Geçen hafta İYİ Parti İzmir İl Kongresi’nin ardından bir analiz yapmış ve “İYİ Parti’de eksen kayması mı var?” sorusunu tartışmaya açmıştık. Yazının yayınlanmasının ardından İYİ Parti’ye gönül verenlerden çok sayıda mesaj ve telefon aldım. Mesajların ve telefonların önemli bir kısmı küskünlüklere ve partideki ayrışmaya dikkat çekiyordu. Bir kısmı da partideki yenilenmenin doğal olduğunu ve partiye dinamizm kazandıracağı yönünde görüş bildirdi.  

İYİ Parti İzmir İl Kongresi’nde şekillenen üst kurul delege listesi de en çok şikâyet edilen konuların başında geliyor. Sinan Bezircilioğlu başkanlığında oluşturulan listenin liyakate dayalı olmadığını söyleyenlerin sayısı bir hayli fazla. Geçen hafta verdiğimiz örnekle, İYİ Parti’nin Türkiye'nin en büyük 8 ilindeki İYİ Partili tek Belediye Başkanı olan Tire Belediye Başkanı Salih Atakan Duran’a üst kurul delege listesinde yer verilmediğine ve bunun tepki çektiğine işaret etmiştim. Nitekim bu tepkiler o kadar yüksek sesle dile getirildi ki sonunda Genel Başkan Meral Akşener konuya el attı. Akşener’in talimatıyla Salih Atakan Duran, Ankara Kongresi’nde üst kurul delegesi yazıldı. Böylelikle bir hata telafi edilirken, bu hata da İzmir’in ‘istem dışı’ eksiği olarak kayıtlara geçti. 

Duran’ın üst kurul delegesi olmasının ardından İYİ Parti İzmir Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Aytun Çıray'ın partililere bir mesaj attığı iddia edildi. İddiaya göre Çıray mesajında; "İzmir'deki tek ve değerli Belediye Başkanımız Atakan Bey'e istem dışı yapılan hata bugün Ankara'da gerçekleşen İl Kongremizde telafi edildi. Kendisi üst kurul delegesi oldu. Sayın genel Başkanımıza, Danışmanı Ömer Karakaş Bey'e ve kıymetli kardeşim Ankara İl Başkanı Sayın Faruk Köylüoğlu'na teşekkür ederiz" ifadelerini kullandı.  Çıray’ın bu mesajı da tartışmalara yol açtı. Çok sayıda İYİ Partili “istem dışı” ifadesini eleştirdi. 

Sayın Çıray’ın dediği gibi Salih Atakan Duran’ın ‘istem dışı’ listeye alınmadığını kabul edersek, listeye yazılmayan 11 ilçe başkanı ‘istem içi’ yani bilerek, isteyerek dışarıda bırakıldı anlamı çıkıyor. Peki ister bilerek ister istem dışı dışarıda bırakılan başka isimler yok mu?

Benim aklıma ilk etapta gelen isimlerden biri Genel Başkan Danışmanı Cem Özdemir. Partinin kuruluşundan bu yana maddi manevi her türlü desteği veren Özdemir de herhalde ‘istem dışı’ olarak listeye yazılmamış. Genel Başkan Meral Akşener’in bir dediğini iki etmeyen, her dönemde taşın altına elini koyan Özdemir’in listeye alınmaması da “istem dışı” mı acaba? 

Seçim geldi geçti, ancak kulisler hala devam ediyor. 

Sinan Bezircilioğlu’na destek açıklayan ilçe başkanlarının tamamının (Gaziemir istisna) 2. Bölgeden olmasının ne anlama geldiği tartışılıyor partiler arasında. Konuşulan İYİ Parti’nin İzmir’de, 1. Bölge ve 2. Bölge yani Müsavat Dervişoğlu ve Aytun Çıray ekseninde ikiye bölünmüş bir görüntü çizdiği. 

Üst düzey yetkililerden sürekli birlik, beraberlik ve iktidar mesajları verilse de böyle bir bölünmenin tabanı rahatsız ettiği aşikâr. 

Bir başka konuşulan konu ise Oktay Vural’ın aktif siyasete geri döneceği ve Aytun Çıray ile iş birliği yaptığı. Vural’ın İzmir 1. Bölge’den siyaset arenasına katılacağı da kulislerde konuşuluyor.