Nitelikli demokrasinin en önemli ve anlamlı özelliği; katılım, sivil toplum ve örgütlenme özgürlüğüne sahip olmasıdır.

Bu bağlamda; İzmir Ekonomi Kalkınma Koordinasyon Kurulu; örnek bir ‘’DEMOKRATİK ÖRGÜTLENME MODELİ’’dir.

Bu model, aynı zamanda yerel demokrasinin ete-kemiğe bürünmesidir. Yerel demokrasi güç kazandıkça, etkinleştikçe; yerel kalkınma da ivme kazanır.

İzmir Ekonomi Kalkınma Koordinasyon Kurulu; demokrasinin paydaşı olan sivil toplum örgütlerinin yönetime ve karar sürecine dolaylı olarak katılımını anlatmaktadır.

Karar sürecine katılım; demokrasi paydaşlarının kamu yönetimiyle birlikte sivil toplum örgütlerinin yerel ve toplumsal problemlere ‘’ORTAK PAYDA’’ da buluşmalarıdır.

Bu buluşma; bir anlamda düşünce ve düşünceyi ifade özgürlüğünün eyleme dönüştüğü, kamudan ve çeşitli toplum kesimlerinden yansıyan istek ve beklentilerin demokratik tartışma ortamında ‘’KARAR’’a dönüştüğü bir zemindir.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ‘’KATILIMCI DEMOKRASİ VİTRİNİ’’ni şekillendiren İzmir Ekonomi Kalkınma Koordinasyon Kurulu; tam anlamıyla bir özgürlükçü demokratik yapıdır.

Başkan Tugay'la İEKK'da yeni dönem

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na 31 Mart’ta seçilen Dr. Cemil Tugay, İzmir Ekonomi Kalkınma Koordinasyon Kurulu’nun (İEKK) 126’ıncı toplantısına ilk kez, ‘’ev sahipliği’’ yaptı. Bu toplantıda yeni dönemin ‘’YOL HARİTASI’’ oluşturuldu.

Kronik hale gelen sorunlara karşı çözüm yolları görüşüldü.

İEKK Başkanı Mehmet Ali Kasalı, toplantıda yaptığı konuşmada; İEKK’nın demokrasiyle bütünleşen bir kurul olduğunu söyleyerek, ‘’15 yıllık birikimiyle birlikte yol almalıyız. Artık bu platformu üretken, proje yapabilen, ortaya koyduğu fikri takip eden bir yapıya dönüştürmemiz gerekiyor’’ dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ da ‘’İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu’na çok önem veriyorum ve bunu bir karar kurulu olarak görüyorum. Sizlerden özgür düşünmenizi, olaylara farklı bakmanızı istiyorum. Yerel Kalkınma çalışması yapabiliriz. Önce işi düşünmek, niyet etmek, harekete geçmek ve belli hedefler koyarak zaman içinde çözüme kavuşturmak gerekir. Bu arada; yerelliğin yanında İzmir dışındaki illeri de kapsayan bölgesel koordinasyon çalışmaları da yapmalıyız. Birbiriyle yarışan değil; birbirine destek olan iller olmalıyız’’ şeklinde konuştu.

Bilindiği gibi; İzmir Ekonomi Kalkınma Koordinasyon Kurulu; Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu döneminde oluşturulmuş, Tunç Soyer döneminde varlığını ve etkinliğini sürdürmüş, 31 Mart seçimlerinden sonra da Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay tarafından kapsamı daha da genişletilerek ‘’DÜŞÜNCE ÜRETİM MERKEZİ’’ ne dönüştürmüştür.

Böylece; İzmir Ekonomi Kalkınma Koordinasyon Kurulu; basın sektöründen ekonomiye, meslek örgütlerinden üniversiteye, kamu yönetiminden sivil toplum örgütlerine kadar geniş bir yelpazede kapsayıcı, kuşatıcı demokratik örgütlenme modelidir.

SONUÇ OLARAK:

Çağımız; yerel demokrasi, yerel kalkınma ve yerel örgütlenme çağıdır.
İzmir Ekonomi Kalkınma Koordinasyon Kurulu da kuşatıcı, demokratik ve sivil toplum örgütlenmesi modelidir.