Başka şehirlerde yaşayan okurlarımız ve dostlarımız için biraz tuhaf gelebilir ama İzmir’de yerel seçim heyecanının tansiyonu en yüksek bölümündeyiz: Aday adaylarının sahaya çıkması…

İzmir’in siyasi günlük gazetesi olarak, bu tempo ve ritmi yansıtmaya gayret ediyoruz.
Arkadaşlarımız hem sokak röportajlarıyla yurttaşların nabzını tutuyor hem de TV programlarıyla aday adaylarının profilini okurlarımızla buluşturmaya gayret ediyor.

Açıkçası bu tempo yaklaşık 1 buçuk ay daha süreceğe benziyor.

Gelelim başlığa…
“Burası Bayraklı, Burada Bayrak Bizde” afişini, Bayraklı’dan geçen hemen hemen herkes görmüştür.
Sempatik denilebilecek bir kelime oyunu ve iddia ile çıkmak istemiş Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal.
Kuşkusuz, çokça aday adayı var ‘yerel seçimin kalbi’ Bayraklı’nın… Bu yazıda, şimdiye kadar görüşme fırsatım olan aday adaylarından kısa notlar paylaşacağım.

1-SERDAR SANDAL NE YAPTI SİZE?

4 buçuk yıl önce başkanlık koltuğuna oturan mevcut başkan Serdar Sandal, o dönem adayken sıraladığı vaatlerinin tamamını yerine getirdi. ‘Enkaz’ denilebilecek kadar berbat bir mali tablo ile karşı karşıyaydı, büyük oranda borçları temizledi. Eylem, grev görmedi Bayraklı Belediyesi bu dönemde. Bayraklı depreminden sonra sokakta kalan olmadı. Geçmiş dönemin ‘Bayraklı Belediyesi-Büyükşehir Belediyesi kavgası’ son buldu, birlikte işler yapıldı. Serdar Sandal ‘Kuş kondurdu, Bayraklı’yı uçurdu’ denilebilir mi? Bilemem. ‘Değişim’ sonrası CHP Genel Merkezi’nin ‘Başarı-başarısızlık’ kriterlerinin ne olduğunu henüz tam anlayabilmiş değilim. Ancak ortalamaya vurulursa, Serdar Sandal İzmir’in başarısız belediye başkanları arasında yer almayacaktır diye düşünüyorum.

Amaaa…

CHP’nin çiçeği burnunda Genel Başkanı Özgür Özel, her ne kadar ‘Kurultay nedeniyle kimse mükâfatlandırılmayacak, kimse cezalandırılmayacak’ dese de, siyasetin kulislerinde ‘değişecekler listesi’nin başına, ‘Kemal Kılıçdaroğlu’nun gözbebeği Serdar Sandal’ yazılıyor. Seyredip göreceğiz.

Bir arkadaşımın bu sabahki ifadesi kulağımda çınlıyor: “Genel Merkez’e sormak lazım: Bu Serdar Sandal ne yaptı size? Neden başarısız?” CHP Genel Merkezi, parti kamuoyunu, değiştirdiği belediye başkanları açısından neden başarısız oldukları konusunda makul şekilde aydınlatamazsa, CHP’de kazan yerel seçimlerden sonra da kaynar. Henüz birinci döneminde olan Serdar Sandal, herkes için sabit olarak belirlenen somut kriterlere göre başarısız ise değiştirilmeli, değilse bir dönem daha devam etmeli. Ama bence kimsenin aklında ‘Kılıçdaroğlu’na destek verdiği için bir daha aday gösterilmedi’ şüphesi kalmamalı.

2- AVRUPA’DAN ÖDÜLLÜ, DİRENÇLİ ADAY

İzmir depreminden en çok etkilenen ilçe Bayraklı oldu. Üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen, yeniden tam anlamıyla ayağa kalkmış değil şehir. Depremden sonra daha da dikkatleri üzerine çeken bir projesi var Bayraklı’nın: Biva Tower. Avrupa’nın en büyük çelik yapı gökdeleni…

Biva’nın Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Yılmaz, henüz dosyasını almadı. Ama ismi ciddi şekilde Belediye Başkanlığı için geçiyor. İsminin geçmesinden öte, çevresinin, arkadaşlarının yoğun bir baskısı var, onu tanıyanlar belediye başkanlığını hakkıyla yapacağını biliyor ve aday olmasını istiyor.

