Dün CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Sayın Cemil Tugay’ın proje tanıtım toplantısına gitmeden önce internette kısa bir araştırma yaptım.

Merak ettim, acaba önceki seçim dönemlerinde adaylar neler vaat etmiş? Google’da aratınca özellikle iktidar partisi AKP’nin seçim vaatlerinin 35 İzmir projesi adı altında sürekli tekrarlandığını gördüm.

Sayın Taha Aksoy, Sayın Binali Yıldırım, Sayın Nihat Zeybekçi ‘temcit pilavı’ misali aynı ‘çılgın’ projeleri allayıp pullayıp, makyajlayıp İzmirli’nin önüne getirmişler. Ama İzmirli seçmen sandığa her gidişinde ‘maceraya karnım tok’ diyerek bu çılgınlıklara geçit vermemiş!

AKP’nin çılgın projeleri!

Neymiş bu 35 çılgın proje, AKP yıllardır iktidarda olmasına rağmen İzmir için verdiği bu sözlerin hangisini tutmuş gelin bir de ona bakalım.
1- İzmir Karayolu ve Raylı Geçiş (İZKARAY),
2- Konak Tüneli (Yapıldı)
3- İzmir- İstanbul Otoyolu (Yapıldı)
4- İzmir- Ankara Otoyolu,
5- İzmir- Antalya Otoyolu,
6- Kuzey Otoyolu,
7- Sabuncubeli Tüneli (yapıldı)
8- İzmir- Ankara Yüksek Hızlı Tren,
9- İzmir- İstanbul Yüksek Hızlı Tren,
10- İzmir Metroları,
11- Egeray,
12- Kemalpaşa- Turgutlu ve Kiraz- Ödemiş demiryolları (kısmen yapıldı)
13- Körfez Dönüşüm Projesi,
14- Kuzey Ege Limanı,
15- Kruvaziyer Liman,
16- Yat Limanları,
17- Efes Antik Limanı,
18- İzmir-Çeşme Deniz Otoyolu,
19- Balıkçı barınakları (Güzelbahçe yapıldı)
20- Agora ve Kent Merkezi Yenileme Projesi,
21- Tarım ve hayvancılık sanayi işletmeleri,
22- Kemalpaşa Lojistik Merkezi,
23- Şehir yenileme projesi,
24- Tıpkent,
25- Adnan Menderes Hava Limanı iç hatlar (yapıldı)
26- Dijital tarih kütüphanesi,
27- E- ticaret üssü,
28- Dijital Arşiv Kent,
29- Bilişim Destekli Yaşam,
30- Öğrenci Yaşam Merkezi,
31- Engelsiz Yaşam,
32- Deniz Ürünleri Borsası,
33- Olimpik Stadyumlar,
34- Bilişim ve Ar-Ge Şehri,
35- Vecihi Hürkuş Havaalanı

AKP 2009 yılından bu yana her seçim döneminde aynı projeleri gündeme getirmiş ama 15 yıl içinde bu projelerden sadece 5’ini tamamen hayata geçirebilmiş. Bazı projeler hiç başlamamış, bazıları unutulmuş, kâğıt üzerinde kalmış.

AKP hükümetleri İzmir metroları için bütçeye yıllık 3 bin TL gibi komik rakamlar koyarken, Aziz Kocaoğlu ve Tunç Soyer aynı dönemde İzmir metro ve tramvay hatlarını kentin imkanlarıyla alabildiğince uzatmışlar.

Tugay'ın makul projeleri

Şimdi AKP yine aynı hayalciliğin ve göz boyamanın peşinde, ardı ardına çılgın projeler açıklıyor.

CHP’nin bu dönemki belediye başkan adayı Dr. Cemil Tugay ise dün ayağı yere basan, kentte yaşayanların günlük hayatlarına doğrudan etki edecek projelerini anlattı.
AKP’nin uçuk kaçık ve yalan-talan projeleriyle gözleri kamaşanlar için belki de Tugay’ın proje sunumu sönük kalmış olabilir.

Ben açıkçası Tugay’ın ilk 180 günlük acil eylem planında açıkladığı tüm maddelere gönülden katılıyorum.

Son yıllarda AKP hükümetlerinin beceriksiz yönetimleri yüzünden aslında devletin yapması gereken hizmetlere hasret kalan İzmirliler yerel yönetimlerden yana beklentilerini oldukça yükseltti.

Çok büyük finans gerektiren devasa kamusal yatırımların yerel yönetimler tarafından yapılması sanki bir mecburiyetmiş gibi kamuoyunda beklenti oluşturuldu. Oysa pahalı kamusal yatırımlar yerel yönetimlerin gücünü ve yetkisini aşan, merkezi hükümetin yapması gereken temel hizmetler.

Çılgınlık yarışı bir AKP oyunudur

Sayın Cemil Tugay’ın sunumunun ilk bölümünde edindiğim izlenim, Tugay’ın AKP’nin ‘çılgın proje’ vaatleriyle kamuoyunda yaratılmaya çalışılan bu boy ölçüşme oyununa gelmeden, gerçekçi yaklaşımlarla sağduyulu ve ölçülü bir belediyecilik yapacağı.

Yeni Nesil Belediyecilik adını verdiği sunumunda projelerini üçlü sacayağına oturtan ve bunları, planlama, verimlilik ve çeviklik olarak tanımlayan Cemil Tugay, evrensel ölçekli sorunların yerel ölçekte yaratacağı tahribatı önleme amaçlı uzun vadeli pek çok projesini de açıkladı. Bu projelerin birçoğunun Sayın Aziz Kocaoğlu ve Tunç Soyer tarafından başlatıldığını ve devam edeceğini de üzerine basarak vurguladı, seleflerine vefasızlıkta bulunmadı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi sonuçlarına dair düşüncelerimi de net olarak kayıtlara geçireyim.
İzmirliler’in ‘çılgın proje’ rüyalarına kapılarak bir çılgınlık yapacağını düşünen AKP kurmaylarını bu seçimde yine bir hayal kırıklığı bekliyor.
Unutulmasın;
İzmirliler delidir doludur ama bu kenti AKP’ye teslim edecek kadar çılgın da değildir.