Futbol günümüzde sadece bir sportif faaliyet değil; aynı zamanda ekonomidir, endüstridir.

Bir yönüyle de futbol; kentlerin ekonomik ve sosyal gelişimine, kimlik kazanmasına, markalaşmasına ve ‘’rekabet gücü’’ kazanmasına ortam hazırlayan ‘’güç kaynağıdır’’

Bu arada; genel anlamda spor barışın, kardeşliğin, dayanışmanın, centilmenliğin ve başarı odaklı rekabetin de en etkili aracıdır.

Öte yandan; İzmir’in yapısal, kronik ve konjonktürel sosyal ve ekonomik problemlerinin yanında futbolda, genel olarak da sporda ciddi sorunları var.

Ne yazık ki; İzmir futboldan, futbolda İzmir’ den yararlanarak ortak payda ekseninde ‘’güç birliği ‘’oluşturamamıştır. Ayrıca; İzmir kulüpleri de kalıcı, sürdürülebilir ekonomik kaynak yaratacak bir yapıya bugüne kadar kavuşamamıştır.

Öte yandan; fiziki tesis anlamında da 1971 Akdeniz Olimpiyatı için hazırlanan Bornova’daki Atatürk Spor Kompleksi; bugün ‘’atıl’’ bir konumdadır.

İzmir’ deki kulüpler de, mevcut konumlarıyla İzmir’e ’’rekabet gücü’’ kazandıracak, ekonomisini güçlendirecek, ‘’kent kimliği’’ni oluşturacak özellikten yoksundur.

Bu nedenlerle İzmir’in sporda ‘’rekabet gücü’’ yıllardır oluşmamıştır.

Karşıyaka-Göztepe-Altay ve diğer takımların rekabeti; mutlaka yaratılmalıdır. Rekabet olmazsa gelişim de olmaz. Böylece; kentin desteği de kulüplerin arkasında yoğunlaşmaz.

Karşıyaka-Göztepe-Altay ve diğer takımların rekabeti; kulüpleri, süper lige taşıyacak ‘’sinerji’’yi oluşturur.

Bu aşama; yapılması gereken kulüplere yeni bir vizyon kazandırmak ve stratejik hedef göstermektir.

Unutmayalım ki; ‘’ROTASI BELLİ OLMAYAN DENİZCİYE RÜZGARIN FAYDASI OLMAZ’’ önce stratejik hedef, sonra da bu hedefe ulaşmak için yoğun çaba gerekiyor.

İZMİR, SPOR LOBİSİNİ OLUŞTURMALI

İzmir Spor Kulüpleri Birliği Vakfı (İZVAK) Danışma Kurulu, bir süre önce, İzmir Ticaret Odası’nda, İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli’ nin Başkanlığında toplandı. Toplantıya İZVAK Danışma Kurulu üyesi sıfatıyla bende katıldım. İZVAK Başkanı Ali Erten, İzmir’in spor kompleksine sahip olması için yoğun bir çaba harcıyor. İZVAK Başkanı Ali Erten, konuşmasında; ‘’Atatürk Spor Kompleksi’ini yeniden inşa ederek 50 bin kişilik modern bir stadyum, açık spor tesisleri, müzeler ve sosyo-kültürel alanların hayata geçirilmesi için çalışacaklarını’’ söyledi.

İzmir Spor Master Planı’nda gelinen aşama hakkında da bilgi veren İZVAK Başkanı Erten, İzmir kulüplerine kalıcı ve sürdürülebilir kaynak sağlanması konusuna ilişkin önerilerini de açıklayarak ‘’her kulübün kendi stadyumu, spor salonu A takım kampı ve alt yapı geliştirme tesisine sahip olması gerektiğini’’ de söyledi.

İZVAK Başkanı Erten, ‘’Göztepe ve Alsancak statlarının tamamlanarak kulüplerine teslim edildiğini, Karşıyaka Stadı’nın da yakın zamanda tamamlanarak kulübüne teslim edileceğini’’ de anlattı.

Öte yandan; İZVAK Başkanı Ali Erten, ‘’futbolun dünyada endüstri haline geldiğini, ancak; Türk Futbolunun maddi sıkıntı içinde olduğunu bunu aşmak içinde neler yapabileceğimizin arayışı içindeyiz’’ dedi. 

Erten, ‘’ İZVAK’ı kamu yararına çalışan vakıf statüsüne alınması konusunda da girişimlerinin sürdüğünü’’ vurguladı.

Öte yandan; İZVAK Danışma Kurulu üyesi Mehmet Sepil de konuşmasında ‘’kulüplerin başarılı olmadığını, bunun sadece kulüplerin değil, İzmir’inde başarısızlığı’’ olduğunu belirterek ‘’İzmirliler tek vücut halinde spora katkı vermeli, takımlarımız teker teker süper lige yükselmeli. Başarı için de İzmir’ de spor lobisi oluşturulmalı’’ dedi.

SONUÇ OLARAK

İzmir’ in sporda yeni bir vizyona ve stratejiye ihtiyacı var. İzmirliler kulüplerine sahip çıkmalı, bu bağlamda İzmir lobisi oluşturulmalı.

İZVAK da kamu yararına çalışan Vakıf statüsünü almalı.