Belki de gezegenimiz galaksinin tımarhanesidir” sözünün kime ait olduğunu bulamadım.  

Gezegenimize dair bir şey söylemeyeceğim ama memleket olarak aklımıza mukayyet olmamız gerekiyor şu sıralar, o kesin. Epeyce süredir başka hiçbir derdimiz yokmuş gibi, başkanlığa geçişimizin yollarını arıyoruz ve yollar her ‘tıkandığında’ yeni bir bomba patlıyor ya; mesela bu aklımızı başımızdan alıyor.

Ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın ‘başkanlık sistemi’ne dair yapılması muhtemel referandum için çarpıcı bir değerlendirmesini izledim bugün.

Program sunucusunun “Başkanlık Sistemi olur mu?” sorusuna Ortaylı, “Onun canı başkan olmak istiyor, hayırlı olsun ama ne de olsa ileride çöker o sistem. Kaldırmaz. Ne başkanı. Burası Uruguay mı? Yürümez. Kırk bin tane problem çıkar, bunlar sadece çatışmayı hızlandırır. İsteyen istediğini yapsın. 300-400 mebusumuzla referanduma gideriz, referandumda da millet verir. Bizim milletin verdiği reylerin üzerinde tartışmak gerekir. Yüzde 92 Evren’in ve darbecilerin anayasasına ‘evet’ dediler. 1982’de ‘evet’ dediler, sonra söylenirler. Anayasa konusunda Türk milletinde müthiş bir lakayidi var. Ne istediğinin ya da reddettiğinin farkında bile değil. Verelim de şu şamata bitsin diyor. Aman canım verin gitsin diyor. Hem bir şey olmaz hem de fazla da patırtı yapma şişti kafam… ‘Aman canım’ Türk siyasal hayatında yaygın bir şeydir. Bu seçimde de ‘aman canım’ olur…” diye cevap veriyor.

Olur da referanduma gidersek sonucu Ortaylı’nın söylediği gibi mi olacak göreceğiz. Ama referanduma gidiş şeklimizin 12 Eylül sonrasından pek farkı olmadığı açık.

Nasıl mı? Mesela “Başkanlığa hayır” eylemi yapanlara bu soğuk havada tazyikli su ve biber gazı ile saldırılıyor. Mesela İzmir’de “Şeriata, faşizme, başkanlığa hayır” yazan afişleri asan TKP’liler (HTKP) gözaltına alınıp, haklarında ‘nefret suçu’ kapsamında işlem yapılıyor.

Gözaltına alınanların avukatı İhsan Can Akmaru’nun söyledikleri trajıkomik gidişatımızın ispatı:  “Kanunda nefret suçunun ne olduğu açıkça belirtilmiştir. Burada nefret suçu aramak mümkün değil. Neticede 3-4 ay sonra referandum yapılacak ve birileri evet, birileri hayır diyecek

Diyelim ki referanduma gideceğiz. Anlaşılan o ki, ‘hayır’ demenin yasak olduğu bir referandum olacak bu.

Sahi, şu ‘tımarhane’ sözü kime ait? Bilen varsa söyleyebilir mi? Kendisine bir şey soracağım da…

- kralbet giriş - - - - -