Biz bu limanda kaç kişiyiz

Sabahın işçisiyiz, güzeliyiz

Demiyiz, demlik gibiyiz…

Birazdan gün doğacak

Zamanın padişahına bizden selam söyle

Bütün başkanlara hayır, hayır!*

Hatırlıyor musunuz bu dizeleri, 2017 Türkiye Anayasa Değişikliği Referandumu’nda dilimize dolamıştık. Sokaklarda, meydanlarda hep bir ağızdan söylemiştik. Yine doluyduk bardak gibiydik. ‘Biz kazanacağız’ dedik! ‘Seni Başkan yaptırmayacağız’ dedik! 

YSK’nın ‘son dakika’ kararı ile mühürsüz oy pusulaları geçerli sayıldı. Rüzgâr tersine o bize döndü ve ‘Ata alan Üsküdar'ı geçti’ dedi. Biri ‘Adam kazandı’ diye mesaj attı. Sokaklara dökülen halkı Hatırladınız mı? 

Dün gibi ama üzerinden beş yıl geçmiş. 

Belki hatırlamakta zorlanırsınız, daha yakın tarihten bir seçimin ayrıntılarını anlatayım size, daha 2019’ün başı, tabi o zaman pandemi falan yok. Havada yine ‘sandık umudu’ var! 

31 Mart 2019 Türkiye yerel seçimleri; İstanbul'da Ekrem İmamoğlu'nun önde tamamladığı seçim sürecine ilk gölge 31 Mart gecesi 23:20 sularında Binali Yıldırım'ın yaptığı "Seçimi kazandık" açıklamasıyla düşüyor. Bu açıklamayla eş zamanlı olarak Anadolu Ajansı (AA) veri akışını durdururken CHP'den yapılan açıklamalarda "Bizim verilerimize göre Ekrem İmamoğlu kazandı" deniliyor. 31 Mart'ı 1 Nisan'a bağlayan saatlerde Binali Yıldırım, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'le bir toplantı yapılıyor. Bu toplantının içeriği halen bilinmiyor!

Aynı gece Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Yıldırım'ın açıklamasının aksine Ankara ve İstanbul'daki sonuçları kabul eden bir "balkon konuşması" yapıyor. Sabah saatlerinde Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, İmamoğlu'nun Yıldırım'ın önünde olduğunu ilan eden ilk resmi görevli oluyor. Bu açıklama sonrası AA’da verilerini güncelliyor. AKP ve MHP'nin İstanbul seçimlerindeki itirazlarını değerlendiren Yüksek Seçim Kurulu, "kamu görevlisi olmayan sandık kurulu başkan ve üyelerinin seçimde görevlendirilmesi" gerekçesiyle 4'e karşı 7 oyla İstanbul seçimlerini iptal ediyor. Gerekçeli kararda KHK'lı 6 sandık başkanı ve 3 sandık görevlisi olduğu belirtilirken, 3 bin 500 sandık kurulu üyesinin de kamu görevlisi olmadığı tespit ediliyor. 108 sandıkta sayım döküm cetveli bulunmadığı, bu sandıklarda toplam oy kullanan seçmen sayısının 30 bin 281 belirleniyor. YSK gerekçesinde 300 binden fazla şüpheli oy kullanıldığı ve aradaki farkın 20 katı olduğu ifade ediliyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin 23 Haziran 2019'da yapılmasına karar veriyor. Nihayetinde yenilenen seçimde Ekrem İmamoğlu, ikinci kez İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçiliyor. 27 Haziran’da İmamoğlu 3 ay gasp edilen mazbatasını alıyor. 

***

Bu anlattıklarım son on yıl içinde yaşadığımız iki büyük seçim. Seçimden çok entrikası ayak oyunu bol bir ‘Brezilya Dizisi’ni andırdığının farkındayım ama bunlar yaşandı. (Bu iki örnek yeter diye düşünüyorum, trafoya kedilerin girdiği seçimlerden hiç bahsetmiyorum.)

***

Şimdi yine bir hengâme, anayasaya aykırı baskın bir seçim tarihi belirleniyor. Bir dünya hukuksuzluk var. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçime girip giremeyeceği bile şaibeli yine de ‘ana muhalefet’ hemen ‘hodri meydan’ diyor. ‘Biz rüzgârı arkamıza aldık’ diyerek, yılladır yoksullukla, adaletsizlikle yaşamak zorunda kalan, canını dişini takarak hayatta kalmaya çalışan milyonlarca vatandaşa güvenerek seçimlerde her şeyin değişeceğini söylüyor. 

Kendinden emin onu anladık. Peki ama seçimin güvenilirliğinden nasıl bu kadar emin? 

2019 Türkiye Yerel Seçimleri’nden bu yana ne değişti. YSK aynı YSK! Kendini garantiye almadan seçimi gündeme getirmeyecek olan iktidar aynı iktidar. 

Diyeceksiniz ki ‘muhalefet aynı muhalefet değil’…

Not: Yazının devamı gelecek hafta…

*Hüsnü Arkan’ın ‘Yalnız Değiliz’ albümünde yer alan ‘Hayır’ isimli şarkının bir bölümü.