Özlemişiz takımlarımızın haftayı mağlubiyet almadan kapatmasını. Göztepe, düşme hattındaki rakibini yendi. Altınordu ise ligin son sırasındaki rakibini mağlup etti. Beraberlikle şehre tek puan kaybını yaşatan Altay, evinde BB Erzurumspor ile puanları paylaştı.

Aslında bakarsanız TFF 1.Lig’in kalite standartları oldukça düşük. Fiziksel mücadelenin çok fazla ön plana çıktığı, oyunun seyir zevkinin çok düşük olduğu ve teknik anlamda çok geri kalmış bir lig. Saha koşulları ve kalite eksikliği de eklenince sürpriz maçları ortaya çıkarıyor. Takımların TFF 1.Lig’den bir üst lig olan Süper Lig’e yükseldikten sonra bir sezonun ardından aynı lige geri düşmelerinin nedeninin, bu kalitesizlik olduğunu düşünüyorum. Alt ligler ile elit ligin seviyesi gün geçtikçe açılıyor. Ligin lokomotifleri konumundaki takımların kadro değeri arttıkça, bu fark daha da açılacağa benziyor. Bu farkı kapatmak, yayın geliri vs. gibi gelirlerin eşit olmamasından dolayı oldukça zor. Ancak, bu farkı uzun vadede kapatmak mümkün gibi gözüküyor.

Altınordu, bunun için yapılması gerekenleri yıllarca kurguladı ve kısmen başarılı da oldu. Alt yapı ve öz kaynak transferleriyle çok ciddi paralar kazandı kulüp. Bu kazançları yine kendi içlerine yatırarak, her geçen gün futbolcu üretmeye devam ediyorlar. Bu konuda ne kadar başarılı olsalar da eleştirilecek bir yer de var. Milyonlarca Euro transfer geliri elde edildi. Berke, Barış, Cengiz, Ravil ve Çağlar gibi pahalı satış transferleriyle kasasını doldurdu kırmızı-lacivertli ekip. Bu gelirin ne kadarı transfere harcandı? İlk 11 kalitesinde, takıma seviye atlatabilecek kaç futbolcu transfer edildi? Ucuz olsun, ne üzsün ne güldürsün transferleriyle TFF 1.Lig’in Play-off altı takımı haline geldi ekibimiz. Kalitesini artırmak için para harcamaktan kaçınınca da Süper Lig onlar için hayal oldu.

Göztepe’de ve Altay’da kadronun kalitesizlik durumu daha çok ortaya çıkıyor. Süper Lig’e çıktıkları sezonu hatırlarsınız. Plansız transferlerle takımın mali olarak beli büküldü. Ardından gelen başarısız sonuçlar ve döndükleri yer yine TFF 1.Lig. Planlı olarak yapılmak istense takıma ancak bu kadar zarar verilebilir. Sezon başı yapılan çokça transfer, plansız kurulan kadro yapılanması ve kalite eksikliği ekonomik açıdan çöküşün temel nedeni. E böyle de olunca başarı gelmesi de çok zor. Şimdi yeniden TFF 1.Lig’e ayak uydurma çabası ile geçecek birkaç sezon sonrasında bir üst lig hayal edilebilir durumda. Bu tarz yönetim anlayışları sebebiyle İzmirliler, hafta sonu bir Süper Lig maçı izleyemiyor. Ya kendimizi düzelteceğiz ya da bu yoldan devam edeceğiz.

***

UEFA Avrupa Ligi’nde haftanın maçı Türkiye’de oynanacak. Fransa’nın güçlü ekiplerinden Rennes ile oynayacak olan Fenerbahçe, Jorge Jesus önderliğinde güçlü rakibini yenerek grubu lider tamamlamayı garantilemek istiyor. Trabzonspor ise Kızılyıldız deplasmanında galibiyet arayacak. UEFA Konferans Ligi’nde Fiorentina’ya konuk olacak olan Başakşehir ve evinde Cluj takımını ağırlayacak olan Sivasspor da galibiyet için sahaya çıkacaklar. Tüm takımlarımızın güzel sonuçlar elde edeceği bir hafta dileğiyle, herkese iyi seyirler.