Böyle soğanı koyacaksın sofra bezine,

Yumruğu kodun mu üstüne?

 Cart diye ikiye ayrıldı mı? Tamamdır.

Üzerine az tuz; vardır evde muhakkak.

Ekmeğin arasına koydun mu? Ohhh afiyet olsun.

Öyle aylarca sadece bu menü olmaz soğanı başka şekilde tüketecek türevler de var.

Soğanı daha modern bir şekilde bıçak ile ikiye ayırıyorsun, uzun uzun kesiyorsun suyun içine atıyorsun az kaynasın ‘suyunu sakın atmayın onu da için’

Sonra üzerine yoğurt, sarımsak, zeytinyağı falan ekmeği bandıra bandıra ye afiyet olsun. (Yoğurt, sarımsak, zeytinyağı muhakkak evde vardır sen Anadolu kadınısın yaratırsın be anacım)

Soğanı gene doğradın ufak ufak, koy tavaya salçalı kavur yağda, üzerine bir yumurta kırdın mı? hah tamamdırrrr. Ha birde soğanı uzunlamasına kalın kalın kesip turşusunu yaparsan bu kavurmanın yanında müthiş gider. Afiyet olsun. (salçayı yazın ucuz domateslerden yapmışsındır, yumurta da kümesten geliyordur. Yağ zeytinlikten falan, ha vardı zaten. Gözlerinin yaşları soğandan cefakeş anam benim)

Kapının önünde odundan kara ateşi yaktın mı?

At içine bütün bütün beş altı tane soğanı, kaç kişiyseniz o kadar atın fazlası israf, hatta 4 kişiyseniz iki tane atın pişince ikiye böler ekmeksiz sıcak sıcak yiyiverin gari, bir tatlı olur, bir lezzetli olur, pirzola yanında halt etmiş.

Soğanı halka halka kesip Amerigalılar gibi una bulayıp kızartmak var birde ki sorma gitsin. Bir güzel olur, bir şeker olur anlatmaya bizim merkez bankasının ortaya saçılan dolarları yetmez.

Soğan pahalanır diye falan endişe etmeyin. O kadar bol üretildi ki hatta bazıları tarlalarda kaldı. Soğan o kadar ucuzmuş ki soğanın parası; toplamak için harcanan işçi masraflarını dahi karşılamıyormuş, bu sebepten tarlasından toplamaya dahi tenezzül etmeyenler var. Sıkıntı yok yani soğan da hava gibi bedava.

Şeker pahalı olmasa bir soğan tatlısı tarifi de verecektim fakat onu da Allahın izni, sizlerin kurtuluş soğan mücadelesi ve nihayetinde bizim kontların, konteslerin kurtuluş zaferini kazandığı, işlerini yoluna koyulduğu vakit onu da hallederiz nasipse.

Kışın ortasında öyle turfanda gibi zararlı ürünleri aklınızdan dahi geçirmeyin.  Onları kendi ülkemizde yetiştirip döviz getirsin diye daha çok el aleme satmayı planlıyoruz. Almaya da kalkarsanız paramızın değeri geriye doğru maraton koştuğu için maaşlarınızın turfandaya yetişmesi pek muhtemel değil. Benden demesi ‘hiç öyle kötü düşüncelere kapılıp yormayın kendinizi, nefsinize sahip çıkın. Sloganımız da “Soğandan şaşma, kötüye bulaşma” hadi kalın sağlıcakla, Allah yar ve yardımcınız olsun.

Saygı ve sevgilerimle…