Avrupa’dan ödüller almış, zor projelerin adamı mimar Vahap Yılmaz... 6 Şubat depreminin uzun yıllar sürecek etkileri de düşünülürse, Bayraklı’da deprem sonrası için bir model yaratmak isteyen CHP için etkili bir Belediye Başkanı olabilir. Kendisinin hem Tunç Soyer’e hem Buğra Gökçe’ye yakın olduğunu biliyorum. İzmir’in çeşitli ilçelerine, CHP Genel Merkezi’nin isteğiyle ücretsiz projeler hazırlayıp verdiğini de biliyorum. Genel Merkez’de çokça yakın çalışma arkadaşı olduğunu da… Hem Belediyenin bütçesini, hem de büyük bütçeli dönüşümleri yönetebileceğini ispat etmesine gerek yok. Bayraklı’da bayrak Vahap Yılmaz’a mı geçecek? Sanırım buna önce kendisi karar verecek.

3-AYDIN’LIK BİR GELECEK

Bayraklı’nın 1985 doğumlu bir aday adayı daha var. Bakmayın yaşına… Kendisi İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı’ndan henüz istifa etti. Öncesinde Bayraklı Belediyesi Başkan Yardımcısıydı. Daha da öncesinde CHP Genel Merkezi’nde çeşitli ve önemli görevler aldı.

Henüz onun ile ilgili ‘yapamaz, beceremez’ diyen olduğunu duymadım. Duyacağımı da sanmıyorum.

Keza, İzBB Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı’nın bütçesi Bayraklı Belediyesi’nin bütçesinden daha çok.

Organizasyon karmaşasının da daha çetrefilli olduğunu söylemek mümkün... Dezavantajlı mahallelerin isimsiz kahramanı Ulaş Aydın, Bayraklı Belediye Başkan aday adayı olduğunu açıkladı.

Sanırım bu dönem yapılan en sükseli aday adaylığı çıkışı da Aydın’dan gelmiş oldu. Toplumun çok farklı kesimlerinden, aydınlardan, entelektüellerden destek gördüğüne, Türkiye’nin tanınır bilinir değerli isimlerini heyecanlandırdığına tanığım. Ötesi şu ki, sadece aydınları değil, yoksul mahallelerin bıçkın delikanlılarını da heyecanlandırdı Aydın’ın aday adaylığı. Ulaş Aydın, CHP Genel Merkezi’nde çokça önemli isimle uzun yıllar mesai yaptı genç yaşına rağmen. Ayrıca hem Tunç Soyer’in değer verdiği ve başarılı bulduğu bir bürokratı hem de Buğra Gökçe’nin yakın arkadaşı.

Bayraklı ULAŞ ile AYDIN’lanır mı? Hep beraber göreceğiz. Ama bence şu kesin: Bayraklı’ya başkan olmasa bile bu genç yaşa rağmen böylesi bir tecrübe İzmir siyasetinde mutlaka bir yerlerde olmaya devam edecek.

4-BARIŞ’MA ZAMANI GELDİ Mİ?

Kurultay sonrasındaki ‘küskünlerle kucaklaşma’ ve ‘yeniden parti içi büyük bir barış’ rüzgârlarının İzmir’de de karşılığı olacaktır. Her ne kadar Barış Erel’i ‘küsenler’ listesine yazmak haksızlık olsa da, Aziz Kocaoğlu ve Alaattin Yüksel’e yakın olması nedeniyle, bir dönem hiç hak etmediği kadar dışlandığını kabul etmek gerekir. CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, geçmiş dönemlerden yeteneklerini bildiği Barış Erel’e son seçimde 2. Bölge’nin koordinatörlüğünü teslim etmişti. Dünyayı ve siyaseti okuma kabiliyeti, insani ilişkilerindeki kaliteli düzey, partisine güç vermeye yönelik istikrarlı çalışmaları, büyük şirketlerde ve Ticaret Odası’nda aldığı önemli görevler, seçim dönemlerine dair
tecrübeleri ve Bayraklı ile ilgili uzun süredir üzerine çalıştığı projeleri artıları olarak sayılmalı. Belki de Bayraklı’da ihtiyaç olan şey yeniden Barış’madır.
***

Başta da söylediğim gibi, şimdiye kadar yüz yüze görüşme ve kendilerini dinleme imkanı bulduğum dört ismi sizinle paylaşmak istedim. Birbirinden değerli çokça aday adayı daha var Bayraklı’nın…

Ancak burada bayrak, bu çevreden çok çok öteye gitmez gibi görünüyor.
***
Ne dersiniz; bir sonraki yazıda hangi ilçeyi yazsam acaba?