Geçenlerde Ulusal Süt Konseyi toplandı ve sonuç olarak 3.20 TL olan tavsiye süt fiyatını, 4.70 olarak yeniledi. Bundan böyle memlekette soğutulmuş çiğ süt fiyatı 4.70’e sabitlendi. Bu ayın 8’inden itibaren uygulanacak olan bu fiyat tavsiye niteliği taşıdığı için piyasa uygulayıcılarının da süt alım satım fiyatlarını bu fiyat üzerinden değerlendirmeleri istendi.

Henüz karar açıklandığında çuvalı 180- 200 TL bandında olan süt yemi, ertesi gün 20 TL zam görmüş, şu sıralar da 250 TL’ye varmıştır. Süt üreticisinin ana gider kalemi olan yem fiyatı sanayicimizin ve vekillerimizin son model araçları gibi tozu dumana katarak gitmekte, lakin çiftçinin süt fiyatı; üstelik kurulan komisyonlar ile at arabasına talim etmektedir.

Madem üreticinin elindeki mal için ulusal düzeyde bir komisyon kuruluyor. Bir ulusal komisyonda sanayici için kurun olmaz mı? Ulusal Yem Konseyi toplansın, yem fiyatlarının tavan fiyatları belirlensin, Resmi Gazete’de ilan edilsin ve 1 yıl hadi bir yıl olmasın 6 ay o karar uygulansın memlekette. Süt üreticisi de desin ki oh be ertesi gün telefonuma yem zam mesajı gelmeyecek firmalardan.

Elektriğe zam,

Mazota zam,

Yeme zam,

Gübreye zam,

İlaca zam,

Kullandığın envaı çeşit her malzemeye zam

Konu süt olunca ULUSAL SÜT KONSEYİ toplanıyor.

Öyle konsey falan toplamaya da gerek yok, ne konseyinden bahsediyorsunuz? Hak dağıtmak için bir çalışma yapılıyorsa parite fiyatı belirler, süt fiyatını pariteye sabitlersiniz oldu bitti işte. Haksızlık, adaletsizlik, düşüncesizlik, insafsızlık, emek sömürücülüğü ortadan kalkar.

Ulusal süt konseyinin almış olduğu bu karar ayın 8’inden itibaren uygulamaya başlanacaktır. Karar açıklandığında 1’in azcık üstünde olan parite kararın uygulamaya konmasına henüz birkaç gün olmasına rağmen yem fiyatlarına gelen zamlar ile birlikte 1’in altına düşecektir.

Özetle konsey süt fiyatını açıkladığında, açıkladığı fiyat (4.7TL) ile bir litre süt; bir kilo yem alabiliyordu. Ayın 8’ine kadar büyük ihtimal bu oran oldukça düşecek ve üreticilerimizin sevinçleri kursaklarında kalacaktır. 3.20 TL/ litre fiyatından aylardır çekmiş olduğu sıkıntıyı varın siz düşünün artık.

Süt fiyatının artması tüketicinin de süt ürünlerini daha pahalıya tüketmesi demek oluyor ki bu ayın sekizinden itibaren sofralarımızdaki tüm süt ürünleri yüzde elli zamlanacak. Gelecek olan bu zamdan evvel, benzin istasyonlarındaki kuyruk gibi mandıralarda da uzunca bir kuyruk oluşturup dolapları doldurarak tepki verir isek bu zamların sorumlularına çok yerinde bir mesaj vermiş oluruz. Durmak yok, zamlara devam. Başka memlekette olsa bu zevki asla yaşayamam.

‘Umutsuz durum yoktur.

Umutsuz insanlar vardır.

Ben hiçbir zaman umudumu yitirmedim’ Mustafa Kemal ATATÜRK

SAYGI VE SEVGİLERİMLE.