Yerli kelimesini kullanmam “yerli-yabancı” ayrımcılığı, ırkçı, milliyetçi, ötekileştiren anlamında kullanmadığımı öncelikle ifade edeyim. Yerli kelimesini uzun süre aynı bölgede yaşayan insanlar babında kullanıyorum. Uzun süredir seçim bölgesinde yaşayan, bölge koşullarını bilen adayların, başarılı oldukları bilimsel ve pratik olarak kanıtlandı. Tekrar bu alanı resetlemeye gerek yok. Partilerin siyasi algılarından dolayı bir bölgeden başka bir bölgeye memur atar gibi yerel yönetici atamalarındaki başarısızlıkları tüm Türkiye halkları, birçok seçim bölgesinde yaşayarak gördü.

Şüphesiz, yerel yönetim için aday olma vizyon ister. Belediye Başkanlarının programları, hedefleri ve projelerin hayata geçirme süreci başkanın vizyonu belirler. Yerel belediyecilik, yerel yönetimde nahiyeyi, ili, ilçeyi bilen yöneticinin olması ilin, ilçenin, nahiyenin gelişimine katkı sunar. Verimli, pratik çalışma yaratır. Belediye başkanı; seçim bölgesinde yaşayan insanların yaşamını, iklim yapısını, bitki ve ağaç türlerini, kültürü, tarihi… bilmesi hem yönetici başkan hem yaşayan insanlar hem de bölgesel gelişim açısından önemlidir. Bu benim ortaya attığım bir sav değil. Gelişmiş ülkelerde sürdürülen yerel belediyecilik çalışmasıdır.

Siz hiç, Londra bölgesinden Milletvekili adayı olup kazanamayınca Liverpool’a belediye başkanı adayı gösterilen birini duydunuz mu? Parti içinde sevilen siyasetçi olmasından dolayı, Cenevre milletvekilliği görevini yaparken, yerel seçimlerde hiç yaşamadığı Basel şehrine gönderilip belediye başkanı adayı gösterildiğini gördünüz mü? Belediye başkanlığını kazanamayınca hiç bir şey yaşanmamış gibi görevine tekrar dönmesini nasıl karşılarsınız?

Özünde aday ataması yanlışken, yanlışa yanlış ile destek verilerek, şehir halkına utanç yaşatılıyor. Siyasi partilerin adayların hiç görmediği şehirlere Belediye başkanı adayı atamalarındandır.

Yöneticilik: Bilimsel eğitimi uygulama alanına çeker. Sahada planlanmış çalışmaları sürdürür. Temel bilgiye ulaşma ve sosyal dokuyu analiz etme yeteneği gerekir. Bütün bunları doğru kanalda birleştirerek, sevk ve idare etme bilinci oluşmalı.

Sanayisi olmayan, turizm potansiyeli yaratmanın sadece belediye çalışmalarına bağlı olmaması dolayısı ile yeterince verim alamayan… Seferihisar Belediyesi, kendi iç dinamiklerini yerinde tespit ederek, güçsel verimliliğini yatırıma dönüştürerek verimliliğini artırıyor.

Koronavirüs (Covid-19) Pandemi süreci ve sonrasında dünya ülkelerinde ortaya çıkan ekonomik zelzele doğal olarak belediye çalışmalarını, yatırım alanlarında duraksattı. Seferihisar Başkanı İsmail Yetişkin, bu seyri bilgiye dayalı bilimsel yaklaşım, planlama, ekip çalışması, bölgeyi tanıma kazanımı ile süreci çok iyi yönetti.

Muhalefet partisinden Belediye Başkanı olan İsmail Yetişkin, belediyesinde aşamalı tedbirler aldı. Gelişmeleri önceden öngörerek gelecek için oluşturulan çalışma planlarına işlerlik kazandırdı. “Kimse başaramaz” denilen sorunların üzerine giderek çözüm yarattı. Sorunları onca hengâmeye rağmen minimale indirdi. Hedeflenen sorunlar, program dâhilinde aşama aşama ortadan kaldırıldı. Sorunlar ile cebelleşme yerine, yeni projeler uygulanmaya konuldu.

