ilk Seferihisar esnafı yaşayacak. Yapılması plânlanan yat limanının 40 odalı oteli olacak. Çekek yerleri olacağı gibi tamir bakım bina ve donanımları da yatırım kapsamında olacaktır. Buradan dışarıya iş çıkması mümkün değildir.

Kuşadası ve Bodrum yat limanları Seferihisar’ın yakınındadırlar. Esnaf Odası ve Seferihisar Belediyesi buralara esnafları götürsünler, incelesinler. Yat limanlarında sadece dünya markalarının mağazaları ve dev firmaların marketleri vardır. Büyük sermaye tam anlamıyla bu yat limanlarını işgâl etmiştir; gidin görün.

Bodrum’daki yat limanı 425 yatak kapasitelidir. Bodrum limanı tam anlamıyla bir fosseptik olmuştur. Belediyenin uyarı levhalarıyla donatılmıştır: “ Denize girmek ve balık tutmak yasaktır!” Seferihisar Sığacık’ ta plânlanan yat limanı 500 yataklı olacaktır. Üstelik ÇED Raporlarında, işletme süresi sınırsız olarak belirtilmiştir. Yani yıllar itibariyle duruma göre büyütülecektir! Bodrum’daki limandan beter hâle geleceğinin teminatıdır bu!

A.Nedim Atilla ve Nezih Öztüre’nin Seferihisar – Teos’tan Sakin Bir Şehire kitabını, en azından Seferihisar’daki Esnaf Odası, Demokrasi Platformu, sivil toplum örgütleri, ekolojistler edinmeli ve okumalıdırlar. Nelerin, hangi değerlerin yok edileceğini orada göreceksiniz.

Lirik şairin Anakreon’un, kitap dostu Apellikon’un, Dionysos tapınağının mimarı Hermogenes’in muhteşem anılarına, yapıtlarına kıydırmayalım! Seferihisar, Ionia’ nın Paris’idir. Antik Çağın Teos’unun, Lebedos’unun, Myonessos’unun süreç içinde yok edilmelerine izin verilmemelidir.

Tulumda Armola, lordan Armola peynirlerinin; nohutlu mantının, tatlı tarhananın, oğlak dolmanın, yuvalaçanın; mandalina ve samsades tatlılarının hamburgerlere, kolalı içeceklere yenilmesine göz yumulamaz.

Toplumsal değer yargılarını kaybetme, kültürünü koru Seferihisar! Dostların seninledir. Soma Yırca direndi ve kazandıysa, Seferihisarlılar da kazanabilirler!