Yaz geliyor.

Toprak hazırlanacak traktöre mazot lazım.

Fideler dikilecek işçi ve envai çeşit fide lazım. 

Sulama için damla sulama boruları lazım.

Gübreleme için gübre lazım.

Hasat için işçi lazım.

Elektrik faturaları gelecek, ödemek lazım.

Bunlar için de çiftçiye para lazım.

Bakıyoruz medyaya kör, sağır, dilsizler. 

Siyaset hepten yok.

Politikalar neoliboş maşallah.

Tez zamanda sebzeyi meyveyi ithal eder ve tane ile alacak vaziyete düşeriz, hoş düşmesek de vatandaşının cebindeki para ancak o şekil bir alım gücüne evriliverir.

Bir dönüm tarlaya patlıcan dikerseniz 3 bin civarı fidan gider. Tanesi 4 liradan 12 bin lira yapar. Sadece 1 dönüm için bu rakam arkadaş, çiftçi dönümlerce dikiyor. Sadece fide parası bile içinden çıkılacak bir hal değil.

Biberi, domatesi aynı masraf…

Damlama boruları almış başını gitmiş bir dönüme bin 200 lira masraf…

Elektrik faturaları yaz aylarında 10 dönüm yerde sebze tarımına gelen aylık fatura 10-15 bin lira civarı masraf…

Hasat etmeye işçi lazım tek hasat da en az 5-6 işçi, toplam bin 500-2 bin lira, 2 günde bir hasat edilir. 14-15 defa toplanır. Sen hesap et gari masrafı…

Gübreyi, ilacı söylemiyorum canınızı daha fazla sıkmamak için.

Hani evvelden hayal kurulurdu; emekli olunca bir tarla alacağım. Bir şeyler dikip, yetiştireceğim. Köy hayatı yaşayacağım falan filan, gerçi artık emeklilik parasıyla mobilet alınmıyor ama piyango falan çıksa bile sakın böyle hayaller kurmayın batarsınız. Varsa böyle hayalleriniz tez yoldan geri dönün. Oturun oturduğunuz yerde, paranız hadi neyse ney de aklınızı oynatmayın. 

Tam seçim dönemi yerel yönetimler; ellerinde fide ile mahallelerde tarıma çok önem veriyoruz diyerekten bin tane fideyi beleşten falan dağıtıp popülist yaklaşımlarda bulunmayın. Oraya harcayacağınız enerjiyi iki tane gariban çiftçinin ihtiyacına harcayın daha hora geçer.