Türk Dil Kurumu’na göre ‘festival’ kelimesinin anlamı; tarihi, süresi, yapıldığı çevre, katılanların sayısı ve özellikleri önceden hazırlanan bir izlenceyle belirtilen ve özel önemi olan sanat gösterileridir.

Geçenlerde çok daha güzel bir tanıma rastladım ‘festivaller kamu sevinci ve neşesidir’.

İzmir, herkesin bildiği gibi festivaller, fuarlar kenti. Birçok yerel, ulusal ve uluslararası festivale, fuara ev sahipliği yapıyor. Bugünlerde de devam eden İzmir’in en önemli ve köklü fuarı olan İzmir Enternasyonal Fuarı’nın 88’incisine de ev sahipliği yapıyor bu kent.

İzmir’in çok köklü yerel festivalleri de var. Örneğin Türkiye Cumhuriyeti’nin, ilk yapıldığı günden bugüne kadar yaşayan en eskiyerel festivali İzmir’de. Bergama Kermesi 1937 yılından beri kesintisiz kutlanıyor.

Mustafa Kemal Atatürk’ün Bergama ziyareti sırasında ‘Bu kent unutulmaya yüz tutmuş. Buranın dâhilde ve hariçte tanıtılması lazım.Bir panayır düzenleyin, bu kent yaşasın’ sözleri üzerine düzenlenmiş ilk kermes. O günden bugüne kadar da hiç kesintiye uğramadan hayatta kalmış. Hem de bu topraklarda olmasa bile bir dünya savaşı geçirmesine rağmen…

Ama bu yazının konusu, başlıktan da anlaşılacağı üzere 25 yıl sonra yeniden canlandırılan bir festival;Çeşme Festivali…  25 yıl önce neden bitirildiğini bilemediğimiz bir sebepten ötürü bir daha tekrarı yapılmamış bir festival. Eski fotoğraflara baktığımızda dönemin ünlü şarkıcılarının, tiyatrocularının sahne aldığı, insanların akın ettiği bir kültür sanat festivali Çeşme Festivali.

Bir kenti tanıtmanın daha kolay bir yolu var mı? En basit örneği Zeytinli… Zeytinli deyince haritada yerini gösteremeyenlerin bile aklına ilk gelen iki şey; bir zeytin bir de rock müzik. Artık dilimize yerleşmiş bir isim tamlaması oldu neredeyse ‘Zeytinli Rock Festivali’.

Gayet net anlaşılır bir söz var biraz yukarıda ‘bir panayır düzenleyin bu kent yaşasın’. Evet festivaller kenti yaşatır, bir kimlik kazandırır. Aydınları, sanatçıları kente çeker. Yerli, yabancı turistler gelir kente. Kültür, sanat, spor aktiviteleri yapılır. Bunların hiçbir katkısı olmasa bile festivaller en kötü yöre halkına ekonomik katkı sağlar. Süregelen ve ilgi odağı olmanıza sebep olan bir festival neden bitirilir anlayamıyorum. Ama daha çok anlayamadığım şey yeniden başlaması için neden 25 yıl beklendiği.

Çeşme’nin yeni belediye başkanı Ekrem Oran’ın festivali yeniden canlandırmaya kararlı olduğunu çok öncelerden biliyordum. Çeyrek asırdan sonra yeniden canlanacak festival 18-22 Eylül tarihlerinde yapılacak. Başkan Oran’a göre festival bölgenin özellikle iklim açısından en güzel zamanı, Eylül’ün sonunda.

Ekrem Oran ayrıca düzenlediği basın toplantısındaulaşımda Sakız Adası-Çeşme Feribotları’nda, konaklamada ise Çeşme Turistik Otelciler Birliği ve Çeşme Esnaf Odası’na bağlı tüm otellerde % 50 indirim uygulanacağının müjdesini de verdi.

Festival ‘Ege’nin iki yakası buluşuyor’ temasıyla tanıtıldı ve aynı sloganla düzenlenecek. Açıklanan taslak programda bir aksilik olmaz ise Yunan sanatçılar da sahne alacak.İçerisinde kardeşlik ve barışı barındıran bu sloganı bulanı da ayrıca tebrik etmek lazım.

2 hafta sonra düzenlenecek Çeşme Festivali’nden bahsedip daveti başka yere yapmak anlamsız olurdu. Ege mutfağının Ege’nin iki yakasından aşçılar vasıtasıyla sergileneceği, müzik, dans, tarih dolu festivali iple çekiyorum.