Geçen hafta İzmir Ticaret Borsası (İTB) iki önemli projesini kamuoyuna duyurdu. Baştan belirteyim; iki projeyi de beğendim. Emeği geçenleri kutluyorum. Projelerin ilki İzmir Tarım Teknoloji Merkezi, diğeri ise Ege Gastronomi projesi.

İTB Başkanı Işınsu Kestelli, İzmir Tarım Teknoloji Merkezi'ni ve kuruluş amacını, "Tarımsal üretim süreçlerinde yaşanan sorunlara dijital teknolojileri kullanarak uygun çözümler üretilmesine imkân sağlayacak bütünsel bir ekosistem" olarak özetliyor.

'Türk Tarımının Silikon Vadisi' olarak tanımladığı merkeze büyük önem veren Işınsu Kestelli'nin bir de çağrısı var. Tarım sektörünün geliştirilmesine yönelik proje ve iş fikrine sahip tüm girişimcileri, girişimci adaylarını, tarım makinesi üreticilerini, akademisyen ve araştırmacıları ve bu alana yatırım yapmak isteyen yatırım fonlarını İzmir Tarım Teknoloji Merkezi ekosisteminde yer almaya davet ediyor. Menemen'de kurulacak olan merkezde Türkiye'nin ilk yaşam laboratuvarı da yer alacak.

İkinci proje ise İzmir Büyükşehir Belediyesi ile iş birliği protokolü imzalanarak hayata geçirileceği açıklanan Ege Gastronomi projesi. Bu proje de yine Sayın Kestelli'nin deyimiyle ‘bölgemizin binlerce yıllık mutfak kültürüyle, zengin tarımsal üretim desenini birleştirecek.’

İki projenin toplam maliyeti 20 milyon lira civarında. Yatırım değerinin yanı sıra ülke tarımına ve kent vizyonuna önemli katkı sağlayacağına inandığım bu projelerin aslında çok önemli bir yönü daha var.

Belki birçok kişinin gözünden kaçmış olabilir ama Sayın Kestelli'nin açıklamasını ben biraz da bu gözle değerlendirdim.

Kestelli açıklamasında, "Her iki projemiz bir bütün olarak; Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri, 11. Kalkınma Planı, Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan Yeşil Mutabakat Eylem Planı, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açıklanan Sürdürülebilir Gıda Sistemlerine Doğru Türkiye’nin Ulusal Yol Haritası ve 2014-2023 İzmir Bölge Planı; “Başka bir Tarım Mümkün” vizyonu gibi bölgesel, ulusal ve küresel eylem planları ile son derece uyumludur" diyerek aslında İzmir Ticaret Borsası'nın hükumet ile yerel yönetim arasında son derece yapıcı bir katalizör görevi yaptığını söylüyor.

İTB, Sezar'ın hakkını Sezar'a veriyor, Tunç Soyer'in 'Başka Bir Tarım Mümkün' vizyonuna da sahip çıkıp destekliyor ve bunu devletin (hükumetin değil) başat tarım-gıda-kalkınma-küresel iklim krizi ile mücadele politikalarına eklemlemesini biliyor. 

Keşke ekonomi-sanayi ve ticaret alanında faaliyet gösteren diğer anlı şanlı STK'larımız da aynı bilinç ve sorumlulukla hareket edebilse.

İzmir Ticaret Borsası'nı 130. Kuruluş yılında, misyonuna yakışır şekilde kentimiz adına böyle güzel iş birliğine imza attığı için tebrik ediyorum.


Bizim ıspanaklardan mail gelirse…

İTB'nin proje toplantısında tarımın geleceği konusunda ilginç örnekler de verildi. Geleceğin tarımında bitkilerle iletişim kurulacağı anlatıldı. Örnek olarak da bir ıspanaktan mail geldiği söylendi. Araştırdım, Massachussets Institue of Technology'de (MIT) görevli uzmanlar, nanoteknoloji kullanarak ıspanak bitkisini patlayıcı maddeleri fark edebilen sensörlere çevirmiş, patlayıcı kimyasalları sezen bitkiler daha sonra kablosuz olarak bu bilgiyi araştırmacılara gönderebilmiş. Şimdi bu geliştirilmeye çalışılıyormuş.

