Artık yalanlarla, algı operasyonlarıyla yönetilen bir ülkeyiz. Tehdit, saldırı, hukuksuzluk, yasa tanımazlık da var elbette. Bu yöntem her düzeydeki yönetimlerce kullanılmaktadır. Merkezî iktidar veya yerel yönetimler fark etmiyor; politikaları yağma, talan, yalan çizgisinde... Bugün bu koşullarda başkaca çareleri yok çünkü. Ülke veya yerel tüm yaşam unsurları, tüm olanaklar, tüm varlıklar ve kıymetlere el koyma telaşındalar. Sermayenin şiddetle gereksinimi var bunlara. Büyümesi, semirmesi, iyiden iyiye egemen olması gerek; faşist yöntemlere ve yönetime bu nedenle gereksinimleri var. Onlardan olmayanlar zindanlarda rehin, tutsak. Yerel yönetimleri de kayyumların yağma ve yolsuzluklarına teslim.

Seçimler öncesi neler vaat ediliyor ve sonrasında neler yapılıyor! Hepimiz görüyoruz, biliyoruz yaşatılanları. Doğrudan yaşamımızla ilgili konularda söylenen, saklanan, çarptırılanları Covit 19 gün yüzüne çıkardı. Daha ne örnek gerek ki?

Kayyum atanan yerel yönetimlerde olan bitenleri okuyor, öğreniyoruz. Seyretmiyoruz ama dersler çıkartıyor, çözümlerini arıyoruz. Mutlaka çözeceğiz ve halkların hak ettikleri, doğrudan katıldıkları demokratik, insan hak ve özgürlükleriyle örülü ülkeyi ve yerel yönetimleri birlikte kuracağız.

Yerelde de aldatma kültürü olmayanların seçilemediklerini anladık. Bu kent öğretti bize; çeperlerinden falan vazgeçtik, kentin ortasındaki vahası Kültürpark hakkında yaşatılanlar bile bu tür yönetim tarzlarından, anlayışlarından, yöneticilerinden tiksinmeye yeter de artar bile!

Ne büyük ümitlerle ne güzel beklentilerle toplandı kentliler İz Sanat’ta. Artık kentleri hakkında, yerel yönetimleri hakkında söz ve irade sahibi olacaklardı. Kültürpark’ta ‘Nasıl Bir Kültürpark?’ konuşuldu. Tüm salonun iradesine karşı bir kadın katılımcının önerisi tüm kentin önerisiymiş gibi sunuldu kamuoyuna! İlk şok! Ne olmuştu katılımcılara, iradelerine, istemlerine?

Tepkiler gecikmedi elbette. Gerçek iktidarlar dışı, güdülemeyen, kişisel çıkarları olmayanlar “Nasıl Bir Kültürpark” istediklerini tekrar tekrar dillendirdiler. Dinleyen kim?

İktidarlar için, onlardan yana olan, daha doğrusu adlarına iktidara geldikleri kesimlerin görüş ve emirleri önemliydi. Sanayi Odaları, Ticaret Odaları ve Borsaları ve elbette güdümlerindeki Esnaf Sanatkârlar Birlikleri... Elbette bu örgütler de en büyük sermaye kesimlerinden yanadırlar. Esnaf Odaları Birliği ise esnafa sırtı dönük, dört çeker lüks makam arabalı, saltanat odalarında, keyifli ve varsıl yaşamlarındalar... Nasıl yerel iktidardan ve yöneticilerden yana olmasınlar ki? Esnafı çarpmadı mı eski yöneticileri? Yargıdan halkçı bir milletvekili olarak kurtulmadı mı? Kimler aldı kimler sattı TEKEL rakı fabrikasını?

Meslek Odaları içinde en güvenilir ve dürüst olanları TMMOB’ne bağlı akademik meslek odalarıdır.

Yerel, oralara da el atmayı her zaman denemiştir. Konak’taki alçak geçit bu nedenledir. Kültürpark yeraltı otoparkı bu nedenledir. Dikkatli olmak zorundalar. TMMOB’ne bağlı meslek odalarının bir yöneticisi yerel yönetimlerde görev alacaklarsa, oda yönetimlerinden istifa etmelidirler. Hem oda yöneticisi hem de yerelin danışmanı, şirket yönetim kurulu üyeliği TMMOB geleneğine yakışmaz.

Yani EGEÇEP’e, İYA’ya güvendiğimiz gibi güvendiğimiz TMMOB’ne bağlı odalara güvenimiz devam etsin istiyoruz. Onların mesleki disiplinlerindeki bilgilerine, uzmanlıklarına ve halktan yana tutumlarına çok gereksinimimiz var.

Dün nasıl algı operasyonlarıyla halk aldatıldıysa bugün de aynı yöntem uygulanıyor. Buna aldanılmamalıdır. Kültürpark’ta neler yapılacak belirtiliyor. Bu konuda Odalar ile anlaşıldığı söyleniyor.

Siz inanıyor musunuz yaptıkları plan ile Kültürpark’ın ekolojisinin korunacağına? Kültürpark’ta neler yapılacak ve nasıl kullanılacak? Sermaye çıkarları doğrultusunda her şey yapılacak ama Kültürpark’ın ekolojisi için, korunması ve sürdürülmesi için sadece kuru adamalarla yetinilecek. Onların istedikleri gerçekleştikten, Kültürpark Kültürpark olmaktan çıktıktan sonra... Hani ÇED Raporları gibi; “Şöyle önlemler alınacak, böyle arıtmalar uygulanacak...” Hani var mı denetleyen, var mı ÇED Raporlarına aykırı işlemleri saptanmış bir kuruluş, işletme? Var mı ÇED Raporlarındaki önlemleri almış bir kuruluş?

Kültürpark’ta da adamalara, ÇED Raporlarına inanıldığı gibi inanılsın isteniyor.

Güzelim TMMOB, gel sen bu işe alet olma! Her zamanki gibi bilimi, aklı, uzmanlığını halktan yana kullan, bu onur yeter sana!