Dünya Kupası final tarihinin en çekişmeli maçını izledik. Arjantin kaçtı, Fransa kovaladı ve son nefeste gülen taraf Messi ve arkadaşları oldu.
Maçın ilk 70 dakikasında sahada Fransızlar yok gibiydi. Lionel Scaloni’nin planı o kadar iyi işliyordu ki yıldızlar karması Fransa kitlenip kalmıştı. Arjantin’in tek zayıf noktası, savunma arkasına atılan topları bile kullanamadı Fransızlar. 70. dakikadan sonra ise ilk net pozisyonda penaltı yaptı Arjantinliler. Ardından da Mbappe’nin penaltıdan ve 2 dakika sonra attığı gollerle maç beraberliğe gelmişti. Maç 2-0 devam ederken güle oynaya kupayı alacak dediğimiz Arjantin, arka arkaya yediği 2 golle maçı zora sokmuştu. Bu dakikadan sonra oynanan maç çok farklı bir hale geldi. Arjantin’de Fransa’da kazanmak için saldırdı. Lautaro Martinez, Mbappe, Messi ve Kolo Muani maçı bitirecek fırsatlar yakaladı ancak kaleciler izin vermedi. Uzatmalara giden maçta Messi yine takımını öne geçirse de Mbappe penaltıdan durumu eşitledi. 3-3 giden maçın kırılma anı ise 120+3. dakikada Kolo Muani’nin yüzde 100’lük bir pozisyonunu kurtaran Arjantin kalecisi Emiliano Martinez, takımına adeta hayat verdi. 
Penaltılara geçildiğinde çoğu kişinin penaltılar için favorisi Arjantin, beklentileri karşılamayı başardı ve kupanın sahibi oldu. Seri penaltı vuruşlarında da devleşen Emiliano Martinez, kupanın gelmesinde en az Messi kadar etkili bir performans gösterdi. 
Bu güne kadar, “Futbolun Messi’ye bir Dünya Kupası borcu var” diyen herkes mutlu olmuştur. Son 20 yıldır o kadar yüksek seviyede bir oyun izletti ki bu kupayı en çok o hak etti. Yapılan eleştiriler ve arka arkaya kaybedilmiş finallerle milli takımı bırakma noktasına kadar gelen Lionel Messi, sonunda herkese gereken cevabı sahada verdi. Tarihin en büyük futbolcusu kim sorunlarının da artık cevabı çok net olarak ortaya çıktı. Kadro kalitesi olarak turnuvanın favori ilk 5 takımı arasına giremeyen Arjantin’i tek başına şampiyon yapmayı başardı. Sadece şampiyonluk da değil, kırdığı rekorlara bir göz atalım.
*Kupa’nın her aşamasında gol atan ilk oyuncu.
*Turnuvada 26. kez forma giyerek kupa tarihinin en çok forma giyen ve en çok süre sahada kalan oyuncusu oldu.
*Arjantin’in Dünya Kupası’nda en golcü oyuncusu oldu.
*Aktif futbolda Dünya Kupası’nda en golcü oyuncu konumuna yerleşti.
Tüm bu rekorların yanında Messi mi? Ronaldo mu? Sorularının da cevabını ebediyen kapatmış oldu. Bu kıyaslama aslında çok gerçekçi de değil. İki futbolcu da tarihin en iyileri arasında çoktan yerlerini aldı. Her ikisi de futbol severlere yıllarca şölen tadında maçlar izletti. Bazen Messi kazandı, bazen Ronaldo. Sonuç olarak kıyaslama yapılmaması en doğrusu çünkü o yani Messi, artık bu Dünya’dan olmadığını herkese kanıtladı.
***
Süper Lig’e verilen ara bitti. Geçtiğimiz 1 ay boyunca izlediğimiz futbolu, 4 sene daha özleyeceğiz. Çünkü Türkiye Kupası maçlarında izlediğimiz hakem performansı ilk günden hayal kırıklığı yarattı. Yayıncı kuruluşun spikeri maçı anlatırken bir cümle kullandı, “Valencia Dünya Kupası’ndan döndü ama hakem Volkan Bayarslan yerinde sayıyor” diye. Oldukça yerinde bir söz oldu futbolumuz için. Maçın durduğu kadar uzayacağı, oyunun akışına izin verileceği ve vakit geçiren oyuncuları uyarı olmaksızın kart ile cezalandırılacağı açıklanmıştı geçtiğimiz günlerde TFF başkanı tarafından. Eğer başkanın bu söyledikleri gerçek olursa, bizde maçlar 90 dakika oynanmaz, minimum 115 dakika oynanır. Bu hakemlerle, oyunun akışını kontrol etmek ve vakit geçiren oyuncuların önüne geçmek çok zor. Yabancı hakem konusunda ise ne gerekiyorsa yapılıp, babadan oğula geçen hakemlik sisteminin sonu getirilmeli. Liyakatle hakemlerimizi kendimiz çıkarmalıyız. Tabi o süreye kadar da yabancı hakemden devam edebilirsek çok iyi olur.