İzmir Büyükşehir Belediyesi Şubat 2017'de yerel ve ulusal medyaya ilettiği basın bülteninde “İzmir'de Pedal Devrimi” başlığı altında İzmir'de bisiklet ve bisikletli ulaşım adına yapılacaklar ile hakkında planlardan bahsetmiş ve çeşitli vaatlerde bulunmuştu. Haber metni İzGazete'de de 20 Şubat 2017 tarihinde bültendeki başlık ile yer almıştı.

İzmir'de Pedal Devrimi
https://www.izgazete.net/belediye/izmirde-pedal-devrimi-h13651.html

“İzmir'de Pedal Devrimi” başlığı ile medya kuruluşlarına iletilen basın bülteninde 2017 yılı içerisinde tamamlanacak bazı projeler yer olarak km bazında dile getirilmiş ve yıl sonu 90km'lik şehiriçi bisiklet yolu ifade edilmişti. Hatırlayalım...

“KENT içindeki 39 kilometrelik bisiklet yolunu 2017 sonunda 90 kilometreye çıkarmaya hazırlanan İzmir Büyükşehir Belediyesi; ...”

2017'DE YENİ GÜZERGAHLAR

“Bisiklet yollarının kent içerisinde yaygınlaştırılması ve ilçe merkezlerine kıyıdan bisikletle erişimin sağlanması için çalışmalar yürüten İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu anlamda 2017 yılında üç önemli bisiklet yolu rotasını daha hayata geçirecek. Karşıyaka Girne Caddesi bisiklet yolu düzenleme projesi kapsamında Yunuslar ile Nergis İZBAN istasyonu arasında 1.6 kilometrelik, Adnan Kahveci Köprülü Kavşağı ile Aşık Veysel Rekreasyon Alanı arasını bağlayan Yüzbaşı İbrahim Hakkı Caddesi üzerinde 7 kilometrelik bisiklet yolu en yakın zamanda hizmete açılacak. Bunun yanında Güzelbahçe 75. Yıl Cumhuriyet Bulvarı ile Narlıdere Dilek Sokak arasında 6.5 kilometre, Narlıdere Dilek Sokak ile İZSU arıtma tesisi arasında 3.5 kilometre, Urla Mareşal Fevzi Çakmak Caddesi'nde 3.9 kilometre, Urla Ahmet Besim Uysal Caddesi'nde ise 2.5 kilometrelik bisiklet yolu oluşturulacak.
Horizon 2020 kapsamındaki 'Okula Bisikletle Git' temalı Avrupa FLOW projesi için de Bornova 4. Sanayi Sitesi-Ege Üniversitesi Kavşağı arasında 3 kilometrelik bisiklet yolu daha hizmete açılacak. Sadece bu projelerin hayata geçmesi ile mevcut bisiklet yolları 90 kilometreye ulaşmış olacak. “

Bu pembe tablodan birkaç ay sonra yarışmacıların İzmirli bisiklet kullanıcıları, resmi katılımcının da İzmir Büyükşehir Belediyesi olduğu European Cycling Challenge (Avrupa Bisiklet Şampiyonası) başladı. 3000 İzmirli bisiklet kullanıcısının şehir içinde bisikleti ile mesafe katederek katıldığı bu yarışmanın son haftasında, İzmir 2.sırada iken bisiklet severler ile birlikte Konak'tan Gündoğdu Meydanı'na kadar bisiklet süren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu “Bisikleti bir ulaşım aracı olarak kullanmalıyız” demişti. Hatta aynı sürüşe birçok ilçe belediye başkanı ve belediye bürokratları da katılmıştı. Mayıs ayı tamamlandığında İzmir mücadeleyi (ECC) birinci olarak tamamladı.

Sürüş sonrası köşemde bir yazı kaleme alıp “Başkan bisiklete binerse ne olur? / Ne oldu?” https://www.izgazete.net/profil/29/tanzer-kantik diyerek o esnada yapılanların doğruluğu, başkanın desteği ve yapılması gerekenlerin neler olduğundan bahsetmiştim.

Yarışma sonrası kazanılan şampiyonluğun İzmir'deki bisiklet kültürü, bisikletin bir ulaşım aracı olarak kullanılması ve bisikletli ulaşım altyapısı açısından ne kadar önemli ve değerli bir aşama olduğundan bahsedildi. Bu önem belediye bürokratları tarafından da bizlere çeşitli ortamlarda dile getirildi. Günler geçti, sorunlar, istekler bisiklet kullanıcıları tarafından resmi, gayri resmi yollardan yerel yönetime iletilmeye devam etti.

Şimdi İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin resmi söylemi olan bu basın metnine bugün hep birlikte bakalım mı?

Bisikletli ulaşım adına İzmir'de bugün ileri gitmek yerine geriye gidildiğini söyleyebiliriz. Şu anda sürmekte olan ve yakında başlayacak çalışmalar üzerinden var olan bisiklet yollarının durumunu ele alalım.

