CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katıldığı İzBB'nin Halk Konut projesi kapsamındaki Dilber Apartmanı'nın temel atma töreni sırasında, Çiğli Belediyesi şirketi ÇİBEL AŞ’de çalışan işçiler, ek zam talebiyle eylem yaptı. 

Kılıçdaroğlu daha sonra “Roman Buluşması”na katılmak üzere Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’ne gittiğinde, Çiğli Belediyesi işçileri de yine alana geldi. “Geçinemiyoruz” yazılı pankart açan işçiler, “İşçiler açken başkana huzur yok”, “Enflasyon hakkımız söke söke alırız” sloganları attı. 

Kemal Kılıçdaroğlu’yla görüşmek üzere bekleyen işçilerle eylemler üzerine sohbet etme imkanım oldu. CHP tarafından düzenlenen üç program nedeniyle bu eylemlerin gözden kaçırılmaması için işçilerin ifadelerini notlar alarak, İz Gazete okurlarına sunmak istedim. Aşağıda sizlerle paylaşacağım notlar tamamen işçi temsilcileri ve işçilerin ifadeleriyle derlenmiştir. Bir grup işçi arkadaşım dertlerini, sıkıntılarını anlatmak üzere ortak bir metin hazırlayarak, köşemi kullanmak istediler. Ben de onlara büyük mutluluk duyacağımı da ifade ettim. Konuya dair kendi görüşlerimi başka yazıda paylaşmak üzere sizleri işçi arkadaşlarla buluşturuyorum. 

ÇİĞLİ BELEDİYE İŞÇİLERİ: 

*Pazar günü eşimiz ve çocuğumuzla vakit geçirmek varken eylem yapıyorsak herkes durup, “Bu işçilerin ne derdi var” diye düşünmeli. Öncellikle ifade etmeliyiz ki, Kemal Kılıçdaroğlu’nun katıldığı programın içeriğiyle ilgili hiçbir sorunumuz bulunmuyor. Depremzedeler ve Roman insanlarımızın etkinliklerine gölge düşürmek gibi bir niyet içerisinde değiliz. Tam tersine onları destekliyoruz. Ancak bir partinin Genel Başkanı gelmişken sorunlarımızı duyurmak için bu eylemi de çocuklarımızın aşı, ekmeği için yapmak zorunda bırakıldık.

* “Zorunda bırakıldık” diyoruz çünkü bizler bugüne kadar hiçbir zaman bağcıyı dövmek istemedik. Bizim derdimiz üzüm yemek. Eylem yapalım, olay olsun diye bir insan çaba harcar mı? Harcamaz. Ancak Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, geldiği günden bugüne işçisine hep üsten baktı. İşçisi ne talep etse sert tepki verdi. En büyük gider olarak işçileri gösterdi.

*Çiğli halkıyla bizi karşı karşıya getirmek üzere, “provokatör”, “bunlar abartılı maaşlara 15 binlere çalışıyor” gibi gerçeğe uygun olmayan propaganda yürüttü. Sürekli eylem yapan, ortalığı karıştırmak üzere lanse ettiği biz işçilerin ise güzel yaşamak dışında bir talebiz bulunmuyor. 

*Asgari ücretle maaşlarımızın eşitlenmesi hatta yemek parası vb nedenlerle altında kalması nedeniyle bizler eylem yapıyoruz. Yapılan zamları söylememize gerek yok. Sudan, ekmeğe tüm temel tüketim maddelerine zam yapıldı. Artık açlık sınırının altında çalıştırılmak isteniyoruz. 

*Talebimiz açık ve net: Enflasyon oranında zam istiyoruz. Ek zam talep ediyoruz.

*Eylemi takip edenler görmüştür ki, biz alandayken Yeni Asır, A Haber gibi iktidar güdümlü yayın organlarını da aramıza almadık, çekim yapmak istediler yaptırmadık. Çünkü onların derdinin işçiyi savunmak olmadığını da biliyoruz. İşçiler olarak önemli bir bölümümüz CHP üyesi. Genel Başkanıyla görüşmek istemesi kadar doğal ne var? Çok ilginç bir bilgiyi de İz Gazete okurlarıyla paylaşmak isteriz: Utku Gümrükçü’ye yakın olan bir internet sitesi haberi, “Kılıçdaroğlu’na saldırı” başlığıyla eylemlerimizi haberleştirdi. Demiştik ya “Çiğli halkıyla bizi karşı karşıya bırakmak istiyor Utku Gümrükçü” diye. Şimdi de CHP üyeleri ve CHP’nin kendisiyle karşı karşıya bırakmak istiyor. Bu kadar oyun oynayacaklarına işçilerin haklarını verseler daha iyi olmaz mı? 

*Bizler açıkça ifade ediyoruz. Asgari ücreti veya onun altında kalacak bir ücreti asla kabul etmeyeceğiz. Enflasyon oranında zam almadan da eylemlerimize devam edeceğiz. Bazı arkadaşlarımız Ankara’ya CHP Genel Merkezi’ne gitmeyi önerirken, bazı arkadaşlarımız greve gidilmesi için sabırsızlanıyor. CHP yeni il başkanına ziyarette gündemimizde. Ancak biz işçilerle ortak bir karar alacağız. Ortak hareket edeceğiz. Sizlere ancak şunu kesin biçimde söyleyebiliriz: İşçiler açken, Utku Gümrükçü koltuğunda rahat oturamayacak! 

*Utku Gümrükçü’ye son bir uyarı: Bugün eylemler nedeniyle bir işçi arkadaşımızın iş yerini değiştirirsen veya çıkarırsan bugün yaptığımız eylemlerin on misliyle cevap vereceğiz. Çiğli Belediye işçisi birleşti mi hakkını alır. Biz sana da defalarca ifade ettik: Bizim kimseyle derdimiz yok. Biz eylem yapmak istemiyoruz. İşimize gidelim, güzel hizmetler verelim istiyoruz ama sen bizi dinlemeyerek, enflasyon gerçeğini görmeyerek bizi eylem yapmaya mecbur bırakıyorsun. Haklarımızı verin.