Hayal bu ya ben de bu hafta Yelki Pazarı'na gittiğimde, tezgâhları süsleyen ıspanaklara mail adresimi verdim. Sıkıntıları neler sorayım istedim. Gelen cevabı değiştirmeden yayınlıyorum:

- Tarladan bizi koparıp aldıklarında hepimizi bir kasaya doldurdular. Kilomuza 2 TL değer biçtiler. Oradan hale geldik. Fiyatımız iki kat arttı. Şimdi pazardayız 7 TL kilo fiyatımız. Güzel alımlı olanlarımızı aramızdan ayırdılar. Onlar da şimdi 10 TL. fiyat ile market raflarında yerini almış.

- Bizi eken, çapalayan, sulayan, yetiştiren çiftçimiz ondan ayrılırken pek mahzundu. Gübre fiyatı, mazot fiyatı falan diye bir şeyler söylüyordu ama tam anlayamadım.

- Menemen'den geldim ben. Beni eken çiftçi de “Anamı da alıp gideceğim buralardan bir daha ekersem ne olayım. Satıp savayım toprağımı da bu çile bitsin artık. Bir yanda gübre, mazot, ilaç vb. girdilerin maliyeti, bir yandan zirai kredi borcu, bir yandan elektrik, su faturaları. Yetti gari" diye söyleniyordu. Umarım dediğini yapmaz, yoksa tohumlarımız nerede hayat bulur…

-Valla Samsun'daki bir akrabamla konuştum, çok havalıydı. Kilosunu 15 TL'den satışa çıkarmışlar. Millet bakıp bakıp gidiyormuş. Ancak endişe etmeye başlamış. Bu gidişle bizi kimse almaz diyordu.

Gelen mailler böyle. Valla ıspanaklarımıza hiç yakıştıramadım. Yerli ve milli ıspanaklarımızın böyle şeyler yazması, büyük ihtimal milli birlik ve beraberliğimizi hedef alan dış güçlerin oyunudur. Ne diyelim, sağlıkla kalın…

BİZ'DEN HABERLER

Yeni yıla girmeye az kaldı. Ekonomik kriz, Türk Lirası'nın değer kaybı tüm sektörler gibi bizim sektörümüzü de çok olumsuz etkiliyor. İZ Medya Grubu olarak yeni dönemde ne gibi atılımlar yaparız, krizi nasıl yönetiriz diyerek iki günlük bir kampa girdik. Artılarımızı, eksilerimizi masaya yatırdık. Fikir cimnastiği yaptık, fırsatları, engelleri, sıkıntıları konuştuk.

Kriz dönemlerinde çoğu işletme küçülerek ayakta kalmak için mücadele ederken, bazıları da kafalarını kaldırıp fırsatları görür. Yeni ürünler, yeni hizmetler, mevcut olanlar için yeni kullanım alanları veya pazarlar geliştirir, yaratıcı fikirlerin pratiğe geçmesi için cesaret ve fırsat bulurlar. Krizi yönetim ve organizasyon yapılarını iyileştirmek ve daha sade ama fonksiyonel olmak için kullanırlar.

BİZ, İz Medya olarak ikinci yolu seçtik. Zorlukların, engellerin farkındayız. Ancak yaratıcı fikirlerimiz, gençlerimizin enerjisi, tecrübemiz ve cesaretimiz var. Hepsinden önemlisi İZ Gazete'ye inanan, güvenen, 'İzmirli duruşu'nu destekleyen on binlerce takipçimiz, binlerce okuyucumuz var.

İşte bu enerji ve motivasyonla İZ Gazete 2022 yılına yeni atılımlar, yeni projeler ve büyüme, ilerleme hedefiyle giriyor.

Yeni yılda büyük bir heyecanla projelerimizi sizlerle paylaşacağız, birlikte çıktığımız bu yolda sizlerin desteği ile İZ Gazete'yi daha güçlü, daha kitlesel bir konuma taşıyacağız.

BİZ'i takip edin;

Bugüne dair sözünüz,

Gelecekte İZ'iniz olsun…

Sağlıklı kalın.