Can dost köpek ve kediler, kentleşmeyle beraber hayatımızın en önemli parçaları oldu. Çok eskilerde kırsal yaşamda evin bireyi durumunda olan özellikle köpekler, kentleşmenin getirdiği yalnızlık ve hayvan sevgisiyle yeni ev arkadaşlarımız oldu. Bu durum olumlu-olumsuz birçok konuyu gündemimize taşıdı. Özellikle sokak hayvanları büyük tartışma konusu olmaya devam ediyor. Bir tarafta her ne pahasına olursa olsun sokak hayvanlarını sahip çıkıp savunanlar, diğer tarafta ise şiddete kadar varan karşı çıkmalar yaşadığımız gerçekler arasında. Yasayla yerel yönetimlere verilen hayvan barınaklarından gelen haberler genelde can sıkıcı oluyor. Toplu köpek katliamları ise en çok duyduğumuz haberlerin başında geliyor. Tehlikeli ırkların saldırıları özellikle hayvan karşıtlarının seslerinin yüksek çıkmasına neden oluyor. Haklı-haksız tartışması bir yana kedi ve köpeklerin de bir can olduğunu kabul ederek kendi yarattığımız sorunları kendimizin çözme gibi bir mecburiyeti var. Öncelikle can  dostların kentin bir parçası olduğunu kabul etmek ve görmek gerekiyor. Bundan sonrası çözüme gitme yolu herkes için açılacaktır. Kimse kedi-köpek sevmek zorunda değil. Ama bu canlara zarar vermek kimsenin de hakkı değil. Olayı bu çerçeveden yaklaşırsak her iki taraf için de mutlu sona ulaşılacaktır. 

DİJİTAL KİMLİKLENDİRME!

Tarım ve Orman Bakanlığı yeni düzenlemeyle evlerde yaşayan hayvanlara dijital kimlik çıkartmayı zorunlu kıldı. Bu süre 2022'de bitti. Bu mikroçipi taktırmayan hayvan sahipleri, 3 bin 642 TL ceza ödeyecek. Mikroçip uygulaması yukarıda saydığımız sorunların önüne geçmek için büyük önem taşıyor. Bu uygulama ile kedi ve köpeklerin sağlıkları takip edilecek. Hepsinden önemlisi sokağa bırakılmasının önüne geçilecek. Hayvanların kaybolma ve kaçırılma durumunda bulunabilmesi kolaylaşacak. Sokağa bırakanlar ile kaçıranlar anında tespit edilip gerekli yasal cezalar uygulanacak. Can dostlarda dijital kimlikler bu anlamda büyük önem taşıyor. Onlar da şehirli olmanın haklarına sahip olacaklar. 

Son cümle: Her canlının yaşam hakkı vardır. Yaşam hakkı kutsaldır. Güçlüler, güçlerini güçsüzlerin üstünde kullanmaktan vazgeçmelidir...