İzmir esnafının bağlı olduğu İzmir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’nde son aylarda çok dikkat çekici gelişmeler yaşanıyor.

İzmir’de faaliyet gösteren 128 oda ve bu odalara kayıtlı 200 binin üzerindeki esnafın bağlı olduğu İzmir Esnaf Birliği’nde özellikle 10 aydır yaşananlar, bu kentin esnafı kadar tüm protokolün, deyim yerindeyse tüm İzmir’in dikkatini çekiyor.

Peki, İzmir Esnaf Birliği’nde neler oluyor?

Yıllardır çözülemeyen sorunlar 10 ayda nasıl çözüldü?

Olmaz denilen hizmetler ve projeler nasıl gerçekleşiyor?

Bunun mimarı kim?

Anlatayım…

11 Haziran 2023’te İzmir Esnaf Birliği’nde olağanüstü genel kurul yapıldı ve İzmir Ayakkabıcılar Odası Başkanı olan Yalçın Ata, oda başkanlarının oylarıyla İzmir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’nin yeni başkanı seçildi.

İşte ne olduysa bundan sonra oldu.

Ayakkabıcılar Odası Başkanlığı döneminde esnafının ne sorunu varsa arı gibi çalışıp çözüme kavuşturan Yalçın Ata, bu kez İzmir esnafının sorunları için kolllarını sıvadı ve bakın geçen 10 aylık sürede neler yaptı.

Koltuğa oturan Ata’nın ilk sözleri, yapılacakların mesajını veriyordu:

‘Ahi Evran ilkeleri dayanışmayı, sevgiyi, saygıyı ön görür. Her şey esnaf sanatkârlarımıza hizmet yolunda çıtayı biraz daha yukarıya çıkarmak için. Bundan sonra esnaf sanatkârlara en iyi şekilde hizmet edebilmek, sorunlarına çözüm yolları üretebilmek için teşkilatımızla omuz omuza hep birlikte çalışacağız. Esnafın ekmeğini büyütecek çalışmalara öncelik vereceğiz. Biz büyük bir aileyiz.

Yalçın Ata, Esnaf Birliği’nde devrim yaratan seçim başarısının sırrını da özetlemişti:

“Bu gözünü budaktan sakınmayan, yüreği ve inancı ile yola çıkan hedef odaklı insanların zaferidir…”

Ve İzmir esnafının yıllardır beklediği o müjdeler ve hizmetler art arda gelmeye başladı.

Çeyrek asırlık sorun 8 ayda çözüldü!

İESOB Başkanı Yalçın Ata ve Birlik yöneticileri, 25 yıldır kangren haline dönen Birlik Otel düğümünü çözdü. Ruhsatı olmadığı için sürekli zarar ederek İzmir Esnaf Teşkilatı üzerinde büyük bir kambur oluşturan Birlik Otel, 5 yıldızlı Otel olmasını sağlayacak Çalışma ve Turizm Ruhsatına kavuştu. Önceki dönem 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Birlik Otel’in Çalışma ve Turizm Ruhsatını, Başkan Ata’ya takdim etti. 

Bu satırlardan İzmir’e 5 yıldızlı görkemli bir tesis kazandıracaklarının müjdesini de veren Başkan Ata, “Birlik Otel Ruhsatı rafa kalkmış bir konuydu. Ancak 10 aydır görevde olmamıza rağmen 25 yıllık bir meseleyi çözüme kavuşturduk, mutluyuz, gururluyuz” sözleriyle sevincini paylaştı.

Ne söz verdiysek…!

Esnaftan aldığı güçle yola çıkan Başkan Ata, birlik binasında esnaf sanatkarların büyük ihtiyacına cevap veren SGK bürosunu yeniden faaliyete geçirdi.

Esnaf ve sanatkârlar, İESOB binasındaki SGK bürosunda; Bağ-Kur tescil ve kapanış işlemlerini, askerlik-doğum-ihya borçlanma hesaplarını ve emeklilik talep ve hesaplamalarını gerçekleştirebiliyorlar. 

Şoför Tanıtım Kartlarının başvuru ve teslim süreci online sisteme taşındı. 14 günlük kart teslim süreci 2 güne indirildi.

Yeni toplantı salonu…

Bitmedi…

Başkan Ata’nın birebir ilgilendiği tadilat çalışmaları sonucunda İzmir Esnaf Teşkilatı’na çağdaş bir toplantı salonu kazandırıldı.

Bu da esnafın çılgın projesi...

Ve Başkan Ata’dan esnafa çılgın bir proje…

Ata’nın çabalarıyla, Pasaport’ta Akdeniz Mahallesi’nde Ticaret Lisesi karşısındaki arsanın Konak Belediyesi tarafından İESOB’ye tahsis edilmesinin ardından, yeni Gastronomi Projesi için de kollar sıvandı. Arsa yanındaki binayı Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden restorasyon karşılığı 30 yıllığına kiralayan İESOB, burada oluşturacağı Gastronomi Merkezi ile de toplumun her kesimine hizmet verecek.

