Geçtiğimiz hafta Ege Üniversitesi Rektörü Necdet Budak, Yeni Asır gazetesine açıklamalarda bulundu. Budak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın üniversitenin borçlarını ödediğini ve yeni yatırımlar için talimat beklediklerini söyledi. Budak ayrıca Ege Üniversitesi Hastanesi’nin üst düzey bir hastane olduğunu söyleyerek, "Şu an A Plus bir hastaneyiz. Hastanemizin mevcut binasının yıkılıp sıfırdan tekrar inşası için proje ve etüt ihalelerimizi tamamladık. Bu yatırım için de Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarını bekliyoruz" dedi.

Doğru okudunuz tam olarak hastaneyi yıkacaklarından bahsediyor.

Peki neden?

Akıllara ilk olarak deprem geliyor. Acaba bina depremde hasar mı gördü? Cevabı hayır! Deprem sonrası hazırlanan, ‘Hasar Gören Kamu Kurumları Listesi’nde’, Ege Üniversitesi Hastanesi yer almıyor. Kaldı ki, Rektör Budak bu tarz açıklamaları ilk kez yapmıyor.

Budak Ekim 2020’de meydana gelen İzmir Depremi’nden önce, 29.09.2019 tarihinde yaptığı yazılı açıklamada, EÜ Tıp Fakültesi Hastanesi binasının, çağın gereklerine uygun yerinde yeniden inşa edileceğini söylüyor. Ve Erdoğan'ın oluruyla EÜ Tıp Fakültesi Hastanesine, 2019 yatırım programı dahilinde etüt proje için 17 milyon lira ödenek tahsis edildiğini, 250 bin metrekareye yapılacak hastane binasının inşaatına 2020'de başlanmasının planlandığını ifade ediyor.

Ancak bu açıklamalarda hastanenin hangi gerekçe ile yıkılacağına dair bir bilgi bulunmuyor. Yağmurlu havalarda hastanenin bir bölümünü su basıyor. Bu her şiddetli yağmur sonrası belli basın organlarında haber oluyor. Acaba hastanenin yıkılma sebebi bu mu? Sadece su bastığı için bir hastane tamamen yıkılır mı?

Hastane aynı yerde yeniden yapılacak yani bu sorunun binanın yenilenmesi ile ilgisi olmamalı. Zaten, Rektör Budak, yine 2020’de katıldığı bir tv programında, bu sorunu yerel yönetimin çözmesi gerektiğini söylüyor. Hastane yetersiz mi diyeceksiniz? Ama hemen hemen her açıklamasında Budak hastanenin “A Plus” bir hastane olduğunu söylüyor.

2019’da hastaneye 80 milyon 600 bin ek ödenek tahsis edildiğini biliyoruz. Yine açıklamalardan geçtiğimiz aylarda hastaneye 1 milyar 395 milyon 840 bin 625 TL gönderildiğini öğreniyoruz.

Zaten Yeni Asır’ın haberine göre Budak, “Hastanemize son 1 yılda yaptığımız yatırımlarla tüm kliniklerimizi dünyanın en ileri teknolojileri ile donattık. Anabilim dallarımızın fi ziki altyapılarını yeniledik" diyor. Demek ki teknik bir eksiklik yok.

Şimdi diyeceksiniz ki, “Eee, o zaman hastane niye yıkılıyor?” Emin olun bunu biz de sizin kadar merak ediyoruz.

Uzun zamandır gazeteciler olarak kamu kurumlarına sorduğumuz çoğu sorunun cevabını alamadığımız gibi bu sorunun da cevabını alamadık. Bu nedenle direkt sizin önünüzde soruyoruz.

Sayın Necdet Budak;

● Ege Üniversitesi Hastanesini hangi gerekçe ile yıkıyorsunuz?

● Her gün Ege Üniversitesi Hastanesi’ne gelen binlerce hastayı bu süreçte nerede tedavi etmeyi düşünüyorsunuz?

● Asıl hedefi tıp öğrencilerini yetiştirmek olan Ege Üniversitesi Hastanesi’nin yeniden yapılması sürecinde öğrencilerin nerede eğitim görmesini ön görüyorsunuz?

● Hastanenin yıkımının 3 yıl ertelenmesinin sebebi Bayraklı Şehir Hastanesi’nin bir türlü bitmemesi mi?

● Bornova’nın göbeğinde belki yıllarca sürecek bir inşaat planını neden, yerel yönetimle ve Şehir Plancıları Odası ile paylaşmıyorsunuz?

● Proje ve etüt ihalelerini hangi araçlarla yaptınız? Nerede duyurdunuz, kimler katıldı ve kim kazandı?