Binlerce yıllık kadim tarihten süzülen kültürel ve doğal değerleriyle her yıl milyonlarca ziyaretçiyi ağırlayan Efes Selçuk kenti, her ne kadar UNESCO Dünya Mirası statüsünün de etkisiyle dünya ölçeğinde tanınsa da uzun yıllardır bir kimlik ve varoluş çabası içerisinde.

Kent ekonomisinin tarımsal derinliğinin yanında, ikinci ayağını oluşturan turizm ekonomisinin salgın ile birlikte sekteye uğramasının yarattığı tahribata rağmen; turizm trendlerindeki değişime uyum sağlama çabasını da sürdürerek, başta yerel esnaf olmak üzere tahribatın doğrudan muhatabı olan kent sakinlerinin ve yerel ekonominin korunarak geliştirilmesi için dayanışma ve tanıtım faaliyetleri kesintisiz olarak devam ediyor.

Bir yandan yerel esnafa ve ihtiyaç sahibi yurttaşlara can suyu olan Efeslim Kart projesi ilerliyor; Kara Kış Dayanışması kapsamında Belediyenin kendi tarlalarında üretilen buğdaylardan elde edilen ekmeklerin ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldığı “Ekmeğimizi Bölüşüyoruz” kampanyası yurttaşların katkılarıyla tüm kente yayılan bir dayanışma ağına dönüşüyor. Belki sorunlar henüz temelden çözülemiyor ama kent yaşamının devamlılığını sağlamak için çareler üretiliyor, dayanışma canlı tutuluyor.

Diğer yandan Efes Antik Kenti, Meryem Ana Evi, St. John Bazilikası, Ayasuluk Kalesi, Artemis Tapınağı, İsa Bey Camii, Roma Su Kemerleri, Şirince, Pamucak Sahili gibi pek çok kültürel ve doğal varlığa ev sahipliği yapan Efes Selçuk Belediyesi’nin, Kültür Bakanlığı ile iş birliği içerisinde sürdürdüğü Efes Alan Yönetimi ile kentin kültürel, doğal ve turistik varlıklarının korunması ve geliştirilmesi amacıyla planlama (250.000 TL), koruma (2.000.000 TL) ve kentsel düzenleme (500.000 TL) çalışmaları sürdürülüyor.

Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel’in “İlham Veren Kent Efes Selçuk” mottosuyla sürdürdüğü faaliyetlerle turizm ekonomisinin salgın ile birlikte sekteye uğramasının yarattığı tahribata yönelik dayanışma ve geliştirme çabası, engelsiz bir yoldan ilerlemiyor maalesef.

Belediye Başkanı olduğu kenti tüm tarihi, toplumsal ve doğal değerleriyle bir bütün olarak değerlendiren Filiz Ceritoğlu Sengel’in kentin tanıtımı için kullandığı “Efes Selçuk Belediyesi” ifadesi ve “Efes Selçuk Belediye Başkanı” unvanı, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun imzasıyla verilen soruşturma iznine muhatap bırakılmış, Danıştay’a yapılan itiraz sonucunda, oy birliği ile bu adlandırma ve unvanların kullanılmasında yasal olarak bir sorun olmadığı sonucuna varılmıştı.

Kısacası, Filiz Ceritoğlu Sengel’in Efes Selçuk Belediyesi ve Efes Selçuk Belediye Başkanı adlandırma ve unvanını kullanması Danıştay tarafından da uygun bulunmuştu; Efes Selçuk ismen kazanılmıştı.

Şimdilerde ise temel gelir kaynağı turizm olan Efes Selçuk Belediyesi’nin kamusal hizmetlerinin devamlılığının ve Efes Selçuk’un başta esnaflar olmak üzere yerel ekonomisinin varlığının bağlı olduğu Efes Alt Kapı Otoparkı gelirlerinin Efes Selçuk Belediyesi’nden alınarak ihaleyle özel bir şirkete verilmesi gündemde.

Konuyla ilgili olarak Efes Selçuk Kent Konseyi’nin koordinasyonunda “Efes Bizimdir” sloganıyla bir imza kampanyası başlatıldı.

17 Haziran 2021 tarihinde, Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel’in öncülüğünde tüm partilerin meclis üyeleri, siyasi parti ilçe başkanları ve sivil toplum örgütleri bir araya gelerek, 1970’lerden bu yana Efes Selçuk Belediyesi tarafından işletilen ve gelirleri belediyenin sürdürdüğü kamusal hizmetlere kaynak oluşturan Efes Alt Kapı Otoparkı’nın işletme hakkının belediyeye bırakılmasını talep eden “Efes Selçuk’un Geleceğine Hep Birlikte Kararlılıkla Sahip Çıkacağız” başlıklı tarihi çağrıyı kamuoyu ile paylaşmıştı. Efes Selçuk Kent Konseyi koordinasyonunda tüm kente yayılan bir kampanyaya dönüşen tarihi çağrıya, siyasi parti temsilcileri, oda temsilcileri, sendika üyeleri, belediye çalışanları ve Efes Alt Kapı esnafı da katılım sağlıyor.

#EfesBizimdir imza kampanyasında yer alan çağrıda şöyle deniliyor:

“Biz tüm Efes Selçuk halkı ve Türkiye Cumhuriyeti yurttaşları olarak, Efes Selçuk’un varlık koşulu olan bu gelirlerin kentimizin tüm kesimlerinin refah ve huzuruna harcanmasının vazgeçilemez bir hak ve zorunluluk olduğuna tüm aklımız ve kalbimizle inanmaktayız. Tüm yasal ve toplumsal düzlemlerde her ne pahasına olursa olsun kentimizin geleceğinin teminatı olan bu haklarımıza hep birlikte kararlılıkla sahip çıkacağımızı tüm Türkiye kamuoyuna bildiririz.

EFES SELÇUK’UN GELECEĞİNE HEP BİRLİKTE KARARLILIKLA SAHİP ÇIKACAĞIZ!

#EfesBizimdir”