İzmir’in en eski gazetecilerinden sevgili Mithat Umutoğulları’nın son köşe yazısını hayretler içerisinde okudum.

Meslek büyüğüme saygımdan ötürü, satır satır yorumlamayacağım. Ama merak edenler için linkini buraya bırakıyorum. (YAZI İÇİN TIKLAYIN)

Yalnız özellikle, Çiğli’de yapılan Madımak Katliamı anma etkinliğine dair yazdıklarına iki satırda da olsa değineceğim.

Umutoğulları, Çiğli Belediyesi tarafından düzenlenen “Bitmeyen ağıt Sivas” etkinliğinde yaşanan provokasyon üzerinden başkan Utku Gümrükçü’ye yüklenmeyi tercih etmiş.

Konu şu: Sivas Katliamı’nda yaşamını yitiren şairlerden Behçet Aysan ve Metin Altıok’un kızları, Eren Aysan ve Zeynep Altıok ile yazar Hidayet Karakuş’un konuşmacı olarak katıldığı anma etkinliği sırasında, dinleyiciler arasından bir kişi ayağa kalkarak, “Yalnız dışarıda da bir katliam var. Açlık grevi var. Saygı duyalım, bir bakalım. Bu insanlar niye açlık grevinde. İşlerinden çıkarılmışlar. Buna da bir bakalım" diye bağırıyor. (VİDEO İÇİN TIKLAYIN)

Önceden planlandığı belli olan provokasyonu, biri telefonla çekiyor ve etkinlik biter bitmez haberini –ne hikmetse- Ege Postası’nda okuyoruz, videosunu da izliyoruz.

Başkan Utku Gümrükçü hakkında negatif bir algı yaratmayı hedefleyen bu provokasyonu, ‘maalesef’ Ege Postası editörleri pek başarılı şekilde servis edememiş. Videoda Zeynep Altıok’un bu sözlere karşı verdiği cevabı da koymuşlar. Altıok, “Burada 2 Temmuz ve kaybettiğimiz insanların anısına hep birlikte sözümüzü ve acımızı paylaşıyoruz. Böyle bir günde acı yarıştırmak iktidarın görevi, o yapıyor zaten. Olmayan bir acı üzerinden acılarımızı siyasi malzeme yapmayı doğru bulmuyorum. Elbette burada bunu konuşmayacağız” diyor ve salonda büyük bir alkış kopuyor.

Sevgili Mithat Umutoğlulları’na kalsa, Çiğli’de yüzbinlerce kişi Başkan Gümrükçü’ye tepkili, Başkan sokağa bile çıkamıyor. Hatta ‘Halkın huzurunda, halkın makamında’ sloganıyla başlattığı etkinlikleri de tepkilerden ötürü sonlandırmış.

Peki, gerçek öyle mi?

Ege Postası’ndaki videoda da göründüğü gibi;  salondakilerin tamamı bu provokasyona Zeynep Altıok’un verdiği cevabı alkışlıyor. Umutoğulları’nı yanlış bilgilendirmişler sanırım. 6 Temmuz Cumartesi (Yani yarın) Sasalı ve Kaklıç Mahalleri’nde ‘halkın huzurunda, halkın makamında’ buluşmaları da devam ediyor.

Mağdur olduğunu ve direndiğini iddia eden, eski Başkan Hasan Arslan’ın siyasi ekibinin Belediye önünde yaptığı eyleme ise, ne bir CHP milletvekili, ne de bir sendikacı gelip destek veriyor. Çünkü süreci biraz yakından takip eden herkes, konunun ne olup ne olmadığını çok iyi biliyor. Öte yandan, yandaş Akşam ve Sabah gazeteleri, bunu CHP’ye yüklenmenin bir aracı olarak kullanıyor.

***

‘Hak’ ve ‘direniş’ kelimeleri bu derece istismar edilmemeli. Gerekirse daha detaylı yazacağım. Ancak durum hiç de gösterilmeye çalışıldığı gibi masum değil. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde bile siyasi kadrolar istifa ederken, eski Başkan Hasan Arslan ve ekibinin, partisinin yeni belediye başkanını kamuoyu önünde yıpratmak üzere elinden geleni ardına koymaması doğru değil.

Buradan çok net ifade etmeliyim ki; emeğiyle çalışarak Çiğli’ye hizmet eden hiçbir işçinin ekmeğinden edilmesini şahsen onaylamam ve bunu kim yaparsa yapsın, gençliği sendikal mücadele içerisinde geçmiş bir gazeteci olarak yekten eleştiririm.

Ama konu öyle bir şey de değil.

***

Yazıya dönersek; Umutoğulları’nın “CHP’nin eski Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok’un Çiğli’de gerçekleştirilen Sivas katliamının 26. yıldönümü etkinliğinde konuşmacı olarak katılması çok manidardı…” ifadesini ise şaşkınlıkla okudum.

Yukarıda da belirttiğim gibi, Zeynep Altıok ve Eren Aysan, babalarını 2 Temmuz 1993’te Madımak Katliamı’nda kaybeden iki yazar. Konuyla ilgili de birçok yazı ve kitapları var. Bu yıl ve bundan önceki yıllarda, sadece Çiğli’deki anmaya değil, yurt içi ve yurt dışındaki birçok etkinliğe katıldılar. Hatta bugün de Çeşme’de yapılacak olan bir anma etkinliğinde konuşmacılar. Merak ediliyorsa söyleyeyim; Hidayet Karakuş da Madımak Katliamı’ndan sağ kurtulan aydınlardan biri olduğu için panelde konuşmacı…

Konuşmacıların bu şekilde belirlenmesinin neresi ‘manidar’ anlayamadım ama koskoca İzmir’de, siyasetin böylesine canlı olduğu bir dönemde, İzmir’in tek TV kanalının ve köklü bir internet sitesinin sadece Utku Gümrükçü ile ilgilenmesi fazlasıyla manidar.

***

NOT: Eski CHP Çiğli İlçe Başkanı Zeynel Mertoğlu’nun,  şahsıma yönelik,  ‘Sen bizi haber yapmazsan, Çiğli’ye geldiğinde kendin haber olacaksın’ şeklindeki tehdidini de kendisinin ‘devrimci demokrat(!)’ kişiliğine veriyorum. (Şimdilik)