Seçimi ilk turda bitirememek birçok kişide hayal kırıklığına sebep oldu. Ama reele bakacak olursak, seçimi kaybetmedik. Hiç romantik bir yaklaşım değil bu, aksine gayet de realist. Geçersiz oylar, sandığa gitmeyen seçmen, Millet İttifakı içinde olmasına rağmen Kemal Kılıçdaroğlu’na oy vermeyen, AKP'ye muhalif olmasına rağmen Kemal Kılıçdaroğlu’na oy vermeyen milyonlar var. Bu kişilerin her birisi potansiyel Kemal Kılıçdaroğlu seçmenidir ve ulaşılabilir konumdadır. Ulaşılmalıdır.

Mevcut iktidarın bu süreçte medyasıyla, elindeki devlet imkanlarıyla yaptıklarına rağmen seçimi kazanamaması, Erdoğan’ın tüm gücünün ancak yüzde 49 küsürlerde olduğunun kanıtıdır. Açık söylemek gerekiyor belki kazanamadık ama kesinlikle kaybetmedik.

Ayrıca Kemal Kılıçdaroğlu’ndan başkası muhalefetin adayı olsa idi Erdoğan bu seçimi çok rahat ilk turda kazanırdı demek de hiç hayalcilik olmaz. En başta HDP kendi adayını çıkarır, Kürtler o adaya yönelirdi. HDP kendi adayını çıkarmasa bile Kemal Kılıçdaroğlu harici bir adaya elleri titremeden oy verebileceklerine ihtimal vermiyorum.

Tüm bunların ışığında ikinci tur heyecanı hemen başlamalı ve kazanmak için kapı kapı dolaşılmalı.

Umutsuzluk hakkımız yok!

Erdoğan’ın en çok medet umduğu muhalif seçmenin küsüp sandığa gitmemesi. O yüzden umutsuz olan, umutsuzluğunu yeni bir umut edinene kadar kıyıda, köşede kendi başına yaşasın. İki hafta içerisinde yeni bir umut yüklenecektir, o zamana kadar kenarda beklemeli.

Umutsuzluğa hakkımızın olmamasının benim için en basit örneği ise oğluma verdiğim sözdür. Oğluma ‘bir daha hava karanlıkken okula gitmeyeceksin’ diye söz verdim. Altında kalmaya hakkım, lüksüm yok. Eminim herkesin nedenleri vardır, mutlaka yüksek sesle tekrar etmeli. Anlatmalı…

Oy kullanmayacağını söyleyenlere vakıflarda, tarikatlarda istismar edilen çocukları hatırlatmalı…

Meclis’e giren kadın ve çocuk düşmanlarını hatırlatmalı…

İş cinayetlerine, güvencesiz çalışma koşulları ile hayatta kalmaya çalışanları hatırlatmalı…

Bunlar gibi kendi küskünlüğünün nelere sebep olacağı tek tek anlatılmalı ve ikna edilmeli. En azından ‘bu turda umudunuz değilse bile vicdanınız sizi sandığa götürsün’ denmeli.

*

Sosyal medyada gördüm ve en büyük motivasyonum oldu, herkesin olmalı:

‘Ülkede Tayyip Erdoğan'a oy vermeyen benimle birlikte iki kişi kalsa, ikimizden biri aday olsa, ben o sandığa yine giderim.’