Heredot’un “Onlar kentlerini bizim yeryüzünde bildiğimiz en güzel gökyüzü ve en güzel iklimde kurdular” sözleriyle tarif ettiği Foça’yı, Foçalı turizmci ve tarihçi Sebahattin Karaca da “Bir çift gözün görebileceği en güzel yerdir Foça” diye tanımlıyor.

Sadece İzmirliler için değil, İzmir dışından gelen turistler ve askerliğini Foça’da yapmış olan yüzbinlerce kişi için de özel bir yer Foça.

İzmir’in en naif ilçesi dersek abartmış olmayız.

Geçmişte ihmal edilmesi nedeniyle çözüm bekleyen birikmiş problemleri bir yanda olmasına rağmen, hali hazırda orada yaşayanlar için huzur kenti Foça…

Tarihi, doğası, yeşili, mavisi…

Yazlıkçılar ya da günübirlikçilerin de baş tacı ettiği, ‘İzmir’e gitmişken görmeden olmaz’ denilecek güzellikte bir şehir.

Hal böyle olunca, yerel seçimler öncesinde taliplisi de çok kuşkusuz Foça’nın…

Uzunca süredir genç başkanların yönetiyor oluşu bir anekdot olarak dursun, öte yandan şimdiye kadar hiç kadın başkanı olmaması ise başka bir önemli not…

Bu yazıda, Bayraklı yazısında olduğu gibi, kendisini dinleme fırsatı bulduğum ciddi aday adaylarından notlar paylaşacağım sizinle.

Son seçimde 37 yaşında genç bir ismin ipi göğüslediği Foça’da, gençlerin cesaretle göreve talip olması çok normal değil mi?

‘Doğal başkan’, doğal aday

Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz’den başlayalım. Her mevcut başkan gibi, doğal aday adayı...  Ama muhtemelen her mevcut başkan gibi, geçtiğimiz 4 buçuk yılın muhasebesini de şapkasını önüne koyarak yapıyordur. ‘Yenilgi yılları iyi bir okuldur’ denir. İşte mevcut başkan olmanın avantajı biraz da buradan kaynaklanıyor. 4 buçuk yılı aşkın süredir yönettiği Foça’da, hatalarını eksiklerini, dostlarını düşmanlarını en net öğrenen isim de muhtemelen Fatih Gürbüz olmuştur. Tam da bu tecrübe ile bir dönem daha istemesi kadar normali yok. Kaldı ki, mevcut başkan olmanın seçimlerde artıları da olacaktır. Doğup büyüdüğü Foça’da pazarcı, şoför, güvenlik görevlisi, futbolcu, itfaiye eri, işletme sahibi olarak yaşayan Gürbüz, 37 yaşında Foça Belediye Başkanı olduğunda, “İşte halkın içinden, genç bir isim” duygusunu sağlamıştı. İyi yönetmiştir, kötü yönetmiştir, en iyi Foçalılar bilir ama bu işlerin tamamını yapan Gürbüz’ün doğal, samimi hali bazen kendisine moral olarak dönerken, bazen de suiistimal edilmiştir. Gürbüz’ün yeniden atanmayacağını düşünenler, bu ‘doğal’ başkanın, geçmişten bu güne ne kadar ilişki ve bağlantısı olduğunu da gözden kaçırmamalı.

Rüzgar Foça’dan eser mi?

Fatih Gürbüz’ün 37 yaşında genç bir aday olarak seçimleri MHP'li Serdar Mersin'e karşı 2 bin 519 oyla kazandığı 2019 senesinde, yanında 27 yaşında Türkiye’nin en genç ilçe Başkanı Baran Gezmiş Yıldırım da vardı. Bu başarıyı, Gürbüz ile beraber, Yıldırım’a da yazmak gerekir.

2015-2017 yılları arasında CHP Foça Gençlik Kolları Başkanlığı, 2017-2019 yılları arasında CHP Foça İlçe Başkanlığı yapan Baran Gezmiş Yıldırım, 2018 ve 2019 yıllarında 2 önemli seçime komutanlık etti. Şuan 31 yaşında olan Yıldırım, şimdi ise Foça Belediye Başkanlığı için aday adaylığı yoluna çıktı. O dönem Türkiye’nin en genç İlçe Başkanı olan ve bu görevini başarıyla tamamlayan Yıldırım, sonrasında Büyükşehir Belediyesi Yerel Hizmetler Müdürü olarak da tecrübeler kazandı. Genç yaşına rağmen ticarette de başarılı girişimleri olan Yıldırım, bu dönem de belki Türkiye’nin en genç belediye başkanı olacak. Baran Gezmiş Yıldırım, “Fırtına Foça’dan esecek” iddiasıyla yürüyor. Aday adaylığı açıklamasındaki kalabalığa bakılırsa, epey bir Foçalı da bu konuda Yıldırım’a güveniyor.