Belediyeciliği bilmeyen, yönetim işleyişinden habersiz olanlar, ülkede, bölgede ve dünyadaki gelişmelere kulak tıkamış eleştiri bağımlıları varsın sığ söylemlerini sürdüredursunlar… Varsın, yapılanları görmememe, emeğe saygı duymama kibirlerini yaşam felsefesi yapsınlar. Ahlaki olamayan zeminde tepine dursunlar… Bu onların sorunu.

Özetle, Seferihisar Belediyesini genelde tüm belediyeleri 2018 ve öncesi çalışmalar ile değerlendirmek vicdansızlık olur. Koronavirüs (Covid-19) Pandemi süreci ile başlayan ekonomik durgunlaşmanın sonrasında durma noktasına gelmesinden, doğal olarak Seferihisar Belediyesi de nasibini aldı.

Bugün Seferihisar Belediyesi, Koronavirüs (Covid-19) Pandemi süreci tahribatından ekonomik ve sosyal olarak en az etkilenen belediyelerin içinde yer alıyor. Bunun en önemli nedenlerinden birisi Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin ’in bu topraklarda yaşamasından dolayı bölgesinin genel yapısını bilerek çalışmasındandır. Seferihisar’ı; coğrafi özellikleri, sosyal- kültürel yapısı, tarihsel özünü değerlendirme bilgisine sahip olmasındandır. Tarım, hayvancılık, sebze ve meyve yetiştiriciliğini, balıkçılık, tarım… her alanda sosyal siyasal yaşamın içinde çalışarak, yaşayarak bugüne gelmesindendir. Bölgesini ve toplumu iyi gözlemleyip tanımasındandır.

Son yıllarda caddelerin, yolların Büyükşehir’e mi, Kara Yollarına mı, ilçe belediyelerene mi ait… Karmaşasından ortaya çıkan olumsuzluk nedeni ile bazen haksız olarak yol yapım ve bakımı, peyzaj, temizlik konularında ilçe belediyeleri haksız yere hak etmedikleri eleştiriler alıyorlar. Seferihisar Belediyesine ait olmayan yerler konusunda yönetim suçlanıyor.

Tunç Soyer’in Büyükşehir Belediye Başkanı olmasından dolayı çıtası yüksek olan, Seferihisar Belediyesinden haklı olarak daha çok çalışma bekleniyor. Dünya, Türkiye ve Seferihisar yaşayanları Covid-19’un kızıl ötesi karanlığa sürüklemesi korkusunu, panik halini yaşıyor. Gün, 2018 öncesi dönem değil. Aynı sorunları Tunç Soyer İzmir Büyükşehir Belediyesinde yaşıyor.

Burada dikkate alınacak mesele: Bilgi, bilinç, yönetme, sevk, idare…, meselesi değil.

Asıl mesele: Dünyayı tehdit eden, sarsan Covid-19 ‘un artçı sarsıntıları küresel, ulusal bölgesel olarak devam etmesidir. Rusya-Ukrayna savaşının yarattığı tahribattandır.

Tüm bu olumsuzluklara rağmen Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin ilçesini, toplumunu tanıma, görevini bilme, yeteneğini, tecrübesini hayata geçirerek bilimsel tutumu başarılı çalışma sürdürüyor. İsmail Yetişkin’in bilimsel ilerleyişi; Tarım, ulaşım, alt yapı, yağmur sularının kontrol altına alınması, yaşanılabilinir yerleşim alanları projesi, ekoloji ve çevre hedeflerini yakalayıp, Seferihisar içsel dönüşümünü tamamlayarak, dokusunu organik olarak yenilemeye taşıyacak.

Seferihisar: Tarım, meyve üretimi, ürün işleme tesisleri ile sanayileşmesi, ihracat kanalları açma, kıyı turizmi, balıkçılık, yat limanı, Yunan adaları ile karşılıklı turlar, hükümetin olanak sağladığında Teos nezdinde tarih turizminden verim almayı hedeflemekte.

Bu başarı sadece Başkan İsmail Yetişkin’in hanesine yazılmıyor. Seferihisar doğası, çevresi, yaşayanlarının kazanımı olarak artı değer yaratıyor.

Hadi hayırlısı…