ALTILI MASA, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun ev sahipliğinde 9 saat süren kritik 10'uncu toplantısını gerçekleştirerek önemli bir virajı döndü.

Toplantı sonrası yayınlanan bugüne kadarki en uzun açıklama metninde, "ORTAK ADAY, ORTAK LİSTE, SEÇİM GÜVENLİĞİ" konularında "tam mutabakat" sağlandığı ve "ortak aday"la ilgili istişarelerin de başladığı vurgusu yapıldı.

Açıklama metninde ayrıca; AK Parti'nin hazırladığı "başörtüsü" ve aile tanımına ilişkin anayasa teklifi ile 6 Nisan sonrası yapılacak erken seçim önerisine destek verilmeyeceği belirtildi.

Böylece; zamanı iyi kullanmamakla, seçmene umut vermemekle, toplumda heyecan dalgası yaratamamakla, gündem belirleyememekle eleştirilen "çöktü çökecek, dağıldı dağılacak" görüntüsü veren ALTILI MASA'nın gündeme hakim olduğu, yol haritasına ve zamanlama politikasına uygun bir planlama içinde çalışmalarını yürüttüğü görüntüsü ortaya çıktı.

Bu arada; açıklama metninde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na "güçlü" bir şekilde sahip çıkılması, TUİK'in enflasyon rakamlarına eleştiri getirilmesi, Ülkü Ocakları Eski Genel Başkanı Doç. Dr. Sinan Ateş'in Ankara'nın göbeğinde,sokak ortasında "mafyatik" yöntemle katledilmesi karşısında Cumhur İttifakı Partilerinin "sessiz" kalmalarına eleştirel yaklaşılması; ALTILI MASA'nın gündem odaklı politika ürettiğini göstermiştir.

PARLAMENTER SİSTEME GEÇİŞ SÜRECİ, ORTAK POLİTİKALAR METNİ

ALTILI MASA'nın 11'nci toplantısı 26 Ocakt’a İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in ev Sahipliğinde gerçekleşecek, 30 Ocak 2023'te de, düzenlenecek geniş katılımlı bir toplantıda, kesinleşen parlamenter sisteme geçişin "yol haritası" ile hükümet programı niteliğindeki "ORTAK PALİTAKALAR METNİ"nin "LANSMANI"  yapılacak.

Öte yandan; açıklama metninde yer almamasına karşın ALTILI MASA'nın ortak Cumhurbaşkanı adayının Şubatın ilk yarısına doğru açıklanacağı öngörülüyor.

Bu arada; ALTILI MASA'nın açıklamasında, "Cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda tam mutabakat halinde hareket edeceğiz. Ortak adayla ilgili istişareler başladı. 6 Nisan'dan sonraki bir seçimi desteklemeyiz. Asla umutsuzluğa kapılmayın, kara bulutları dağıtmaya kararlıyız. Erdoğan başörtüsü meselesini seçim malzemesi olarak kullanıyor. Başörtüsü meselesini (golluk pas) olarak gören zihniyete karşıyız. 

Yen bir dönemi başlatıyoruz. Yürütme ve yasamada ALTILI MASA; uzlaşma kültürüyle hareket edecek. 

Ortak aday üzerinde uzlaşma ve seçimi kazanma kararlılığımızı teyit ediyoruz" denildi.

ALTILI MASA; Cumhurbaşkanlığı seçimi ile birlikte parlamento seçimini de kazanmayı ve sandık güvenliğini "olmazsa olmaz" görüyor.

Bu bağlamda; ALTILI MASA, parlamento seçiminde daha çok milletvekili çıkarmak için "ortak seçim listeleri"ni  öncelikli yöntem olarak değerlendiriyor.

Gelinen aşamada, ALTILI MASA; Cumhur İttifakı'nın "halk mağduriyete değil, umuda oy verecek. Muhalefet dağınık bir görüntü veriyor, ortak harekete yönelemiyor" şeklindeki propogandasının oluşturduğu "olumsuz" izlenimi önemli ölçüde ortadan kaldırılmış oluyor.

Politika üretmede ve gündem belirlemede ALTILI MASA; öncelik almış gibi gözüküyor.

Bu arada; Cumhurbaşkanlığı seçiminde görünen o ki; ortak aday ALTILI MASA içinden çıkacaksa; adayın CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun olması olasılığı giderek yükseliyor.

Sonuç olarak: Cumhur İttifakı'nın "ALTILI MASA çöktü çökecek, dağıldı dağılacak" söyleminin oluşturduğu ikilemin yerini güçlü bir muhalefet seçeneğine bıraktığı gözlemleniyor.