İzmir’in ticari merkezindeki arsayı da düzenleyen İESOB, kurduğu otopark ile hem bölgedeki önemli bir ihtiyacı giderdi, hem de Birliğe ve esnaf teşkilatına gelir getirecek projeyi hayata geçidi.

2 yıl sürecek yenileme sonucu İzmir’in kültürel kimliğini zenginleştirecek Gastronomi Merkezi’ni oluşturacaklarını kaydeden Başkan Ata’ya bırakıyoruz sözü:

‘İzmir Kalkınma Ajansı destekli projemiz ile oluşturulacak Mutfak Sanatları Merkezi’mizde, Ege Bölgesi’ne özgü lezzetleri uluslararası platformlarda tanıtacağız. Ayrıca istihdam kurslarıyla, gıda sektöründe çalışmak veya işyeri açmak isteyen vatandaşlara eğitim vereceğiz. 

Pastanesinden lokantasına, gevrekçisinden fırıncısına kadar pastacılık, aşçılık, barista kursları ile kalifiye eleman sıkıntısı çeken gıda sektörüne yetişmiş, ehil çalışanları hazırlayacağız. Esnafın ekmeğini büyüteceğiz.”

İşte esnaf dayanışması…

Başkan Ata, 10 ayda proje üstüne proje koyarken, dayanışma örneği de sergiledi.

“Güçlü Oda, Güçlü Birlik’ sloganının gereğini yerine getiren Ata ve yönetimi, İESOB eski binası olan Birlik Sarayı’nda bir katı 5 odaya tahsis etti. 

İzmir Perakendeci Kasaplar Esnafı Odası, İzmir Çiçekçiler Odası, İzmir Yoğurtçular ve Sütçüler Esnaf Odası Başkanı Kazım Selvi, İzmir Saatçiler Odası ile İzmir Hernevi Camcılar ve Aynacılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası artık Birlik Sarayı 4. katta hizmet veriyor. 

Bu şekilde odalar yüklü maliyetlerden kurtularak, bir arada dayanışma içinde hizmet vermeyi sürdürüyorlar.

Ata’dan Tugay’a çağrı…

Yalçın Başkan’la makamında yaptıklarını ve yapacaklarını konuşurken, “Gel sana bir şey göstereceğim” diyerek yandaki bir diğer odaya geçtik.

Pencereden Kadifekale’yi gösterdi ve “Bu halde gördüğüm için içim acıyor” dedi.

Nedenini ve kafasından geçenleri sordum.

Detaylıca anlattı ve bir de çağrı yaptı İzmir’in çiçeği burnunda Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’a…

“Kalenin denize bakan kısmında, surların çevresinde 10-15 eski bina var. Bu binalar daha önce yapıldığı gibi kamulaştırılıp yıkılsa, yemyeşil bir alan oluşturulsa veee…

Çankaya katlı otoparkın bulunduğu yerden Kadifekale’ye bir Teleferik hattı kurulsa….”

Eliyle de göstererek neyin nereye kurulabileceğini detaylıca anlattı.

Kemeraltı bölgesinden Kadifekale’ye Teleferik hattı kurulması yıllardır konuşulsa da bir türlü hayata geçirilemedi.

Yalçın Ata, “Bu dönem istiyoruz” dedi ve sohbetimizde Başkan Cemil Tugay’a açık çağrı da yaptı:

“Sayın Başkanım bu bölgeye bir Teleferik hattı kurarsa İzmirliler ve İzmir esnafı kendisine minnettar kalacaktır. İzmir’in en güzel projesi olacaktır. Bütün Kemeraltı, Agora ve Kadifekale buluşmuş olacak. 

Teleferik sayesinde buraya turist yağacak; hem esnaf hem İzmir kazanacak. Sayın Başkanım gelin bu projeyi hep birlikte hayata geçirelim. İzmir esnafı bu konuda üzerine düşen tüm fedakârlığı yapmaya hazırdır.” 

İşte 10 ay önce göreve gelen Başkan Ata’nın yaptıkları ve yapacakları böyle…

İzmir Esnaf Birliği’ne büyük bir heyecan gelmiş durumda.

Bu durum tüm çalışanlara ve 128 oda başkanına da yansımış…

Her oda başkanı, Ata’nın temposuna yetişmeye çalışıyor.

Başkan Ata başarı çıtasını daha yükseğe taşımak için gecesini gündüzüne katıyor.

Ne söz verdiyse bir bir yerine geliyor.

Esnafın Babası, Başkan Ata sözü şöyle tamamlıyor:

“Bunlar fragman, film yeni başlıyor…”