Cumhuriyet tarihinin en kritik en hayati seçimine bir hafta kala gördüğümüz şu, kaybediyorlar, kaybettiklerini biliyorlar ve artık çok tehlikeli oyunların içine giriyorlar. Sandığa gömmeler, ipini çekmeler,  ‘bunlara ülke teslim edilmez’ demeler, işi darbe söylemine kadar vardırmalar!..… Her lafları yandaşlara ‘hazırlıklı olun’ mesajı, muhalefete ‘ayağınızı denk alın’ tehdidi. 

Seçim istedikleri sonucu vermeyecek, kaybedecekler ve görünen o ki, İstanbul seçimlerinde olduğu gibi çamura yatmanın yollarını arayacaklar. İçişleri Bakanlığı’nda olduğu söylenen yeni yapılanma ile neyi amaçlıyorlar,  seçim akşamı hangi katakulli ile kaybettikleri seçimi döndürmeye çalışacaklar, bilmiyorum tahmin etmek bile istemiyorum. Ama görünen o ki, tehlikeli sularda yüzüyorlar. 

Yandaş kanallara bakıyorum canhıraş vaziyette muhalefete olmadık saçma sapan argümanlarla saldırılıyor, beyin yıkamanın, dezenformasyonun tillahı yapılıyor; yalanlar peş peşe sıralanıyor. Ama bağımsız kanalların her lafı cımbızlanıyor, tam seçime doğru ekran karartmanın yolları aranıyor. 

Tehditler yetmiyor, yıllardır her seçimde olduğu gibi yalan dolanla algı yaratmaya da doyamıyorlar. Yine petrol bulduk yine gaz bulduk!..Hayır, ortada bir gaz var da o doğal gaz değil!.. TÜİK de sıraya girmiş, enflasyonu yüzde 43 olarak açıklamış, aklımızla alay ediyorlar demek bile yetmez …

Başta devletin resmi kanalları olmak üzere onlarca mecrada iktidar borazanlığı yapılırken, muhalefet birkaç mecrada sesini duyurmaya çalışıyor. Gittikleri her ilde meydanları yüz binlerle doluyor, belli ki halk artık iktidarın algı oyunlarına gelmiyor. 

İzmir bu konuda zaten rüştünü ispat etmiş durumda iktidar partisinin yalan dolanlarını İzmirliler  ‘yemiyor’.. Ama bu demek değil ki ‘Bu iş tamam’..Hayır, İzmir bu seçimde ‘farkını göstermek’ zorunda. Ve bu sorumluluk sadece CHP’ye ait değil. CHP aday listesine giren partilerin örgütleri ve adayları  sırtlarını CHP’ye dayamayacak, aksine CHP’li adaylardan daha çok çalışacak. Deva, Gelecek ve Demokrat Parti adayları İzmir listelerinde seçilir yerdeler diye rehavete kapılırsa, ham ittifaka büyük zarar verirler hem çıkacak milletvekili sayısının düşmesine yol açarlar.

Bur uyarı da özellikle CHP’li ilçe belediye başkanlarına, bu seçim onlar için de sınav niteliğinde. İlçelerinden çıkan oylar, bir yıl sonraki yerel seçimlerde onların karnesi olacak. Tekrar aday olmayı düşünenler ki hepsi düşünüyor; bu seçimde ilçelerinden alınlarının akıyla çıkmalı ki yerel seçimlerde tekrar adaylık şansları olsun. Herkes üzerine düşeni yaparsa İzmir bu seçimde gerçekten büyük fark yaratır.