1 Nisan 2019’dan bu yana fark yaratma hevesiyle politikalar geliştiren ve programlarını uygulamaya koyan belediyeler eyleme geçmeye başladı. Fark yaratan uygulamaların biri de Gaziemir Belediyesi tarafından hayata geçirildi. İzmir’in akademik açıdan gelişmesine olumlu katkıları olacak bir girişim çalışmalarına başladı.

İzmir, yıllarca iki üniversite arasına sıkıştı. Ege Üniversitesi ve 9 Eylül Üniversitesi, İzmir’in akademik altyapısını oluşturdu. Bununla birlikte tüm uluslararası akademik çalışmaların da yüzü bu iki üniversitemiz oldu. Türkiye’deki diğer üniversitelerle yarışabilir hale gelmiş bu iki güzide kurum son yıllarda eski etkisini maalesef gösteremiyor.

Son yıllarda üniversite sayılarındaki artış İzmir’i olumlu anlamda etkiledi ve bugün 3’ü Vakıf üniversitesi olmak üzere 9 üniversite ile İzmir akademik yönünü güçlendirmeye çalışıyor.

ÖZGÜR AKADEMİ

Bilimsel ve teknolojik gelişmeleri yakından takip edebilmek için olmazsa olmaz olan tek şey akademinin özgür olmasıdır. Düşünce özgürlüğünün tesis edilmesi ancak kalkınmayı sağlar.

Barışın ve huzurun egemen olduğu yaşam alanları için odak üniversitelerdir. Özgür ortam, cesareti ve güveni artırır ve bilimin sorgulayıcı yönü sayesinde çözümcül, uzlaşmacı ve bütünleştirici politikalar ortaya çıkar. Sanayinin gelişmesi, ihracatın artması, işsizliğin son bulması ve yoksulluğun yok olması gibi temel toplumsal sorunların çözümü özgür akademilerden geçer.

YABO: Yurtdışı Akademik Burs Ofisi

Gün geçtikçe ihtiyacı daha çok hissedilen yurtdışındaki akademik çalışmalardan yararlanma arzusu mevcut ekonomik koşullar nedeniyle sekteye uğruyor.

Burs almadan yurtdışında giderek yüksek lisansa başlamış biri olarak keşke benim dönemimde YABO olsaydı diyerek hayıflanıyorum şu an. ODTÜ’den mezun olduktan sonra hayalim Lozan Üniversitesi’nde eğitim almaktı, karınca kararınca biriktirdiklerim ve ailemin cüzi desteğiyle sadece 3 aylık bir bütçeyle yola çıktım; çok şey öğrendim, çok dostum oldu ancak yüksek lisansımı tamamlayamadan dönmek zorunda kaldım.

İşte, akademik hayatı sürdürülebilir hale getirebilecek ve yurtdışındaki olanaklardan yararlanmak için aslında sayısız olan ancak bilmediğimiz burs olanaklarını keşfetmeye yardımcı olacak bir girişim kuruldu İzmir’de. Gaziemir Belediyesi bünyesinde açılan ofiste uzman akademisyenler yurtdışında akademik kariyer yapmak isteyenlere rehberlik hizmeti sağlıyor. Bu hizmetler liseden doktoraya tüm eğitim dönemlerini kapsıyor, Birim, sadece burs olanaklarını bulup öneride bulunmakla kalmıyor aynı zamanda başvuru aşamalarında da birebir destek sağlıyor. Uzmanların yönlendirmeleriyle hem akademik kurumlar hakkında ayrıntılı bilgi almak hem de yaşam koşullarına dair öngörülerde bulunarak en uygun üniversiteyi ya da şehri seçmek mümkün.

ÖRNEK BAŞKAN HALİL ARDA

Gaziemir Belediye Başkanı Mali Müşavir Halil Arda’nın bakış açısı İzmir’e değer katıyor. Böyle bir hizmetin ücretsiz olarak yerel yönetim bünyesinde verilmesi stratejilerin günlük olmadığını, hem Gaziemir hem de İzmir için uzun vadeli politikalar geliştirildiğini apaçık görünür hale getiriyor.

YABO’nun etki alanını artırmak için “sosyal etki analizi” yapılması, “akademik çalıştaylar” ile İzmir’in ihtiyaçlarına yönelik alanlarda akademik yönlendirmelere öncelik verilmesi ya da “hibe programları” aracılığıyla İzmirli akademisyenlerin desteklenmesi gibi çalışmalar bambaşka bir İzmir algısının temelini oluşturacak.

Böyle bir birimin hayata geçmesine öncü olan fikir sahiplerini ve uygulayıcıları desteklemek hepimizin görevi.