Türkiye’nin gündemini yabancılar mı belirliyor acaba diye düşünmeden edemiyoruz. ABD ne istese yapıyoruz. Rahip Bronson’u yolla diyorlar, yolluyoruz. İsveç ve Finlandiya’yı NATO’ya alacağız, onaylayın diyorlar, onaylıyoruz.

Bir görüşe göre biz Suriye’de petrol kuyularına çökeceğiz, siz IŞİD’i organize edin diyorlar.  Biz IŞİD ile uğraşırken, onlar petrolü kapıp götürüyor. Üstelik PYD-YPG’yi Türkiye’ye karşı orada eğitiyor, binlerce TIR araç ve ekipmanı onlara bedava teslim ediyorlar, üstüne üstlük para da veriyorlar.

Bunu yapan NATO müttefikimiz. NATO üyeleri birbirine destek olup, karşıtlarına yardım etmez diyorlar ama ABD bunu dikkate almıyor. Kırk yıl önceden tohumu atılan PKK karşısında söylene söylene bugünlere geldik. Kuzey Suriye ve Irak’a girmeye zorlandık, sonra Mehmetçiklerimiz şehit olmaya başladı. Bazıları “onlar şehit olmak için para alıyorlar” bile dedi.

ABD, 12 Eylül’den sonra Kenan Evren ve generallerine “bizim çocuklar” demişti. Sonra talimat verdiler, Yunanistan’ın NATO’ya dönüşünü onayladık. Sonra ne oldu, ABD bizden yan çizdi Yunanistan’ın Trakya bölgesinde ve adalarda üsler kurdu. Bizi F35 programından attılar, Yunanistan’a F35 sattılar. Kısaca anımsayalım:

25 Haziran 2019: Türkiye, biz Rusya’dan S-400 savunma sistemini alıyoruz deyince, ABD'nin NATO Daimî Temsilcisi Kay Bailey Hutchison “S-400 teslim edilirse Türkiye programdan çıkarılacak” diye uyardı.

26 Haziran 2019: Kaynaklar, 'ABD Geçici Savunma Bakanı Mark Esper'in Türk mevkidaşı Hulusi Akar'ı çarşamba günü basına kapalı olarak gerçekleştirilen görüşmeler sırasında S-400 almalarının ABD'nin Türkiye'ye yaptırım uygulamasına sebep olacağı konusunda uyardığını" aktardı.
27 Haziran 2019: Erdoğan, Türkiye'nin F-35 programından çıkarılmasıyla ilgili olarak, "F-35 projesi için zaten 1,25 milyar dolar ödeme yaptık. Eğer bu tarz yanlış bir hamle yaparlarsa uluslararası tahkim mahkemesine gideriz ve bugüne kadar yaptığımız harcamaları geri ödemelerini isteriz" dedi.

01 Temmuz 2019: Erdoğan G20 zirvesi kapsamında Japonya'da görüştüğü Trump'ın, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi alması durumunda yaptırımla karşılaşacağı yönünde bir uyarıda bulunmadığını aktardı.

04 Temmuz 2019: Erdoğan, ödemelerin yapılmasına karşılık Amerika Birleşik Devletleri’nin F-35 savaş uçaklarını teslim etmemesinin ‘gasp’ olacağını söyledi. Türkiye’nin şu ana kadar 1.4 milyar dolar ödeme yaptığını, askerler ve pilotların bir general eşliğinde eğitime gittiğini söyleyen Erdoğan, “Dört tanesini teslim ettiler, diğerlerini bıraktılar. 116 tane F-35 almak için sözleşmemizi yaptık. Biz burada pazar değil aynı zamanda ortak üreticiyiz. Bazı parçalarını da Türkiye’de üretiyoruz.” diye konuştu.

12 Temmuz 2019: Türkiye, S-400 Hava ve Füze Savunma Sisteminin ilk kısmını teslim aldı. Bunun üzerine ABD Türkiye’yi F-35 programından çıkardığını açıkladı ve uçakları vermeyeceğini bildirdi. ABD Arizona'daki eğitim üssünde bulunan Türk pilotlarının F-35 eğitimlerini durdurdu. Washington ayrıca Türkiye'yi F-35 savaş jetleri üretim programından çıkarmaya başladı. Onlarca firmanın üretimi, milyarlarca dolarlık ihracatımız kesildi.

Bizi F-35 programından atan Trump, 3 Kasım 2020’de Başkanlık seçimini kaybetti, Joe Biden kazandı. Programda değişiklik oldu mu? Hayır!

F35 krizi çözülemedi. ABD, NATO tatbikatları için F16 modernizasyon seti Türkiye için acildir dedi. Bunun üzerine Türkiye, bir yıl sonra, Ekim 2021'de 40 adet blok-70 F-16 savaş uçağı ile 79 modernizasyon kitini satın almak için ABD'ye niyet mektubunu verdi. Biden yönetimi, Türkiye'ye F-16 savaş uçaklarının satışına dair desteklerimiz sürüyor dedi, durdu.

Geldik 2024’e. Biz İsveç’in de NATO’ya girişini onayladık. Biden de Temsilciler Meclisine “onay verirseniz Türkiye’ye 50 Milyar dolarlık F16 satacağız” diye yazdı.

Ne diyelim; göz açıp kapayana kadar 5 sene geçti. Hani F16 modernizasyon kitleri NATO için acildi. İnandık mı?