Olay olay olay… TRT’de niyeti belli adamın biri “Namaz kılmayan hayvandır” dedi. Hayret bir şey... Kılanı kılmayanı mı var ayol, hepimiz hayvanız. Aşkolsun.

Dünyada 10 milyon çeşit tür olduğunu öne sürüyor bilim insanları, bunlardan 2 milyonu tespit edilmiş ve isimlendirilmiş. Her yıl ortalama 15 bin yeni tür tespit ediliyor.

Biz homo sapiensler yani insanlar tüm canlıları oluşturan altı alemden biri olan hayvanlar aleminin, omurgalılar şubesinin, memeliler sınıfında yer almaktayız.

Yani hayvan olduğumuz bir gerçek. Niye ayrımcılık yapılıyor bunu küçüklüğümden beri anlayabilmiş değilim. Bazen öyle bir duruma geliyorum ki insan türüne mensup olmaktan bile utanıyorum. Hırsızlık bizde, savaş bizde, tecavüz bizde, sömürü bizde, tüm aşağılık özellikler bizde.

İnsanları diğer hayvan türlerinden ayıran başlıca özellikler bunlar. “ Aaa olur mu? Biz daha zekiyiz.” Aman zekân bunları yapmana sebep oluyorsa o da eksik kalsın. Aptal olurum daha iyi.

Ama şu da var ki, bazılarımız gerçek bir hayvan gibi davranıyor ve ben bu insanları çok seviyorum. Merhametli, sadık, iyi bir dost, yalan, talan, hırsızlık bilmeyen, ihtiyacından fazlasına gerek duymayan, paylaşan insanlar bunlar. Hayvanlıklarından vazgeçmeyenler

Sosyal medyada bir paylaşım vardı geçtiğimiz ay. İnsanoğlu vazgeçtiği bir eşeğin yanına kurt koymuştu. Bunun mantığını kestiremedim ama sonuç şu, kurt insanın istediği gibi davranmamış ve eşeğe dokunmamıştı.

Diğer hayvanlar avlanırken, avlandıkları türün bulunduğu sürüde av olarak özellikle hasta veya zayıf olan bireyleri seçerler. Ve ihtiyacı olduğu kadar avlanırlar, tüketirler. İhtiyaçlarından fazlasına dokunmazlar. Örneğin, timsahlar yıl boyunca sadece bir mevsim avlanırlar o da göç mevsimi. Avlanacakları türün göçü sırasında nehirden geçen zayıf bireyleri yakalarlar ve bu onlara bir yıl boyunca yeter. Avlandıktan sonra açarlar ağızlarını bir güzel, kürdan kuşu dediğimiz kuş gelir ve timsahın dişlerinin arasındaki etleri temizler, böylece de beslenmiş olur. Timsahlar kesinlikle bu kuşlara dokunmazlar.

Şimdi bu timsahlar neden insanlar gibi daha fazlasını istemiyorlar? Neden sadece ihtiyacı olduğu kadarı ile yetiniyorlar?

Bırakın yabani hayvanları, evcil olanlarına bakın. Hangi insan bir diğer insana bir kedi veya bir köpek gibi “insancıl” davranır. Hangi insan onlar kadar sadık ve dosttur. Hasta arkadaşının (sahibi demek hoşuma gitmiyor) yanından ayrılmayan veya kaybettiği arkadaşının mezarını terk etmeyen diğer hayvanların haberlerini paylaşıyoruz her gün. Bunlardan biri de hani diğer hayvanlardan üstün gördüğünüz insanoğlunun çöpe attığı bebeği kurtaran köpek paylaşımı.

Utanıyorum insan olmaktan, diğer hayvanlar gibi olmamaktan, olamamaktan. Bu bencillik bu hırs niye? Neden birbirinizi aşağılarken diğer hayvan isimlerini kullanıyorsunuz? Siz kimsiniz kim? İnsan bu görülebilir evrende bir toz zerresi. Binlerce galaksiden biri olan samanyolu galaksisinde binlerce yıldızdan biri olan güneşin sisteminde bulunuyor üzerinde yaşadığımız dünya. Ve bu gezegendeki 10 milyon çeşit türden sadece birisin. Namaz kılmayan hayvanmış(!) İşine geldiğinde ‘namaz kılan deve’, ‘namaz kılan kedi’ diye paylaşımlarda bulunuyorsun ama.

Kılan kılmayan herkesin günahı da sevabı da kendine... Sen diğer hayvanlar gibi olamadıkça, çaldıkça, çırptıkça, öldürdükçe, tecavüz ettikçe, küçük kız çocuklarıyla evlendikçe, eşini, çoluğunu çocuğunu dövdükçe, diğer hayvanlara kötü davrandıkça ve onları hor gördükçe işin zor tabi. Kolay gelsin.