Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya’nın adaylığı, Yüksek Seçim Kurulu tarafından düşürüldü. Gerekçesi yasal ama hukuki değil. 10 Ekim Ankara Katliamı sonrasında, on binlerce İzmirli ile birlikte protesto gösterilerine katılan Çalkaya’ya, son yılların en ucube bahanelerinden biri olan ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ten ceza veriliyor. Bu ceza nedeniyle de Çalkaya’nın adaylığı düşürülüyor.

Sadece 2017 yılında dahi, 20 bin 539 kişi hakkında ‘Cumhurbaşkanı hakaret’ten soruşturma açıldı.

11 Ay 20 gün ceza alanlardan biri de benim.

Bu absürt ceza ise hukuki olmadığı gibi, son referandumun ardından yasal bile değil!

Çünkü son referandumla artık Cumhurbaşkanı tarafsız değil, AKP’li.

‘Tarafsız Cumhurbaşkanı’nı korumak için var olan yasalar, bu durumda hükümsüz olmalı.

Bu konu, hep birlikte büyütmemiz gereken demokrasi mücadelesinin konusu.

***

Gelelim Balçova’ya…

Geçtiğimiz hafta ‘gerekirse limon maydanoz satarım, kendime kiralık ev bakıyordum’ şeklinde açıklamalar yapan Mehmet Ali Çalkaya’nın, kendisi yerine eşi Fatma Çalkaya’yı aday göstermeyi istediğini duyuyoruz. Geçen hafta, Çalkaya’nın yaşadığı sorun nedeniyle hep birlikte Belediye Başkanlarına sahip çıkan Balçovalılar, şimdi bu tuhaf öneriyi konuşuyor. Hatta öyle ki, Fatma Çalkaya’nın Balçova İlçe Başkanı Aygül Eryılmaz ile Ankara’ya giderek lobi çalışması yaptığı iddia ediliyor. Dilerim doğru değildir!

***

Net söylemek istiyorum: Cumhurbaşkanı’na hakaretten ceza alarak adaylığı düşürülen Başkan olarak, demokrasi mücadelesine omuz veren çizgide kalmak başka bir şey; bu durum üzerinden aldığı desteği yanlış anlayıp, fırsata çevirip, kendisi yerine eşini aday olarak önermek başka bir şey!

Çalkaya’ya birincisi yakışır.

İkincisi olacak iş değil!

Balçova’dan arayan CHP’liler, “Madem öyle, Fatma hanımdan sonra da oğulları Taylan Çalkaya başkan olsun. 15 yıl da öyle yönetilsin” diyorlar.

‘Cumhurbaşkanı’na Hakaret’ten aldığı saçma ceza nedeniyle adaylığının düşürülmesi ne kadar kabul edilemez ise, bu durum sonrasında eşini aday olarak önermek de o kadar kabul edilemez!

Hem CHP’liler tepki gösterir, hem de hükümetin eline büyük koz verilir.

Kaldı ki bu da seçmene hakarettir, halka hakarettir, CHP üyelerine ve diğer aday adaylarına hakarettir; çok net!

***

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Merkezi, aday belirleme sürecinde yaşanan türlü sıkıntılar sonrasında, yeni bir tartışmaya mahal vermemelidir.

Doğru olan; Mehmet Ali Çalkaya dışındaki 6 aday adayından birini aday olarak atamak ve Çalkaya’nın da, CHP örgütünün de desteğini alarak Balçova’yı yeniden rekor oyla kazanmaya çalışmaktır.