Her yerimizden gaz fışkırıyor, petrol fışkırıyor… 2023 yılında borulara gaz pompalanacak. 

Bu ne güzellik, bu ne mutluluk.

Gazı çıkarırsak bu gaz, borularla mı, gemiciklerle mi, kime kim tarafından taşınacak göreceğiz. Halkımız mutlu olmaya devam edecek, gazımız çıkacak, borulara pompalanacak, yetişirse. 

İktidardakiler, epey direndiler ama, 2022 yılında asgari ücrete zam yapmak durumunda kaldılar. 2023 yılı için de asgari ücret belirlendi ama bir açıklama da yapıldı: gerekirse durumu değerlendiririz.

Ne demişlerdi; ‘Bir defadan bir şey olmaz’ 2022 yılında asgari ücrete yapılan ara zam iktidarın hoşuna gitti. Durup durup, ‘Ona gerekirse yine zam yaparız, şunu ithal ederiz, bunu dağıtırız’ gibi vaatler, ara gazlar sürüp gidiyor, gidecek. 

Bir konu var ki, çok belirgin: ortada somut bir ekonomik gelişme, kalkınma, refah dağılımı yok. İktidar dikkati başka yöne çekmek için sürekli gündeme “sübjektif” konuları getirmeye çalışıyor. Bu hem kafa karıştırıcı hem de “hayali umut” veren yaklaşımlar.

Hayali umutların başında petrol ve gaz rezervlerinin bulunması geliyor. Rezervi bulmak lafta kolay ama gerçekte gazı bulmak demek hemen çıkartıp, hemen satmak demek değil ki? Bu teknoloji konusunda bilgi sahibi olan sayısı az, fikir yürütmek istemeyen ve söyleneni veri kabul edenin sayısı ise epey fazla.  Burada amaç, kendi yandaşlarını hayali bir umut etrafında kilitlemek.

Bir başka umut kapısı, gazını çıkaramamış bir ülkede, döşenmemiş borularla Trakya’yı Avrupa’nın doğal gaz ambarı ve piyasada doğal gaz fiyatını belirleme merkezi yapmak. Kanımca, AKP’nin üst yönetiminde doğal gaz çıkarım, aktarım, depolama ve dünyaya pazarlama konusunda bilgili beş kişi çıkmaz. Öneriyi yapan zaten Putin, hem de nezaketen çağrıldığımız Şanghay Beşlisinin toplantısı sırasında yaptı. Bizimkiler önce şaşırdı, enerji bakanı olmaz gibi bir şey dedi, Erdoğan bakarız dedi. Aradan aylar geçti, bu konunun iyi bir propaganda malzemesi olabileceğini anladılar ve şimdi arada sırada Türkiye Avrupa’nın doğal gaz transit merkezi olacak diyorlar. Fakat doğal gaz Avrupa’ya mı, başka yere mi gider, başka gazlarla karışıp da mı gider? Bu gerçekten karışık bir mesele.

Vatandaşın cebine konacak para yok, piyasada zam üzerine zam var. Ezine peyniri bir zincir markette kilosu 220 lira, kuzu kuyruk yağı yani etsiz kuyruk yağının kilosu 140 lira, çemeni alınmış pastırmanın kilosu ise 750 lira, sütün litresi 25 lira. Fiyatlar her hafta kımıldıyor. Daha fazla söze gerek var mı? 

Gündemi ekonomi dışına çıkaran konulardan biri Anayasa değişikliği, diğeri de sırasını bekleyen yargı kararları. AKP’nin önerdiği “başörtüsü konusunda” Anayasa değişikliği tartışması gereken ilgiyi çekmedi. Ancak yine de adalet bakanı “meclisten geçerse referanduma götürmeyiz” dedi. Ardından Meclis Başkanı da “Meclis çatısı altında çözülmesi herkesi memnun edecektir. Tekrar bunun referanduma sunulmasına gerek yok" dedi.

Kanımca muhalefet oyunun içine çekilmek isteniyor. Bekir Bozdağ neyin garantisini verebilir, Mustafa Şentop da öyle? Meclisten geçtiği zaman birisi “Bir de halka soralım, bakalım ne diyor” dese, buna karşı çıkan AKP’li olabilir mi? Kısacası, muhalefet yerse, desteklesin, sonra istediği kadar “Bzi kandırdınız” diye bağırsın.  Zaten iktidar kandırılmaya alışkın olduğu için, kandırmaya da kanımca alışmıştır. 

Kaldı ki, bu konuda kendilerini destekleyecek olanlar “sahte” tarikatlardır. Altı yaşındaki kız çocuğunun cinsel tecavüze uğraması, evlendirilmesi konusunda tarikat şeyhini savunan, olayın iftira olduğunu iddia eden tarikatçılar var. Birisi şöyle diyebiliyor: İslam’a göre, normal şartlarda uygulanan hüküm belli zaten. Eski kitaplarda evliliklerde müsaade ediliyor.

İşte referandumda konuşulacak ve toplumu ikiye ayırmayı hedefleyen yaklaşım böyle.

Suriye’ye askerî harekât, Atina’yı vurmak, Fransa ile çatışmak seçim illüzyon yemeğinin tuzu biberi…

Yandaşlarla altılı masayı ve onlara destek olabilecekleri parçalama çabası 2023’te sonuç verir mi? Bugüne kadar Erdoğan’ı yüceltmeyi başaramayan yandaşların muhalefeti yıpratabilmesini olası görmüyroum.2023’ün halkımıza refah ve barış getirecek özgür bir ortam sağlaması dileğimle…