Haberi duyduğumda akıma ilk gelen, ‘İçişleri Bakanlığı Tunç Soyer’in aday olması için çalışıyor’ oldu.

Öyle ya, İzmir gibi bir kentte Atatürk’ün Nutuk kitabından alıntı yapan, İngiliz gemisiyle İstanbul’u terk edip kaçan son halife (O tarihte saltanat kaldırıldığı için padişah bile değildi) Vahdettin’in vatan haini olduğunu söyleyen Tunç Soyer hakkında açılan bir soruşturma aleyhine değil, lehine puan kazandırır!

Bu soruşturma iznini veren her kimse, Tunç Soyer’e büyük iyilik yaptı/yapıyor, kendisine muhalif olanları bile kenetliyor; adeta bir ‘kahraman’ yaratıyor!

Yandaş medya olayı, ‘Osmanlı İmparatorluğuna hakaret’ diye verebiliyor. Bu kadar aymazlık olabilir mi? Tabii bu devirde Cumhuriyete, bu ülkenin kurucusu Atatürk’e hakaret o kadar serbest ki hain Vahdettin bunların gözünde ‘vatansever’ olabiliyor. Yahu biz yıllarca tarih kitaplarında böyle okumadık mı, İngiliz işbirlikçisi Vahdettin’in ülkeyi nasıl sattığını bize derslerde anlatmadılar mı?

Bence iktidar açısından akıl fukarası olan bu hamle Tunç Soyer’in elini güçlendirdi, adaylık şansını artırdı gibi görünüyor. Atatürk ve Cumhuriyet hassasiyeti en yüksek kent olan İzmir’de Soyer’e elbet prim yaptıracaktır ama adaylık hâlâ çantada keklik değil. Öyle isimler konuşuluyor, öyle adaylık heveslileri ortalıkta dolaşıyor ki…

Önseçim veya üye eğilim yoklaması gibi yöntemler Büyükşehir adayı belirlemede devreye girmeyecek gibi. Elbette anketler, STK’lardan görüş alma vb. yaklaşımlar önemli olacaktır ama sonuçta bir atama olması bekleniyor. CHP’nin zayıf olduğu ilçelerde üye bazında eğilim yoklaması olabilir ama gerisi anketler ile belirlenecek gibi duruyor.

Yerel seçimlere giderken muhalefet açısından takip edilecek en önemli gelişme ise AKP ile MHP arasındaki 50+1 gerginliği olacaktır. Anlaşılan o ki köprüler atılıyor, adeta yıllar önce AKP’nin Fetö ile bağını koparma aşamasında yaşananlar tekrarlanıyor. İki taraf da söyleyeceğini söyledi, siz bakmayın ‘Bizim aramızı bozamazlar’ laflarına, yıllar önce de aynısı söylenmişti; bu gemi su aldı; yargı üzerinden başlayan kavga içeride olanca hızıyla sürüyordur.

CHP yerel seçimde Özgür Özel ile bir sınav vermeye hazırlanıyor. Aday belirlemede çok titiz davranması, örgütlerin de çok çalışması gerekiyor. Ne var ki Kılıçdaroğlu’nun ‘klik ekibiyle’ ters çalışacağı iddiaları çok can sıkıcı. Siyasette kaybetmeyi ve gitmeyi bilmeyenlerin hırsını hiç anlamış değilim, kendisine hangi motivasyon partiye zarar verdirmeye sevk ediyorsa yazık ediyor. Siyasette kaybedebilir ama saygınlığını kaybetmeyi de göze alması; anlaşılır gibi değil!