Uzun süredir ilgi duyduğum, görmek istediğim ülkemizin doğusundaki iki ilimiz Kars ve Ardahan’a Ardahan Belediye Başkanı Faruk Demir’in daveti üzerine; eşim Özgür Aslan’la beraber üç günlük bir gezi programı yaptık.

Doğduğu toprağa bağlılığı, milletvekili olarak edindiği parlamento deneyimi ve sanatçı duyarlılığı ile yaratıcılığının oluşturduğu ‘’ortak payda’’nın Ardahan’da ‘’FARUK DEMİR MUCİZESİ’’ne dönüştüğüne tanık oldum.

Bu arada; bir süre de Ege-Koop’ un Ankara Temsilciliği’nde başarılarına, düzenleyici yeteneğine ve güçlü sosyal ilişkilerine şahit olduğum Faruk Demir’in yarattığı ‘’ARDAHAN MUCİZESİ’’nden hem gurur hem de heyecan duydum.

Faruk Demir’in ‘’DOST KAPISI BELEDİYECİLİK’’ anlayışı, katılımcı yönetim becerisi ve yaratıcı yeteneğiyle Ardahan’a ‘’MARKA ŞEHİR’’ Halkçı kimliği kazandırdığını gördüm.

Bu arada; CHP’nin ‘’SOSYAL BELEDİYECİLİK’’ ilkesini Ardahan’da yaşama dönüştüren Faruk Demir, işsizliği, göçü önlemek için atölyeler kurmuş, kadınları üretime katmış, yörenin hayvansal potansiyelini harekete geçirerek et ve et ürünleri merkezi oluşturmuştur.

Öte yandan; Belediye Başkanı Faruk Demir, aynı zamanda bir üniversite kenti de olan Ardahan’da üniversite öğrencilerine dönük hizmetleri önceleyip kütüphane ve kitap-cafe oluşturarak öğrencilerin ve halkın okuma ihtiyacına çözüm getirmiş, ücretsiz ikram olanağıyla da bu mekanı sıcak bir ortama dönüştürmüştür.

Ayrıca; İzmir, İstanbul ve Ankara’da CHP’ li Büyükşehir ve ilçe Belediyeleriyle işbirliğini geliştiren Faruk Demir; Ardahan’ın kentsel altyapısını yenileyerek kente modern bir görünüm kazandırmıştır.

Sosyal alan yaratmak bağlamında; Yılmaz Büyükerşen’in Porsuk Çayı’nı Eskişehir’in turizm merkezine dönüştürdüğü gibi Faruk Demir de, şehrin merkezindeki Kura Nehri’ni ıslah ederek turistik nitelik kazandırmıştır. Ayrıca; yüzde 50’si ‘’HİBE’’ olmak üzere nehrin etrafında sosyal tesisler ve bungalov evler yaparak sosyal alan yaratıp halkın ve turistlerin hizmetine sunmuştur.

50 yıldır yapılmayanlar, 5 yılda nasıl yapıldı?

•    Ardahan Belediye Başkanı Faruk Demir; yıllardır çözülemeyen su sorununu çözdü, mahalleleri parklarla donattı.
•    Şehrin hafızasını bir araya toplayan KENT MÜZESİ kurdu.
•    Belediye çalışanlarına uygun koşullarda arsa tahsisi yaparak yüzde 50-60 daha az bir maliyetle ev sahibi olmalarına olanak sağladı.
•    Kaz eti, et ve süt ürünleri entegre tesisi projesini hayata geçirdi.
•    HİBE yoluyla da merkez ana halterlerdeki tüm yolları asfalt yaptı.
•    İstihdamı artırmak amacıyla yüzde 50’si HİBE olmak üzere TEKSTİL FABRİKASINI, AHŞAP VE DEMİR ATÖLYESİ ile ARDAHAN KAVURMA TESİSİ’ni halkın hizmetine sundu.
•    Belediyeyi devraldığımda Belediyenin hizmet araçlarının tümü kiralıktı. Bugün hibe yoluyla temin ettiğim hizmet araçlarının tümü belediye ye aittir.
.  Ayrıca, kışın çok sert geçtiği Ardahan’da bugüne kadar olmayan Kar Küreme ve Toplama Aracını satın alarak; Ardahanlıların hizmetine sundu.
•    Uygulamaya konulan model; tüketen değil üreten belediyecilik modelidir.

SONUÇ OLARAK:

Havası soğuk, insanlarının yüreği sıcak serhat şehrimiz Ardahan’ a ilk gittiğimizde gördüğümüz manzara; FARUK DEMİR MUCİZESİ oldu.