Seçime 2 ay kala yeni Cumhurbaşkanımız belli oldu. Kişisel tahminim, Kemal Kılıçdaroğlu %55 üzeri oyla seçilecek. Elbette bu tahminimin oturduğu temeller var ama son gelişme Hüda-Par’ın Cumhur İttifakı’na dahil olması önemli bir veri. Bir de Muharrem İnce’den medet umar hale gelmelerini de eklersek seçimlerden galip çıkacak taraf Millet İttifakı gibi duruyor.

İzmir’e dönecek olursak artık vekillerin kimler olacağı daha önem kazanacak. Çünkü bu sefer İzmir’den CHP ve Millet İttifakı’nın vekilleri iktidar vekili olarak meclise gidecek. Seçimi Millet İttifakı’nın kazanması, haliyle Cumhur İttifakı’nın ülke genelindeki oy ve vekil sayısının azalacağı anlamına geliyor. Tüm Türkiye’de olduğu gibi İzmir’de de oylarının azalacağı aşikâr. Bu sebepten ötürü vekil dengeleri de değişecek.

Tam da bu düzlemde listeler açıklanmadan önce kendi isminin gerilerde yani ‘beklediğinden’ daha alt sıralarda olduğunu öne sürerek burun kıvıranlar olursa bence aday gösterilmemeli. Örneğin 2018 seçimi sonrası İzmir’de CHP’nin iki bölgede de 7’şer vekili olmuştu. Eğer sekizinci ve dokuzuncu sıraya yazılacağını öğrenip de buna karşı çıkan olursa listeden çıkarılmalı. Çünkü o kişi daha seçimin kazanılacağına kendisi bile inanmıyor, tek derdinin de meclise girmek olduğunu itiraf etmiş oluyor. Zaten muhalefet mevcut kadar vekil çıkarsa parlamentodaki koltuk dağılımında bir değişim olmuyor. Bu da seçimin kazanılamaması anlamına geliyor.

Hatta el yükseltiyorum; her ilde, vekillik için istifa eden il ve ilçe başkanları ile yöneticileri listeye alınacaksa mevcut vekil sayısındaki sıralamaya alınmamalı. En azından bir alt sıraya yazılmalı. Bu şekilde yıllarca başkanlık ya da yöneticilik yapanlar için hem inançlarını hem de çalışmalarını denetleme fırsatı doğacaktır. Somut örnek olması açısından, önceki dönem CHP İl Başkanı Deniz Yücel, eğer listeye girecekse, en iyi ihtimalle sekizinci sıraya yazılmalı ki istifa edene kadar ki süreçte seçmen bazında neler başardığını kendisi dahil herkes test edebilsin.

Bir diğer konuyu da açık ve net söylemek lazım, İzmir ithal aday istemiyor. İzmirliye dayatma gibi geliyor. Çünkü İzmir politik bir kent ve içerisinde belki de binlerce yetenekli siyasetçi barındırıyor. Aslında değişim isteyen ve hedefleyen tüm siyasi partilerden beklentim bu şekilde. Yani hem Millet İttifakı için hem de Emek ve Özgürlük İttifakı için İzmirli aday şart…

Hemen her siyasi partide bu durum mevcut. Bazı vekillikler tabi ki anlaşılabilir. Örneğin müstakbel 13. Cumhurbaşkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun, CHP Genel Başkanı sıfatıyla İzmir’den vekil olması gayet kabul edilebilirdi. Yani genel merkez yöneticileri dışında İzmir’e ithal aday gelmemeli. Sütten ağzımız yandı. İthal adaylar içerisinde İzmir’i en çok hayal kırıklığına uğratan ise Teğmen Mehmet Ali Çelebi oldu. Bu nasıl dönüş mübarek, CHP’den AKP’ye transferler oldu ama ‘her şeyimi borçlu olduğum kişi Kemal Kılıçdaroğlu’ deyip de, hem de ülke bu kadar kutuplaşmışken, zıt kutba yelken açmak çok garip. Umarım İzmir bir ‘teğmen’ vakası daha yaşamaz.

Kısaca İzmir’de CHP vekillerinin hem değişeceği hem de sayısının artacağı ortada. Birkaç dönemdir vekillik yapan bazı isimlere teşekkür edilip yerine daha genç ama aynı zamanda tecrübeli kişiler aday gösterilebilir. Bir de İzmir kamuoyunda tepki çeken bazı vekillerin de vekil kalabilmek için İstanbul veya Ankara’ya transferi de gerçekleşebilir.

Kampayaya dönüşebilecek slogan

İlk ondan duydum. İz Gazete manşetine taşımıştı ve bir konserde de söylemişti. Büyük bir coşkuyla tek adam sistemini titretecek bir kararlılıkla ‘Bir şey değişecek, her şey değişecek’ diye haykırmıştı. Aynen şu cümleleri kurmuştu:

‘Göreceksiniz

Yine sımsıkı sarılacağız birbirimize

Hayallerimiz gerçek olacak

Hiç kuşkunuz olmasın

Bir şey değişecek, her şey değişecek!’

Geldiğimiz noktada değişimin gerekliliğini ve kaçınılmazlığını daha iyi anlatan bir konuşma duymadım. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e ait bu cümleler. Ben de değişimin nefes almak anlamına geldiği şu zamanlarda, başkanın Gülşen konserinde dediği ‘bir şey değişecek, her şey değişecek’ iddiasının gerçekleşmesini heyecanla bekliyorum.