Ezber bozan genç

Genç adayların, kalibresinin düşük olacağını, belediyeyi yönetemeyeceğini iddia eden çokbilmiş siyaset tüccarlarını şaşırtacak bir genç adayı daha var Foça’nın…

İlköğretimini Foça Reha Necla Midilli Okulu’nda, lise eğitimini Bornova Anadolu Lisesi’nde tamamlayan, ODTÜ İnşaat Mühendisliği mezunu, Fransa ve İngiltere başta olmak üzere Avrupa’nın farklı ülkelerinde 6 yıl boyunca eğitim alarak yurtdışı deneyimi kazanmış, İngilizce ve Fransızca’ya ileri derecede hakim bir isim Kerem Ziya Yangöz… “İyi eğitimi var ama belediyecilikten anlar mı?” diye merak edenler olacaktır. Yangöz, CHP’li Belediyelerin Avrupa’daki en önemli temsilcisi olan Sosyal Demokrat Belediyeler Derneği’nde 4 yıl boyunca koordinatörlük görevi yapmış. Ötesi; İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile 4 buçuk yıl boyunca en yakından çalışarak, büyükşehir belediyesi gibi karmaşık bir organizasyonun harekete geçirilmesi, hatta Türkiye’de ve yurtdışında temsil edilmesi konusunda da ‘okulu ya da kursu olmayan, bir yerden öğrenilemeyecek’ tecrübelere sahip… Kerem Ziya Yangöz’ün efendiliğine, samimiyetine, liyakatine kefil olacak çokça önemli isim olduğunu biliyorum. Tüm bunlar, aday olarak gösterilmesine yeter mi, onu bilmiyorum.

İlk kadın başkan Koç mu?

Başta da söyledim. Böylesine güzel ve naif bir ilçenin hiç kadın başkanı olmaması şaşırtıcı… Genç siyasetçilerle öne çıkması ne kadar güzelse, kadınların temsil edilmemesi de o derece üzücü. Şimdiye kadar Foça’nın kadın başkanı olmamış ama aday gösterilme ihtimali yüksek bir kadın aday adayı var: Tülin Koç… Gençlerden sekip, orta yaş tecrübeli bir kadına kalır mı Foça Belediye Başkanlığı? Neden olmasın?  Tülin Koç; 1992 yılında Konak’ta başladığı yerel yönetimler kariyerinde; İşgaliye Şefliği, Gelir Müdürlüğü, Protokol Müdürlüğü, İktisat İşleri Müdürlüğü ve Fen İşleri Müdürlüğü’nde 10 yıl süreyle görev yaptıktan sonra Çiğli Belediyesi’ne atandı. Çiğli Belediyesi’nde de Gelir Müdürlüğü, Hesap İşleri Müdürlüğü, Personel Müdürlüğü ve Satın Alma Müdürlüğü görevlerini yürüttü. 2001 yılında Çiğli’nin ilk kadın Belediye Başkan Yardımcısı olan Tülin Koç, şimdi belki de Foça’nın ilk kadın Belediye Başkanı olacaktır.  Tek dezavantajı, her dönem aday adayı olması... Ancak bu dezavantaj bazen avantaja da dönüşebilir. ‘Genç erkek filler’ tepişirse, geçmişten bu güne kurduğu güvene dayalı bağlantılarla, kadın başkan olarak Tülin Koç koltuğa oturabilir.

Demirağ ‘değişim’e takılır

Foça’yı üç dönem yönettikten sonra 2019’da yeniden atanamayan eski Başkan Gökhan Demirağ’ın ‘değişim’ vurgulu bu dönemde, yeniden aday gösterilebileceğini sanmıyorum, çünkü 2019’da kendisini yeniden aday yapmayan kadronun büyük çoğunluğu bu dönem de CHP Genel Merkezi’nde etkin. 

Günal Biçer, Gökalp Müstecaplıoğlu gibi geçen dönem de aday adayı olan önemli isimleri es geçmemek gerekir. Foça’nın başka da aday adayları vardır. Hiçbiri alınmasın. Ancak benim dinleyip, ikna olduğum isimler bunlar. Tahminim ibre, buradan çok da dışarıya çıkmayacaktır.

Önümüzdeki haftalarda, yeni gelişmelere göre, yeni bir Foça yazısıyla burada buluşuruz.