AK PARTİ’NİN ‘’ DEVLET PARTİSİ’’ , DEVLETİN DE ‘’PARTİ DEVLETİ’’ OLDUĞU ALGISI…

CHP’deki’’ DEĞİŞİM HAREKETİ’’ seçim başarısının ‘’’ANAHTAR’’ı oldu. CHP, tarihi başarı elde etti. Ekonomi bağlamında işsizlik, yoksulluk, pahalılık, beslenme ve barınma krizi, yönetimde ‘’OTORİTERLEŞME’’ demokraside ve hukukta gerileme; halkı, AK Parti’ye 31 Mart 2024 yerel yönetimler seçiminde ‘’SARI KART’’ göstermeye yöneltti.
AK Parti ‘’oy’’ kaybetti.
CHP; 47 yıl aradan sonra, ilk kez ‘’BİRİNCİ PARTİ’’ oldu.
Bu arada; Yeniden Refah Partisi, Yükselen Parti, Türkiye’ de siyasal denklem değişikliği sürecine girdi. AK Parti, MHP ve İyi Parti’de; kaybedenler oldular.
Bu bağlamda; seçim sonuçlarını etkileyen, oluşturan dinamikler; AK Parti’ nin ‘’DEVLET PARTİSİ’’, devletin de ‘’PARTİ DEVLETİ’’ olduğu algısı, emekliler, kadınlar ve gençler oldu.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel; seçim sonuçlarını değerlendirirken, ‘’Ne zaman milletle devlet karşı karşıya geldiyse; millet kazandı.12 Eylül 1980 askeri darbesi sonrasında yapılan ilk seçimde Turgut Özal’ın kazanması böyle oldu. Devletin devreye soktuğu 31 Mart 2024’ de de olan bu’’ dedi.

Bu arada; başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere ülke düzeyinde bakanların, bürokratların AK Parti’nin ‘’SEÇİM KAMPANYASI’’na katılarak vatandaşlardan ‘’oy’’ istemeleri; toplumsal vicdanı incitti.

Unutulmamalıdır ki; siyasal partiler ‘’dönemsel’’, devletin ve milletin varlığı ebedidir.
Diyebiliriz ki; vatandaş, seçimlerde yeni bir ‘’ SİYASİ DENKLEM’’in kurulmasına karar verdi. Siyasal iktidarın ‘’ORANTISIZ’’ gücünü yerelde ‘’DENGELEME’’yi tercih etti.

Ayrıca; seçmen, hukuk devletinin geri gelmesini istedi ve siyasette yeni bir yol haritası çizdi. Öte yandan; 31 Mart 2024’ün kazananları CHP ve Yeniden Refah Partisi, kaybedenleri de AK Parti, MHP ve İYİ Parti oldular.

Bu arada; Cumhurbaşkanı Erdoğan; ‘’BALKON KONUŞMASI’’nda, ‘’seçim sonucunda oluşabilecek yenilgi psikolojisini önlemek ve muhalefetin gündeme getirmesi olası erken seçim sürecini akamete uğratmak’’ stratejisini uyguladı.

CHP yerel iktidar

Seçimler; demokrasisinin ‘’solunum aygıtı’’dır, hem sistemi, hem de toplumu soluklandırır.
31 Mart 2024 yerel yönetim seçimleri de; toplumu soluklandırma ve yenilenme işlevini yerine getirdi. Demokrasinin de, toplumun da önü açıldı, ufku genişledi.31 Mart 2024; yeni bir başlangıç ve her başlangıç gibi yeni bir umuttur.
Önümüzdeki 5 yılda, ülkemizin nüfusunun yüzde 65’ ini, ekonomik gücünün dörtte üçünü ve milli gelirin de yüzde 77.7 ‘sini oluşturan Büyükşehir, il ve ilçelerinde yerel yönetim gücü CHP’li belediyelerde. Bu tablo; önemli bir gücü gösterdiği gibi, aynı zamanda da, büyük bir sorumluluğu işaret ediyor.

İzmir'de kadın devrimi

Öte yandan; yüzde 48.7 ‘’oy’’ desteğiyle Büyükşehir Belediye Başkanlığı’ na seçilen Dr. Cemil Tugay, seçim zaferinin coşkuyla kutlandığı Cumhuriyet Meydanı’ndaki konuşmasında, ‘’CHP yeni kadroları ve genel başkanı ile Türkiye’ nin umudu oldu. Bu güveni boşa çıkarmayacağız’’ güvencesini verdi.
CHP İzmir’ de Aliağa ve Menemen dışındaki 28 ilçeyi kazanarak 2019’ daki yerel seçim başarısının üzerine çıktı.
8 kadın İzmir’in ilçelerinin ‘’Karabağlar, Karşıyaka, Konak, Çeşme, Foça, Karaburun, Selçuk ve Kınık ‘’ başkanı seçildi.
Bu tablo; Cumhuriyet’in ‘’TAŞIYICI KOLON’’u olan ‘’cinsiyet eşitliği’’ni ve ‘’KADIN DEVRİMİ’’ni anlatıyor.

SONUÇ OLARAK:

CHP’nin yerelde oluşan ’’ İKTİDAR’’ı; yeni bir başlangıç, yeni bir umut ve geleceğe doğru da ‘’GENEL İKTİDAR’’ı müjdeliyor.
NOT: Mübarek Ramazan Bayramının İZ GAZETE Ailesi’ne, ulusumuza, İslam Dünyası’na ve tüm insanlığa sağlık, mutluluk, huzur , barış ve başarı getirmesini içtenlikle diliyorum.