Altay, Altınordu ve Göztepe’nin yer aldığı TFF 1.Lig’de 3. hafta heyecanı bugün başlıyor. İlk iki haftada temsilcimiz Altay’ın henüz puanı yok. Altınordu’nun 1, Göztepe’nin ise 4 puanı bulunuyor. Fikstüre bakıldığında ise bu hafta da sahalardan boynumuz bükük ayrılmamız muhtemel.

10 yıllık hocasıyla yollarını ayıran Altınordu, yeni sisteme alışma çabası içerisinde ligde kendine yer arıyor. Altay ise sürekli hoca değişikliklerinin ardından henüz puan alabilmiş değil. Göztepe’de ise Turgay Altay ile birlikte bir toparlanma mevcut.

Geçen yıl Süper Lig’den düşen Altay’ın ve Göztepe’nin duruma tepki gösterip hedefinin tekrar Süper Lig olması gerekli. Bunun için Emir Ortakaya, Ali Akman, Atanga ve Palmer gibi genç oyuncu transferlerini gerçekleştirdi Göztepe. Bunun yanında eski futbolcusu Yasin Öztekin’i de kadrosuna ekledi. Halil’in eksikliğini Emre Çolak hamlesiyle doldurarak gerekli yatırımı yaptı diyebiliriz. TFF 1.Lig’e göre yeterli bir kadro kurulduğunu söyleyebiliriz ancak eğer bu sene Play-off veya direkt bir üst lige yükselemezse, önümüzdeki yıl kriz kapıya dayanacaktır. Yasin dışında kadronun yaş ortalamasının düşük olması, belli başlı bölgelerde kiralık oyuncuların fazlalığı ve bu sene kendini gösterecek oyuncuların takımdan ayrılmasıyla boşluk ortaya çıkacaktır.

Göztepe takımın yeni sahiplerinin tutumu da belirleyici etken olacak. Ülke futboluna ayak uydurmak için mi çalışacaklar? Kendi sistemlerini kurmak için mi çabalayacaklar? Bunların hepsini zaman gösterecek. Ama yeni başkana öncelikle ülkedeki futbol kültürü çok iyi aktarılmalı. Hakemlerin tutarsızlıkları, kadroların kalitesizlikleri ve organizasyon eksikliklerinin aktarılması gerekiyor. Türkiye’de yaşamayan yeni başkanın danışmanlarının iyi olması gerekiyor ki tablo net çizilebilsin. Basın toplantısında yapılan açıklamaların içini doldurmak çok önemli. İzmir’i sporda eski günlerine döndürmeleri en büyük dileğimiz.

***

Geçtiğimiz hafta Avrupa kupalarında takımlarımızın vasatlığının altını çizmiştik. Fenerbahçe dışında ülke puanı artırabilen takımımız neredeyse yok. Önceki akşam Trabzon’da Kopenhag takımına gol atamadı Trabzonspor. Trabzonlu bir yönetici soruyor, “Süper Lig’in şampiyonu neden ön eleme oynuyor” diye. Hemen söyleyelim beyefendiye. Geçen sene oynadığınız maçlardan 3-5 tanesini daha kazanıp üst turlara çıksaydınız? Daha çok puan alıp ülke puanını da artırsaydınız. Burada öyle veya böyle, bir kısmın desteğiyle başarı geliyor. Avrupa’da ise neden ön eleme oynuyoruz diye sızlanmalar başlıyor. Balık baştan kokar. Ülkenin son şampiyonu bu durumdaysa, diğerleri nasıldır kim bilir?