İzmir hafta sonunda mesleğimiz açısından iki önemli organizasyona ev sahipliği yaptı.

İlki, İzmir Ekonomi Üniversitesi iş birliği ve ev sahipliği ile Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) tarafından düzenlenen ‘Medyanın Ekonomisi ve Finansal Sürdürülebilirliği’ konulu sempozyum. Diğeri ise İzmir Gazeteciler Cemiyeti Uluslararası Basın Merkezi’nde dokuz8AKADEMİ tarafından üç gün süren ‘Seçim Haberciliği Eğitim Programı’ydı.

Cuma günü yapılan Medyanın Ekonomisi ve Finansal Sürdürülebilirliği konulu sempozyumda Reha Başoğul’un konuşması mesleğimizin geleceği açısından son derece önemli ipuçları içeriyordu. Reha Başoğul, günlük 4 milyon ziyaretçi sayısı ile öne çıkan Sözcü Gazetesi’nin Dijital Baş Sorumlusu. İş dünyasının sosyal paylaşım platformu diye adlandırabileceğimiz sosyal iş ağı Linkedin’de kendisi şöyle tanıtılıyor:

“Medya prodüksiyon endüstrisinde kanıtlanmış bir çalışma geçmişine sahip deneyimli Stratejik Planlama Müdürü. Dijital Strateji, Trend Analizi, Arama Motoru Optimizasyonu (SEO), Google Trendler ve Ders Verme konularında yetenekli, güçlü operasyon uzmanı.”

Başoğul, Türkiye’de medyanın dijitalleşmesi konusunda önde gelen uzman isimlerden ve medyanın geleceği, özellikle de finansal geleceği açısından çok önemli tespitleri var.

Başoğul, dünyada medya mühendisliği diye bir kavram olduğunu ve bu konunun İletişim Fakülteleri müfredatına alınması gerektiğini söylüyor. Söylemekle kalmıyor bu konuda kendisi bir müfredat hazırlamış. Klasik medya yönetiminde gazetecilerin yer aldığını belirten Başoğul, “Medya Mühendisleri geleceğin medyasında mutlaka karar mekanizmasında yer almalı. Gazeteciler ve medya mühendislerinden bir kesişim kümesi oluşturmak zorundayız” diyor.

Gazetecilik etik değerlerine uygun, sürdürülebilir bir finansman için, medya kuruluşlarının istihdam ve karar mekanizmalarında ciddi bir değişim gerekiyor. Ana akım medya bunu bir şekilde zaten kıyısından köşesinden gerçekleştirmiş. Ama yerel medyanın çağa ayak uydurabilmesi için bu değişimi yakalaması şart.

Başoğul’un tespitleri çok doğru. Yerel basının yaşadığı ekonomik açmazdan kurtulabilmesinin yollarından biri de dijitalleşme ile gelir kaynaklarını çeşitlendirmek. Bunun için de matematiksel düşünceye sahip, teknolojiyi iyi kullanan, onun dilinden anlayan ancak gazetecilikten de nasibini almış nitelikli çalışanlara ihtiyaç var. Bilimsel bir disiplin olarak bu konuya ele almadan ve hakkını vermeden yerel medyalarımızı geleceğe taşıyabilmemiz pek mümkün gözükmüyor.

Yeri gelmişken ufuk açıcı bu sempozyumu gerçekleştiren İzmir Ekonomi Üniversitesi’ne çok teşekkür ediyorum. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çiğdem Kentmen Çin ve İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ebru Uzunoğlu’nun nezdinde tüm akademik kadronun ve sempozyuma katkı koyan öğrenci meslektaşlarımın emeklerine sağlık. Keşke İzmir yerel basını da bu önemli sempozyuma daha fazla ilgi gösterseydi.

SEÇİM GÜVENLİĞİ

Hafta sonu yapılan bir diğer önemli etkinlik de İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin Uluslararası Basın Merkezi’nde gerçekleştirildi.

İZ Gazete, Seçim2023 Yerel Medya Koordinasyonu, dokuz8AKADEMİ ve Ege Kent Konseyleri Birliği’nin iş birliğiyle düzenlenen ‘Seçim Haberciliği Eğitim Programı’na gazeteci, öğrenci ve sivil toplum örgütü temsilcilerinden 35 kişi katıldı ve 3 gün süren eğitim sonucu sertifika aldı.

dokuz8HABER Genel Yayın Yönetmeni Gökhan Biçici’nin sunumuyla başlayan etkinlikte seçime yönelik faaliyet yürüten #Seçim2023 Yerel Medya Koordinasyonu tanıtıldı. Biçici, “Seçimde Türkiye’nin 973 ilçesinden haber akışı sağlamayı hedefliyoruz. Bu gazeteciler topluluğunu binlerce yurttaş haberci destekleyecek. Türkiye bir kırılma noktasında. Bu siyasal bir söylemden ziyade, mesleğin de kaderini belirleyecek. Yeni bir Türkiye’de, medyanın yeniden inşasında kritik rol oynamaya aday bir dinamik de ortaya çıkmış olacak” sözleriyle bağımsız bir gazetecilik inisiyatifinin doğuşuna yönelik mesajlar verdi.

Kurulduğu 2014 yılından bugüne 100’e yakın eğitim programı hayata geçiren dokuz8haber son bir yılda seçim haberciliği eğitimlerine ağırlık veriyor. Şu ana kadar Karadeniz, Ege, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bu eğitimler verildi ve yüzlerce gazeteci gönüllü olarak #Seçim2023 Yerel Medya Koordinasyonu’na katılarak eğitim aldı. Önceliği yapılacak seçimlerde halka tarafsız, bağımsız ve yerelden bilgi ve haber akışı sağlamak olan Koordinasyon, bu konudaki çalışmalarını hızlandırarak devam ettirecek. Seçime kadar da yüzlerce yerel gazetecinin oluşturacağı büyük bir haber havuzu ve ajans yapılanması hedefleniyor.

BİR DE GÜZEL HABER

Geçtiğimiz hafta ‘Yerel basının idam fermanı’ başlığı ile gündeme getirdiğimiz Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Kamu İhale İlanlarının Elektronik Kamu Alımları Platformu (EKAP) üzerinden yayınlanmasını öngörüyordu.

Bu maddenin sakıncalarını öngören bürokratların yerinde uyarıları ve yerel gazetelerin konuyu ısrarlı takibi sayesinde hatadan vazgeçildi. Yasa maddesine eklenen “4734 sayılı Kanunun (Dezenformasyon Yasası) 13’üncü maddesi saklı kalmak kaydıyla” ibaresi bu tehlikeyi ortadan kaldırdı.

Parti gözetmeksizin bu konuda duyarlılık gösteren tüm milletvekillerimize ve sağduyulu bürokratlarımıza teşekkür ediyorum.