Bir milletin tarihinde bazı günler dünya var oldukça unutulmaz. Türkiye için o tarihlerden biri de 30 Ağustos tarihidir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk başkomutanlığında yapılan Büyük Taarruz, Anadolu topraklarını ebedi vatan yapan en büyük zaferlerden biridir. Gelin size o tarihlere götürelim ve genel durumu kısaca özetleyelim. Sakarya Meydan Muharebesi'nden sonra yurtta ve TBMM'de taarruz için sabırlı bekleyiş sona ermiştir. Herkes bir taarruz beklemektedir. Mustafa Kemal, taarruz için uygun zamanı aramaktadır. 1922 yılı Haziran ayı ortalarında bu kararı verir. Amaç, yok edici bir meydan savaşı ile düşmanı yurttan atmaktır. 26 Ağustos sabahı, Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, Genelkurmay Başkanı Fevzi Paşa, Batı Cephesi Komutanı İsmet Paşa ile birlikte muharebeyi idare etmek üzere Kocatepe'deki yerlerini alır. Saat sabaha karşı 04.30'da topçular ilk atışlarını yapar.

ADIM ADIM KURTULUŞA!

27 Ağustos Pazar sabahı şafak vakti Türk Ordusu bütün cephelerde yeniden taarruza geçti. Süngü hücumlarıyla insanüstü mücadeleler yaşandı. İlk olarak Afyon kurtuldu ve Başkomutanlık Karargâhı buraya taşındı. 28-29 Ağustos tarihlerinde düşman tamamen çevrelendi ve kaçabileceği yollar kesildi. 30 Ağustos 1922 Çarşamba günü taarruz harekâtı Türk Ordusu'nun büyük zaferi ile sonuçlandı. 30 Ağustos 1922 Başkomutanlık Meydan Muharebesi sonunda, Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın bizzat Zafertepe’den idare ettiği savaşta, Yunan Ordusu tamamen yok edildi. Bu durum karşısında Çalköy’de yıkık bir evin avlusu içinde Gazi Mustafa Kemal Paşa, Yunan Ordusu'nu takip etmesi için Türk Ordusu'na o tarihi “Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz’dir. İleri!” emrini verdi. 9 Eylül 1922 günü Türk Ordusu'nun İzmir'e girmesiyle sonuçlanan büyük zafer, özgür ve hür Türkiye'nin haberini verdi.

Son cümle: Bu topraklarda özgür yaşamanın bedelini atalarımız 100 yıl önce canlarıyla ödedi. O gün, İzmir Hükümet Konağı'na çekilen ay-yıldızlı bayrağımızı dalgalandırmak her Türk'ün bugün ve gelecekteki görevidir...