Bayraklı Sahili : Bayraklı sahilinde çalışma yapılırken bisiklet ile o güzergahı kullanan İzmirliler mağdur edilmiştir ve edilmeye devam ediyor. Trafik hızının yüksek olduğu (82 km/s) Altınyol'un hemen yanında olan bu bisiklet yolunu kullanan vatandaşlar Altınyol'a çıkarak sürmeye mecbur bırakılmıştır. Şehrin herhangi bir yerinde araç yolu üzerinde bir inşaat faaliyeti olduğunda araçlara servis yolu yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi bisiklet sahibi vatandaşlarına aynı hizmeti vermemiş ve ayrımcılık yapmıştır. Bu açıkça hak ihlalidir. Belediyenin yurttaşlarına otomobil sahibi/bisiklet sahibi olarak farklı yaklaştığı bir durum ortaya çıkmıştır.

Bostanlı Sahili : Yakın zamanda yeniden düzenlenmeye başlanan Bostanlı sahilini ele alalım. Bostanlı sahilindeki bisiklet yolu da bu çalışmalar sebebi ile kapatılmıştır. Bir yıl süreceği ifade edilen çalışmada başlarda bisiklet için aynı Bayraklı'da olduğu gibi bir servis yolu düşünülmemiş daha sonra UKOME kararı ile bisiklet geçişi için bir yol ayrılmasına karar verilmiştir. Fakat bisiklete ayrılan yol 60-70 cm gibi bir bisikletin (orta tecrübeli kullanıcı düşünüldüğünde) zorlukla ilerleyebileceği bir genişlikte yapılmış, güvenli sürüşü sağlamayı bırakın sağında yağmur kanaleti olan bu yoldan sürüş daha tehlikeli hale getirilmiştir. Ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yayınladığı “Bisiklet Yolları Rehberi” ne de aykırı bir durumdur bu yolun genişliği.

Göztepe- Güzelyalı Sahili: Önümüzdeki günlerde de Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'nda tamamlanmak üzere olan alt geçitin üstünde yer alacak olan meydanın çalışmaları başlıyor. Meydan inşaatı sırasında sahil kesimindeki bisiklet ve yaya yolu kapatılacak, bisikletliler ya trafik hızının yüksek olduğu sahil bulvarında ya da Mithatpaşa Caddesi'nde sürmek zorunda kalacak. Sahil yolunda hız limiti 70km/s olmasına rağmen bu limite uyulmadığı ve uyulması için de bir denetimin olmadığı hepimizin malumu. Bisikletlileri tehlikeli sürüşler bekliyor ve belediyenin elinde bir öneri ve çözüm yok. Bisikletin varsa ya da yaya isen geçemeyeceksin otomobilin varsa ise hizmet var.

Bizler “bisiklet yolları sahil kesiminde kalmasın, içerideki ilçelere, Bornova, Buca, Gaziemir'e bisiklet ile ulaşımın önündeki engeller kaldırılsın” derken yerel yönetim sahildeki bisiklet yollarını kapatmak, bozmak, yeniden yapmak ile meşgul.

İzmir'de bisikletli ulaşım altyapısının ileri gitmek yerine geriye gittiğini, yap boza döndüğü, (gerekli olduğu konusunda itirazımızın olmadığı) inşaat faaliyetlerinde bisiklet kullanıcılarının otomobil kullanıcılarından ayrılarak ortaya bir hak ihlali konduğu çok açık değil mi? Örneğin tramvay çalışmalarında otomobil sürücüleri mağdur olmasın diye daralan Gazi Bulvarı'na alternatif olarak Fevzipaşa Bulvarı'nı tek yöne çeviren belediyemiz sahil düzenlemelerinde bisiklet kullanan vatandaşlarını mağdur ediyor. Ortaya “otomobilin varsa hizmet var bisikletin varsa yok” gibi net bir ayrım çıkıyor. Oysa bisiklet sahibi ile otomobil sahibinin oyu ve anayasal hakları aynı.

Bu köşenin yazarı bisiklet kullanıcısı olmanın yanı sıra günde iki-üç saat otomobil ile trafikte araç kullanıyor ve bunları sadece bisiklet selesi üzerinden yazmıyor. Geçmişi çoğu zaman unutan, verilen vaatleri takip etmeyen günlük yaşayan bir toplumuz genel itibariyle. Ama bizler unutmadık ve sormak istiyoruz.

• Şubat 2017'de yayınladığınız bu basın bülteninden beridir İzmir'de kaç kilometre bisiklet yolu yapıldı?
• Şubat 2017'de yayınladığınız bu basın bülteninden beridir İzmir'de kaç kilometre bisiklet yolu ulaşıma kapatıldı?

• Şubat 2017'de ilan edilen bir pedal devrimi vardı, ne oldu o?