Seçim akşamı kükreyen reisten eser yoktu. Yavaş sesle konuşup, konuşmayı yazın sınır ötesine harekât yapılacak gibi bir hedefle de bitirdi.

Tabii ki Erdoğan’ın seveni çok. Ancak Erdoğan sevgisi sandıkta yavaşladı. Erdoğan 3 Nisan’da merkez yönetim kurulu toplantısında söze: “Ortada sadece oy kaybı değil, kan ve ruh kaybı da olduğu görülüyor” diye başladı. Sonraki değerlendirmesi ilginç: “Nerede eksik, hata, kasıt ya da ihanet varsa üzerine gitmek boynumuzun borcu” derken kimlere sesleniyordu acaba?

Görünen o ki, parti içinde her zamanki gibi büyük değişim yaşanacak. Bakanların bir kısmı da bundan nasibini alacak. Zira değişiklik “yenilik” kabul ediliyor ve onlara biraz kredi veriliyor. Bu da Erdoğan’a nefes alma zamanı tanıyor.

AKP bu duruma akşamdan sabaha gelmedi. Halkın ve muhalefetin örgütlenmesi nihayet bir sonuç yarattı. 29 Mart 2024 tarihli yazımda şöyle demiştim:
“Kanımca bu seçim cumhurbaşkanlığı seçimini ikinci tura götüren halk hareketinin devamı olacak. Büyükşehirlerde belediye başkanı seçimlerinde AKP’ye vurulacak darbe, seçim sonrası için yeni bir ortam oluşturacak. Özellikle İstanbul’da 17 bakanın ulusal ve uluslararası işlerini bırakarak yerel seçimde kapı kapı, toplantı toplantı dolaşmasının nedeni Erdoğan’ın başına gelecekleri önlemek için. Bu arada kendilerini yıpratarak karizmalarını çizdirdiler. Tabii ki sonucuna katlanacaklar.

Sözün özü, seçim yerel gözükse de Erdoğan’ın geleceğine dönük bir değerlendirme olacaktır.
Erdoğan’ın vazgeçilmez liderlik atmosferindeki baskı ve yılgınlık ortamından cumhuriyet mitingleri ile başlayıp, gezi direnişi ile güçlenen, adalet yürüyüşü ile eyleme dönüşen, cumhurbaşkanlığı seçiminde dayanışma bilincini artıran ve seçimi ikinci tura götüren bir süreç yaşandı. 31 Mart 2024 yerel seçimleri Erdoğan’a yolun sonuna geldiğini anımsatacak bir sonuç verme şansıdır.”

Halk bu şansını kullandı. Bakanlar şanslarının olmadığını bile bile kamuoyu önünde etkinliklerini yitirdiler. Erdoğan da yeni bir yol haritası çizmek durumunda.
Yasaları zorlayarak “zorbalık” yapmanın zamanı geçti. Halk sokağa dökülür, partiler ve STK’lar dayanışma içine girer. Van’da olduğu gibi…
Muhalefete bakarsak, onlar da yeni bir yol çizmeli. Bu konuda yerel seçimlerde iktidar olan CHP’nin katkısı önemli.
Yeni politikaları izlemeye devam edeceğiz.