“İzmir’in denizi kız, kızı deniz

sokakları hem kız hem deniz kokar.”

Cahit Külebi

İzmir’de düzenlenen Ege Ekonomik Forumu'na katılan Ekonomi eski Bakanı, Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu Başkanvekili Nihat Zeybekci, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adaylığına yönelik basın mensuplarının ‘Siz İzmir’i istiyor musunuz?’ sorusu üzerine; tam da bir AKP’liden beklenebilecek şu cevabı verdi: "İzmir mahallenin en güzel kızı, kim istemez. Hayırlısı olsun"

Zeybekçi’nin açıklamasını, CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç’ın Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki makamında okudum. 

Zeybekçi’ye cevabı, Kılıç’ın tepkisini paylaşarak vermem yerinde olur. Kılıç, "İzmir, demokrasinin, huzurun, barışın, hoşgörünün, kadını ve erkeğiyle birlikte güzel insanların kentidir. İzmir'in de, İzmirlinin de ne bu zihniyetle ne de bu bakış açısıyla işi olmaz” dedi, sıcağı sıcağına da haberleştirdik.

Yerel seçim döneminde, İzmir’in nabzını tutmak için, sık sık Ankara’ya geliyor, çeşitli görüşmeler gerçekleştiriyorum. Bir süredir yazmayı düşündüğüm bir aday vardı, Zeybekçi’nin eril, gerici çıkışından sonra yazmaya karar verdim.

AKP’nin Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki’nin de kabul ettiği gibi, “İzmirliler özgürlüklerine düşkündür” ve asla böylesi gerici bir iktidara, İzmir ile ilgili kurabileceği makul ve güzel hiçbir sözü olmayan adamlara prim vermez.

Kaldı ki, kadınların kendilerini en özgür ve en ‘güzel’ hissettikleri şehirdir İzmir. İzmir kadın şehridir ve İzmir’in ilerici, demokrat kadınları da erkek egemen bu zihniyete fırsat vermez.

*

İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adaylığı için de CHP kulislerinde konuşulduğunu bildiğim bir kadın var.

Atatürk’ün hemşerisi, Selanik göçmeni…

Doğum günü İzmir ile aynı: 9 Eylül 1979’da İzmir’de doğdu.

İzmir gibi ‘güzel’ bir kadın, Seda Kaya…

Orta öğretimini İzmir Amerikan Lisesi’nde tamamladı.

Koç Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’ nü bitirdikten sonra, İzmir Ekonomi Üniversitesi Avrupa Çalışmaları Bölümü’nden yüksek lisans derecesi aldı. Sonrasında mesleki gelişim programı kapsamında ABD Cornell Üniversitesi’nde Foodservice Yönetimi Sertifika Programına katıldı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun her fırsatta tekrar ettiği gibi başarı hikayesi var ve vizyoner. 

2001–2003 yılları arasında İstanbul Rafineri Reklam Ajansı’nda marka temsilcisi olarak çalıştıktan sonra 2003 yılından bu yana turizm, otelcilik, tarım ve gayrimenkul yatırımı alanında faaliyet gösteren aile firması olan Kaya Grubu’nda Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği görevini sürdürüyor.

Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD) Yönetim Kurulu Başkanlığı da yapmış olan Seda Kaya, Türkiye Genç İşadamları Dernekleri Konfederasyonu (TÜGİK) Yönetim Kurulu Üyeliği, İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu Üyeliği, İzmir Başkanlar Kurulu Üyeliği, İzmir Kalkınma Ajansı Kalkınma Kurulu Üyeliği ve BASİFED Başkan Vekilliği görevlerinde bulundu. 

Seda Kaya, Ocak 2018 itabarıyla BASİFED Yönetim Kurulu Başkanlığına seçildi. İngilizce ve İtalyanca biliyor.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun, kendisini ziyaret ederek, bir erkek adayı öneren EGİAD Başkanı ve 2 yönetim kurulu üyesine, “Sizden bir kadın aday önermenizi beklerdim” dediğini duymuştum. 

Başkaca bir çok şey duydum ancak şimdilik burada bırakayım.

Zeybekçi’nin eril zihniyetine cevap olabilecek daha çok güzel unsur var İzmir’de…