‘Yerel’ olmanın ötesinde, rejim ve sistem sorgulaması ve kararı olma özelliğine sahip 31 Mart seçimine doğru gidiyoruz.

Gidiyoruz da, bu seçimin sonuçları itibariyle görünenden çok daha önemli olduğunun ne kadar farkındayız? Şunu bilmeliyiz ki, iktidar İstanbul, Ankara başta olmak üzere halen CHP’de olan başka büyükşehirleri geri alırsa; yandı gülüm keten helva!.. Bu iktidarı değiştirmek ve iktidar eliyle ülke üzerinde kurgulanan plan ve projelerin önüne geçmek artık çok da mümkün olmaz.

Muhalefet bunun ne kadar farkında bilinmez ama iktidar ortakları gayet farkında ve varlıklarını sürdürebilmek için süreci işlerine geldiği gibi yönlendiriyor. Duruma göre pozisyon alıyor ve adeta bukalemun gibi, aday oldukları yerin hassasiyetlerine göre şekil ve renk değiştiriyor. Misal AKP’nin Büyükşehir adayı Hamza Dağ, afişlerinden hangi parti adayı bile anlaşılmıyor, sanırsın bağımsız seçime giriyor!.. Konuşmalarında Tayyip Erdoğan vurgusu yapmıyor, İzmir’in yaşam tarzı hassasiyetine ‘saygı gösteriyor’ muş gibi yapıyor. İçkili mekanlarda dolaşıyor, bu mekanlarla eğlenen kadınlarla fotoğraf çektiriyor… Ama tüm bu yaptıklarıyla aslında adeta, partisinden utanan mahcup aday profili çiziyor!

Vermek istediği mesaj açık, ‘sizin yaşam tarzınıza saygılıyız, istediğiniz gibi yiyip içip eğleneceksiniz; kimse karışmayacak’… AKP cenahı çok iyi biliyor ki İzmirli ‘ehveni şer’ deyip yaşam tarzı, laiklik ve Atatürk hassasiyeti nedeniyle CHP’ye oy veriyor. AKP adayı da o nedenle partisini gizliyor, gerekmedikçe liderini anmıyor, takiyenin dibine vurduruyor. Ne de olsa onlar, dün dediğinin tam tersini ertesi gün söylemekten çekinmeyen bir genel başkandan el aldılar….

Evet, bu göz boyamalar, masraflı kampanyalar, takiyeler işe yarar da AKP İzmir’de seçim alabilir mi; Büyükşehir için çok zor!..Zaten adayın da esas amacının partisinin oy oranını artırmak, olabildiğince ilçede seçim kazanmak ve Meclis üye aritmetiğini lehlerine çevirmek olduğu anlaşılıyor.

Bu koşullarda CHP yapabileceğinin en iyisini yapmak oy oranlarını düşürmemek ve ilçelerde fazla kayıp vermemek zorunda. Ancak, hemen her ilçede küskün partililer var, seçmen sandığa gitmekte bile isteksiz. Seçimlere kadar bu tablo değişmezse AKP’nin İzmir üzerine kurduğu oyunun başarıya ulaşması işten bile değil. O nedenle, Büyükşehir adayı Cemil Tugay ve kurmaylarının üzerinde ağır bir yük ve sorumluluk var…