Dünya kupası finalinde maç sonu Nusret’tin yaptığı yüzsüzlük herkesin dilinde. Aslında çok tanıdık bu yüzsüzlük. Size de öyle gelmiştir muhakkak. Çünkü para ile her şeyi kendine hak görenlerin ülkesi oldu burası. ‘Paran varsa şöylesin’, ‘paran varsa böylesin’ diye başlayan cümleleri özellikle son 20 yılda çok daha fazla duymaya başladık. Sadece maddi şeylerden bahsetmiyorum. Nelerden bahsediyorum, buyrun başlayalım. 

Paranız varsa itibarınız var. Önceden öyle değildi. İtibar toplumdaki yerin ile en çok da mesleğinle alakalı idi. Banka hesabındaki miktarla değil... 

Mesela öğretmenlik mesleğinin çok ciddi itibarı vardı. Öğretmen çocuğu olarak çocukken yaramazlık yaptığımda bana en çok ‘öğretmen çocuğusun bir de’ derlerdi. Neden? Çünkü öğretmenlik örnek ve özel bir meslekti. Çocuğu bile örnek olmalıydı. Peki ne zamandan beri böyle değil? Hakları ödenmemeye başladığından beri. Atamadıklarından beri. Özel okullarda köle gibi çalıştırılmaya başladıklarından beri. Özel okullardaki velilerin müşteri, öğretmenlerin de satış personeli olarak görüldüğü günden beri. Eğitimde öğretmenlerin değil, velilerin velinimet olarak görüldüğü günden beri…

Yine mesela doktorluk. Canımızı emanet ettiğimiz doktorlarımız. Önceden doktor denilince ceketin ön düğmesi kendiliğinden iliklenirdi, şimdi o ceketlerin bazı sahipleri yumruk sıkıyorlar. Hakaret, tehdit ediyorlar. Hatta saldırıyor, yaralıyor, öldürüyorlar. Kimler? İşte bu Nusretimsiler… Kimler olacak başka. Hemen her koşulda kendilerinde inanılmaz bir hak görüyorlar. 

Bir diğer örnek avukatlar… Eskiden polisler avukat kimliğini görünce gbt sorgulaması bile yapmazdı. Hatta avukatların yanındakilere bile gbt yapmazlardı. Sadece avukatları muhattap alıp ‘Avukat bey’ diye başlayan cümleler kurarlardı. Kolluk kuvvetleri bile itibar ederlerdi yani avukatlara. Şimdi ise öldürülen işçileri ya da protestocu kitleleri savundular diye içeri tıkılıyorlar. Yani bu mesleği yapmak suç teşkil eder oldu. Tıpkı gazetecilik gibi… Ne acı!

EN İTİBARLI MESLEK

Üç önemli meslek grubuna ucundan değindik. Yıllarca eğitim alıp özveri ile çalışan ama karşılığını bu dönemde maddi, manevi asla alamayan mesleklere… Peki bunların toplamından daha fazla itibarı olan meslek grubu hangisi desem? Ne yanıt vereceğinizi tahmin edebiliyorum. Çok basit, müteahhitler. Okul sıralarında dirsek çürütmeye gerek olmadan yani herhangi bir eğitimi olmadan olunabilen bir meslek. En itibarlısı. Ne yazık!

KİM BU NUSRETİMSİLER?

Peki kim bu Nusretimsiler? Bulduğu paraya göre şekil alan, duruma göre kimi zaman liberal, kimi zaman dindar, kimi zaman demokrat, kimi zaman sosyal demokrat olan… Evet bildiniz. Tam olarak siyasal islamın figürü bunlar. Nusret orada tam da şu anki Türkiye’yi temsil ediyor. Bu olmamalı diye hayıflanıp, sinirleniyoruz. Haklıyız! 

Umarım Nusret ve Nusretimsilerden rahatsız olan çoktur. Öyle de olduğunu düşünüyorum. Çünkü bu yönetim modeliyle kısa zaman sonra bir hesaplaşma yaşayacağız. Kazanacağız!

NEDEN EN BÜYÜK MARADONA?

Dünya kupasından bahsetmişken son olarak da Maradona’ya bir selam çakalım. Dünya Kupası seremonisi esnasında Messi kupayı alacakken, Katar Emiri Messi’nin sırtına bir şey geçirdi ya, Maradona buna izin vermezdi. İşte bu yüzden en büyük hala Maradona.