Aliağa’daki demir çelik fabrikalarının tehlikeli atıklarından oluşan dağlar yanıyor!

Bu dağlarla birlikte ormanlar ve zeytinlikler de yanmaktadır Aliağa’da. Mutlaka gözden çıkarılmış olmalı ki Aliağa bu kadar kolay yanabiliyor.

Yeryüzü yapısının girintili çıkıntılı oluşuyla liman olanakları sağlayan bu coğrafya ağır sanayi bölgesi olarak belirlendi. Çandarlı, Nemrut ve Aliağa Körfezleri dev gemilere liman olanağı sağlayacak koşul ve olanaklarda oldukları için bu bölge seçildi. Böylece, rafineri, petrokimya, demir çelik, doğalgaz, sıvılaştırılmış petrol gazı dolum tesisleri buraya yerleştiler. Gübre, kâğıt, organize sanayi bölgesi, küçük sanayi siteleriyle birlikte tam bir cehenneme dönüştü Aliağa ve çevresi.

Elbette bu sanayiler ve İzmir’ de kurulu bulunanlar için limanlar iskelelerle de donatıldı denizi.

Karada tarım toprakları, denizde balıkçılık ve sucul yaşam tüketildi. Hava kirliliği ise hiçbir canlı için sağlıklı bir soluk bile bırakmadı.

Şimdi demir çelik fabrikalarının tehlikeli atıklarının depolama alanlarından yangınlar var. Elektrikli ark ocağı tozlarını oluşturan ağır metal atıkları satın alınan verimli tarım topraklarına depolandılar. Siz onları doğal dağlar zannediyorsunuz. Oysa o dağlar, demir, çinko, bakır ve eritilen metallerin niteliklerine göre oluşan tehlikeli atık sınıfındaki atıklardır. Başkaca tehlikeli atıkların da bu atıklarla birlikte o dağların oluştuğu nesnel bir gerçektir.

Foça Forum, Yeni Foça Forum, EGEÇEP, FOÇEP gibi çeşitli çevre örgütleri ve platformlarının mücadelesiyle korunmaya çalışılan bu bölge Türkiye’nin en kirli ve yaşam için en tehlikeli bölgesidir.

Bu örgütleri alkışlamak hepimizin görevidir. Onlar mücadele etmeselerdi, mahkemenin durumun tespiti için görevlendirdiği bilirkişiler bu atıkların tehlikesiz atıklar olduğunu yutturacaklardı mahkemeye ve kamuoyuna! Ancak Foça Forum, Yeni Foça Formu, EGEÇEP, FOÇEP ve saygın üyeleri işin peşini bırakmayarak bu kandırmacayı bozdular. Bilir bilmez kişiler rezil oldular mı bilemem elbette.

“TÜBİTAK’ın yayımladığı raporda atıkların suyla temas ettiğinde ekotoksikolojik atık olduğu, açıkta depolanmaması gerektiği belirtildi.” Bilirkişiler ‘tehlikesiz atıktır’ yazmışlardı. Foça Forum, Yeni Foça Forum, EGEÇEP, FOÇEP fark edince bilirkişiler hakkında suç duyurusunda bulundular. Hâkim de bilirkişilerin sehven hata yaptığına hükmetti. Sehven hata yaptı demek atıkların tehlikeli olduğunu kabul etmekti...

Evet, İzmir’ in havası, suyu, toprakları bu atıklarla kirletiliyor ve yaşam yok ediliyor! Şimdi de cüruf ve tehlikeli atık yangınlarıyla civarlarındaki ormanlar, zeytinlikler yok ediliyor. Yeni tehlikeli atık döküm alanları, depo alanları açılıyor.

Aliağa yaşam alanımız değil mi? Aliağa bu ülkeye dahil değil mi? Aliağa sadece sanayicilerin kullanma ve yaşamı yok etme alanları mıdır?

Foça Forum, Yeni Foça Forum, EGEÇEP, FOÇEP tehlikenin farkındalar ve yaşamın sürdürülmesi için uğraşıyorlar, mücadele ediyorlar. Siz en azından bunun farkında mısınız? Bu mücadelelerine katılıyor ve destekliyor musunuz? Yoksa yaşamın yok edilmesinden mi yanasınız?