Geçtiğimiz hafta konuştuğumuz senaryo gerçeğe dönüştü. Altay, Altınordu ve Göztepe oynadıkları mücadelelerden şehre sadece 1 puan kazandırabildi. Altay ligin dibine otururken Altınordu ve Göztepe son sıralara göz kırpıyor.

Son üç maçta 1 galibiyet, 1 beraberlik ve mağlubiyetle ayrılan sarı kırmızılı ekip, beklentilerin oldukça uzağında kalmış durumda. Geçtiğimiz seneki kadrosundan birçok oyuncuyla yolların ayrılması ve ileri uçtaki yetersiz performanslar durumun pek iç açıcı olmadığını gösteriyor. Ligin henüz başlarında olmamıza rağmen, oynanan futbol şu ana kadar hazır bir takım görüntüsünden çok uzak. TFF 1. Lig’in kalitesi zaten ortada. Fizik güç ve dayanıklılık üzerine kurgulanmış bir ligi Emre Çolak ve Yasin Öztekin gibi isimlerle üst sıralarda bitirebilmek oldukça zor. Bunu başarabilmek içinde çok iyi bir taktiksel birikim gerekiyor. Bu birikim ise Göztepe’de yok. Bandırmaspor maçına bakıldığında orta saha mücadelelerinde rakibin üstünlüğü göze çarpıyor. Bu kırılganlık Göztepe’nin ileriki haftalarda başını ağrıtacağa benziyor.

Altay ise bildiğimiz gibi. Nereden tutsak elimizde kalıyor. Ligin ilk 3 haftasında yenilen 6 gol ve karşılığında atılan sadece 1 gol. Oynanan 3 maçta da yenilen gollerin yarısı 80. dakikadan sonra geldi. Bu istatistik, fiziki güç ve dayanıklılığın düşük olduğunu gösteriyor. Ligin kalitesi ve oynanan futbol ortadayken, kadro planlamasının yanlışlığı Altay’ı zor duruma sokuyor. İlk 11’de başlayan oyuncuların 6 tanesi 30 yaş üstü. Stoperi 41 yaşında ve forveti 38 yaşında. E şartlar bu durumda olunca, ligin dibine demir atmak çok normal.

Ligin istikrar abidesi bana göre Altınordu. Her zaman orta sıralarda kendine yer edinmeyi başarmış bir takım hafızası mevcut. Ligin şuan 15. sırasına yerleşen Altınordu, düşme potasının hemen üstünde bulunuyor. Geçtiğimiz sezonlarda da aynı senaryoları görmüştük. Ligin ortalarına doğru toparlanma yaşanır, son döneme doğru play-off potasına girilir ancak son maçlarda yaşanan puan kayıplarıyla istikrarı devam ettirerek 1. Lig’de devam eder.

Bu nedenle hayal kurdurmuyor İzmir takımları bize. Sezon başı hepimizi ümitlendiren Göztepe, lige iyi başlayamadı. Altay, sonuncu ve Altınordu bildiğimiz gibi. Beş milyonluk şehrin Süper Lig’de temsilcisi olmaması yeterince üzücüyken, temsilcilerimizin ortaya koyduğu performans hayal kırıklığı yaratıyor.