31 Mart Cuma, yani bugün itibariyle Cumhurbaşkanlığı adayları kesinleşmiş olacak, bu satırlar yazıldığında Muharrem İnce ile Kılıçdaroğlu görüşmesi gerçekleşmiş ancak beklenen açıklama gelmemişti. Son saatlerde İnce çekilir mi, yoksa yoluna devam mı eder, burası muamma!.. Umudum son gün çekilme kararının verilmesi. Ama zayıf bir ihtimal görünüyor!..

Merak ettiğim, malum seçim kampanyaları hayli maliyetlidir;  İnce bu süreç için nasıl bir bütçe oluşturdu? Adaylık imzasına AKP’liler destek verdi, bazı sermaye grupları da el altından destek mi verecek?.. Peki, ya sesini nereden duyuracak? Yandaş kanallar kendisini ekranlara çıkarmaya doyamayacaktır;  bunu içine sindirebilecek mi? 

Görüşme sonrası yaptığı açıklamada ülkenin Erdoğan rejiminden bir an önce kurtulması gerektiğini net biçimde ifade etti İnce. O halde tam da bu ortak paydada bir araya gelen ve kendi içinden aday çıkartan Millet İttifakı’na niye saldırıyor? AKP ve Erdoğan’dan çok daha fazla eleştiriyi niye Millet İttifakı’na yöneltiyor, anlamak mümkün değil!.. CHP ve Kılıçdaroğlu ise İnce’yi asla hedef alan bir söylem kullanmıyor; bunun karşı tarafa istediği polemik imkanını vereceğini biliyor. Yani izlenecek strateji, seçim kampanyası süresince İnce ‘yok’ sayılacak!.. 

Bu süreçte siyasetin ağırlığı, daha çok Cumhurbaşkanlığı adaylıkları noktasındaydı. Ama milletvekili aday adaylıkları tamamlandı, şimdi gözler asıl listelere çevrildi. Misal, CHP İzmir’de toplamda 193 aday adayı başvurusu var. Ama İzmir, iki bölgede toplam 28 milletvekili çıkartıyor.… İyi Parti’den 66 aday adayı başvurusu var;  buna TİP, HDP (ki İzmir’den milletvekili çıkarmaları kesin gibi) eklerseniz yüzlerce aday adayı var ve her birinin gönlünden o 28’in içinde yer almak geçiyor. CHP listesi açısından bakıldığında bunun kontenjanı var, muhtemelen Deva ve belki Gelecek Parti’sine verilecek sıraları var. Bir de listeye  girmesi zaten kesin olan bazı isimler var!.. 

Demem o ki, listeler açıklandığında kızılca kıyamet kopacak, yüzlerce kişi hüsrana uğrayacak, küslükler olacak. Keşke olmasa, ama olacak!.. Seçime sayılı gün kala sahada yoğun çalışma gerekirken, liste kavgaları ile zaman ve enerji harcanırsa hiç iyi olmaz. 

Bazı aday adaylarının tek beklentisi milletvekili listesine girmek olmayabilir, burada bir duruş ve varlık gösterip yerel seçimlerde şansını denemek veya seçim kazanıldığında bürokraside görev almak gibi düşünce içinde olanlar da olabilir!..Bunu göreceğiz, ama şimdilik görünen tehlike yüzlerce aday adayının olduğu bir ortamda 28 isimlik listede yer almayanların yaratacağı fırtına gibi görünüyor.