Suriyeliler aday değil... Bunu söyleyen bakan, yani görevi ülkede güvenliği sağlamak.

Bakanın dediği doğru. Öyle ya vatandaş olarak Fransız da Amerikalı da aday olamaz. Gel gelelim başka ülkenin vatandaşı olanlar devlette birçok yetkili makama atanmıyor mu?

Örneğin Merve Kavakçı. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ama aynı zamanda Amerikan vatandaşlığını da taşıyor. 5 Mart 1999 tarihinde ise yemin ederek ABD vatandaşlığına geçen bu kişi, 3 Temmuz 2017 tarihinde tekrar Türkiye vatandaşlığına alındıktan sonra 25 Kasım 2017'de Kuala Lumpur (Malezya) Büyükelçiliği'ne atandı. Haziran 2022’de merkeze çekildi. Bu kişi 5 yıl Türkiye Cumhuriyeti adına görev yaparken ABD vatandaşlığına ne hizmeti verdi acaba? Kardeşi Revza ise Metro A.Ş’ye girip, hemen bir bursla ABD’ye okumaya gitti. 2018 Seçimlerinde İstanbul milletvekili oldu, İBB’den o zamanki para ile aldığı söylenen 21 milyon lirayı ve mecburi hizmet yapmayı bir yana bıraktı. Ailede daha birçok AKP üst yönetimi görevlisi var. Özel hizmetlerde kimden ne talimatı alıyorlar merak ediyorum.

Bunlar gibi birçok örnek var. Yani Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı taşırken Amerikan, İngiliz, Alman vatandaşlığını taşıyan yetkililerden söz ediyorum. Bir de yabancı ülkenin vatandaşı iken Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını taşıyan, resmen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olanlar var.

İşte burada bakanın söylediği değil, söylemediğine dikkat çekeyim. Buna gerçekleri söylememe, gerçekleri çarpıtma da diyebiliriz. Bir örnek:  
Adamın biri Suriye’den geliyor, öyle veya böyle onun vatandaşlık başvurusu kabul ediliyor. Hatta birçok kurum da “bu adam bize lazım” diye yazı da yazıyor devlet kurumlarına. Adamın adı Abdurrahman olsun. Adını değiştiriyor. Bu işlemin e-devletten yapılması için gerekli yasal düzenlemeler yapıldı.
Suriyeli Abdurrahman adını Ahmet olarak değiştiriyor.  Sonra Ahmet Efendi meclis üyesi adayı oluyor. Bakana göre bu Suriyeli değil.  Söylenen bu. Adam Türk olmuş, meclis üyeliğine aday olması tabii ki yasal.

Peki şu soruya kim yanıt verecek? Türk vatandaşlığını alan Suriyelilerden kaç tanesinin nereden meclis üyesi adayı olduğunu bilmek istiyorum. Bu dönemde meclis üyesi olan gelecek dönemde belediye başkan adayı olursa buna itiraz edilmeyecek.  O zaman göçmen olarak gelip, bir bölgede yoğunluk yaratıp devlet kurumunu ele geçirmek ne derecede yasal?

14 Haziran 1934’te TBMM’de kabul edilen İskân Kanununa aykırı yerleşime izin verenlerin bu işte katkısı mutlaka hesaplanmalı!
Bu sorunu dikkate alarak önümüzdeki yerel seçimlerde vatandaşa önemli görev düşüyor. AKP’nin yerel seçimlerde yenilgiye uğratılması gerek.
Bir sonraki aşama ise, yani 2028 seçimlerinde bu istemin halktan yana olanlara teslim edilmesidir.